Comunicat de presa 12 aprilie 2019

EFSE și Vitas IFN sprijină incluziunea financiară în România

Parteneriat pentru acordarea de împrumuturi micilor antreprenori  

Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE) a acordat noului partener Vitas IFN echivalentul în lei a 2 milioane EUR pentru a avansa incluziunea financiară a antreprenorilor din România. Se așteaptă ca acest demers să faciliteze acordarea a peste 300 de împrumuturi întreprinderilor mici și mijlocii, cu acces limitat la creditele bancare.

Vitas IFN, membră a Vitas Group, este una dintre cele mai importante instituții de micro-finanțare din vestul României, fiind specializată în furnizarea de servicii financiare IMM-urilor și antreprenorilor individuali, inclusiv fermierilor și producătorilor agricoli. Vitas IFN deservește în prezent peste 1.800 de clienți din cele 11 birouri regionale.

Președintele consiliului director EFSE, Christoph Tiskens, a declarat: “Vitas IFN este un partener ideal în demersul EFSE de ajuta un grup țintă de antreprenori cu nevoi de finanțare responsabilă. Vitas IFN se numără printre puținii furnizori de produse și servicii financiare adaptate specificului afacerii acestor harnici întreprinzători. Prin extinderea capacității acestei instituții valoroase de a sprijini creșterea economică a afacerilor locale, investiția va ajuta EFSE să-și continue misiunea de a promova dezvoltarea economică și prosperitatea în regiune “.

Cristian Jurma, Director General Vitas IFN, a remarcat: “Este o mare plăcere să extindem rețeaua de parteneri financiari pentru a include EFSE și a aduce resurse suplimentare pentru a satisface nevoile clienților noștri, în special, în momente în care accesul la serviciile financiare pare anevoios. Sperăm într-un parteneriat pe termen lung cu EFSE în beneficiul clienților noștri finali și al comunităților din care fac parte.

Despre Fondul European pentru Europa de Sud-Est

Unul dintre cele mai mari fonduri de finanțare a dezvoltării la nivel mondial, Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE) își propune să promoveze dezvoltarea economică și prosperitatea în Europa de Sud-Est și în vecinatatea regiunii estice, investind în succesul IMM-urilor și gospodăriilor private. Dat fiind că accesul la serviciile financiare este esențial pentru dezvoltarea acestui segment, EFSE se concentrează pe sprijinirea sectorului financiar local pentru a-și consolida capacitatea de a oferi o finanțare responsabilă pentru acest grup țintă.

Alături de activitățile sale de investiții prin parteneri locali, EFSE își multiplică impactul prin intermediul Facilității de Dezvoltare EFSE, care oferă asistență tehnică, formare profesională și alte suporturi non-financiare pentru antreprenori și instituții. EFSE a fost inițiată de către KfW Development Bank cu sprijinul financiar al Ministerului Federal al Cooperării Economice și Dezvoltării din Germania (BMZ) și al Comisiei Europene.

Pentru mai multe informații despre Fondul european pentru Europa de Sud-Est, vă rugăm să vizitați: www.efse.lu

Pentru mai multe informații despre Finanțe în mișcare, vizitați: www.finance-in-motion.com

Despre Vitas IFN

Vitas IFN, membră a Vitas Group, este una dintre cele mai importante instituții de micro-finanțare din vestul României. De peste 20 de ani, am fost alături de IMM-urile din România cu acces limitat la credite bancare și de micii antreprenori, în îndeplinirea visului lor de a deveni independenți sau de a-și dezvolta afacerea  și indirect comunitățile în care trăiesc.

Abordarea diferită pe care o propune Vitas se axează pe furnizarea de produse și servicii financiare personalizate și responsabile care să răspundă nevoilor și specificului activității clienților săi, cum ar fi întreprinderi mici și mijlocii, antreprenori individuali, producători agricoli și fermieri.

Împreună cu echipa noastră de specialiști financiari din regiune, am reușit să sprijinim creșterea și dezvoltarea a peste 10.000 de întreprinderi mici, oferind peste 21.000 de împrumuturi.Pentru mai multe informații despre Vitas IFN, vizitați: www.vitasromania.ro

Contact media EFSE

Nikki Eggers

Ofițer Senior Marketing & Comunicare

Email: press@efse.lu

Telefon: +49 (0) 69 271 035-470

Contact media VITAS IFN

Bianca Bobirca

Marketing Specialist

Email: marketing@vitasromania.ro

Telefon: +40 256-204-550

Scoala de Antreprenoriat Verde - Selectia proiectelor castigatoare

În 4 decembrie 2018, a fost lansat proiectul „Şcoala de antreprenoriat verde” implementat cu sprijinul Vitas Romania (VITAS IFN SA), proiect care și-a propus să dezvolte spiritul antreprenorial al elevilor pentru utilizarea responsabilă și creativă a resurselor naturale și/sau culturale locale. Ca primă etapă în acest proiect, a fost organizarea unui curs de formare pentru profesori pe tematica antreprenoriatului.

Astfel elevii, ghidaţi de profesori, învaţă în mod practic să valorifice oportunităţile, să fie perseverenţi şi curajoşi să găsescă soluţii creative la probleme şi să îşi ajute comunitatea.

După ce au fost selectate cele 18 scoli din 8 judeţe ale ţării pentru a beneficia de acest proiect (Alba, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Mehedinţi, Sibiu, Timişoara), 30 de profesori, reprezentanţi ai şcolilor, au participat în perioada 25-27 ianuarie la Cursul de Antreprenoriat Verde, ce a avut loc la Colegiul Economic „Dionisie Pop Martian” Alba Iulia. Profesorii au învăţat tehnici experienţiale pentru a-i ghida pe elevi în conceperea, planificarea şi implementarea unui proiect de antreprenoriat verde.

 

Cursul a fost livrat de traineri ai Fundaţiei Noi Orizonturi şi reprezentanţi ai companiei Vitas care şi-au oferit expertiza din domeniu pentru a clarifica concepte cheie.

În etapa următoare, profesorii formaţi, în grupe de câte doi, au livrat grupurilor de elevi (314 elevi) 4 ateliere pe tematica antreprenoriatului verde în perioada februarie-martie 2019  şi i-au ajutat pe  aceştia să îşi dezvolte un plan de afacere pe modelul Lean Canvas (detalii despre model aici).

Profesori de limba română, arte, economie, matematică, antreprenoriat, limbi străine, învăţători, educatori şi chiar şi un părinte…indiferent e domeniu, cu toţii au reuşit cu succes să îi ghideze pe elevi, folosind designul atelierelor şi instrumentele puse la dispoziţie de Fundaţia Noi Orizonturi.

După implementarea afacerilor vom evalua măsura în care elevii şi-au dezvoltat capacitatea de a vedea lucrurile din mai multe perspective, de a urmări un buget, de a găsi surse suplimentare de finanţare, de a folosi strategii de comunicare adaptate grupului ţintă, de a accepta provocări din afara zonei de confort, de a-şi cunoaşte punctele tari şi slabe, de a se simţi încrezător în reuşita lor, de a lucra autonom, de a-şi gestiona bine timpul, de a găsi soluţii creative etc.

În timpul atelierelor, elevii, cu sprijinul profesorilor au dezvoltat primul draft de plan de afacere. Experţi din partea VITAS IFN şi Noi Orizonturi, au oferit feedback structurat pe ideile de business, iar după ce sugestiie de îmbunătăţire au fost integrate, au participat cu proiectele de antreprenoriat verde într-o competiţie.

Astfel, din cele 16 aplicaţii finale primite, 14 idei de afaceri au fost premiate cu 800 de lei, ca punct de pornire în implementarea acestora, în perioada martie-iunie 2019.

Ideile tinerilor sunt diverse şi creative, având potenţial să concureze în competiţii mai mari destinate start-up-urilor: de la producerea săpunurilor bio, crearea unor servicii de turism nocturn, la obiecte prelucrate în lemn sau realizate din materiale reciclate.

Iată lista ideilor de afaceri dezvoltate de către tineri.

Finalisti concurs: "Declaratia de independenta" (concurs de planuri de afaceri)

Vasile Chindris (20 ani) se numara printre finalistii concursului nostru „Declaratia de independenta ’18” iar visul sau este sa deschida o agentie de marketing online, axata pe nevoile clientilor din Romania. Pentru inceput doreste sa ofere servicii de marketing online in turism si servicii medicale…

Actualmente lucreaza ca freelancer in acest domeniu avand deja un portofoliu de clienti.

Cum sa iti castigi independenta prin marketing …

„Totul a inceput cu ceva timp in urma, era o seara la inceput de an, in care ma gandeam care este planul de bataie pentru anul urmator. Atunci mi-a venit ideea sa pun bazele unei agentii de

marketing, care mai apoi s-a conturat sub numele de “Creative Marketing”….mai mult

 

Daniel Buzlea (38 ani) este cel de-al patrulea finalist din concursul nostru de planuri de afaceri aflat pe ultima suta de metri in desemnarea castigatorului.

Daniel este absolvent al Facultatii de Stiinte Socio-Umane, specializarea Psihologie din cadrul Universitatii din Oradea. In cadrul aceleasi universitati a absolvit si un masterat in domeniul Administratiei Publice si Dezvoltarii Comunitare.

De ce m-am orientat spre o afacere in agricultura?

In primul rand din drag de tot ce inseamna satul romanesc in general si satul natal in mod special, acolo unde consatenii sunt tot mai in varsta parca, cu fiecare an care trece si terenurile agricole sunt tot mai mult lasate in paragina.

De ce cultură de lavanda?

Am observat de-alungul anilor faptul ca acele culturi traditionale (grau, porumb, etc.) care se cultiva in mod regulat, nu au o profitabilitate multumitoare decat la nivel macro, industrial, cu sistem inchis….mai mult

Workshop VITAS: Motivație și Managementul Conflictelor

În iunie am investit in noi!

În 6 iunie, toți angajații VITAS IFN au participat la workshop-ul: Motivatie si Managementul conflictelor susținut de către trainer-ul Dan Berteanu.

Cursul s-a bazat pe un instrument de utilizare a punctelor forte in relatiile cu ceilalti, intitulat SDI. SDI este un instrument puternic și eficient pentru înțelegerea motivelor și valorilor care stau la baza comportamentelor. SDI se fundamenteaza pe nevoia oamenilor de a se înțelege mai bine pe ei înșiși și pe ceilalți, iar înțelegerea le permite să conducă cu claritate și empatie, să construiască echipe mai puternice și să gestioneze mai eficient conflictul.

În cadrul workshop-ului fiecare coleg a putut identifica care este sistemul de valori motivaționale care îl ghidează în comportamentul profesional și personal. A fost un exercițiu interesant și deopotrivă presărat cu bună dispoziție și amuzament.

Relațiile pot fi și conflictuale iar cursul a acoperit și partea de secvențe de acest tip, cu scopul de a spori șansele de prevenire a conflictelor.

Cred că relațiile reprezintă cheia bunei funcționări a activității în cadrul companiei iar acest curs a reprezentat un prim pas în acest sens.

iunie - iulie 2018

Finalisti concurs: "Declaratia de independenta" (concurs de planuri de afaceri)

Mona Turcitu din Sibiu se numara printre cei 4 finalisti din concursul nostru: “Declaratia de independenta”, avand ca premiu suma de 25.000 lei, acordata exclusiv din profitul realizat de VITAS IFN si nu din fonduri europene. Mona Turcitu isi doreste sa puna bazele unui centru educational si after school cu predare in sistem de educatie alternativ, Montessori, intensiv in limba engleza.

Ceea ce te frapeaza de la inceput la Mona este determinarea si consecventa de care da dovada in urmarirea visului ei. Mona cunoaste toate impedimentele respectiv riscurile aferente pornirii unei afaceri in acest domeniu si totusi crede cu ardoare in proiectul ei.

Afla POVESTEA MONEI aici

Ana Lupu tot din Sibiu, dorește dezvoltarea activitatii atelierului de detaling ce ofera servicii de cosmetica si intretinere auto, in cadrul firmei EVEN OLLE SRL-D.

Ana este genul de antreprenor luptator care nu renunta la prima infrangere.

Am fost placut surprinsi de corenta planului sau si de dorinta sa de a investi in cunoastere.

Daca ar castiga cei 25.000 lei, Ana ar investi in achizitia de echipamente inovative pentru prestarea serviciilor de intretinere auto si intr-un program online de formare in domeniul marketingului online.

Afla Povestea Anei aici

Martie 2018

Workshop educație financiară și antreprenorială

În luna Martie, am susținut o serie de workshop-uri de educație financiară și antreprenorială în cadrul a 9 licee cu profil economic din județele unde există și filiale Vitas.

Elevii din clasele terminale de liceu, au avut ocazia să își vadă o idee transformată într-un plan de afacere cu ajutorul modelului Business Canvas. Scopul workshop-ului a fost ca participanții să se familiarizeze cu instrumente noi și să aibă șansa să se exprime într-un mod inedit chiar neconvențional.

Cele mi bune 3 idei de afacere, au fost premiate cu câte un porcușor Vitas, spre surprinderea și bucuria tuturor elevilor. Workshop-ul a fost și un prilej bun de promovare a concursului nostru : “Declarația de independență” și de creștere a comunității noastre de fani pe facebook.

Această campanie evidențiază cât de importantă este educația în formarea tinerilor și în oferirea unui cadru care să stimuleze achiziția de abilități practice. Credem că spiritul antreprenorial este cultivat și stimulat încă din această etapă.

La Alba-Iulia și la Sibiu, colegii noștri, traineri în cadrul workshop-urilor, au fost plăcut surprinși de ideile de afacere și de entuziasmul elevilor prezenți.

Toate cele 9 licee din campanie, au primit în luna decembrie 2017 câte un sistem interactiv de tip Smart Board din partea VITAS IFN.

Workshop Vitas: "How to start my own business" în cadrul ABCdarul Carierei

Tot în Martie, am participat la Workshop-ul organizat de ABCdarul Carierei, un proiect realizat de Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara (OSUT), aflat la cea de-a cincea ediție.

Scopul principal al proiectului vizează dezvoltarea și valorificarea de aptitudini, abilități și cunoștințe pentru tineri cu vârste cuprinse între 18-30 de ani, în vederea unei mai bune integrări pe piața muncii.

VITAS IFN a facilitat workshop-ul: “How to start my own business”

La MindsHub, am discutat despre cum pleci de la o idee și o transformi în afacere, justificând importanța realizării unui plan înainte de a porni pe acest drum și sugerarea câtorva surse de finanțare la îndemână pentru un start-up.

Participanții au folosit modelul Business Canvas pentru a transforma ideea lor în plan de afacere. Cele mai bune planuri, au fost premiate.

Modelul Business Canvas este un instrument strategic de management și antreprenoriat ce ne permite să descriem, să proiectăm, să provocăm, să ne inventăm și să ne pivotăm modelul de afaceri.