Vitas sustine educatia – Scoala de Antreprenoriat Verde
La Vitas, consideram ca investitia in educatie este singura modalitate prin care putem sa construim un viitor mai bun. De aceea, in colaborare cu Fundatia Noi Orizonturi, ne-am propus sa investim in tineri si in potentialul pe care ei il au pentru a produce o schimbare pozitiva in lume. Asa a luat nastere proiectul „Scoala de Antreprenoriat Verde„.
Ideea care sta la baza proiectului este nevoia de dezvoltare durabila a planetei. Acesta este preocuparea principala a Natiunilor Unite pentru urmatorii 12 ani si, anul acesta, ne-am alaturat si noi acestui demers.
Ce inseamna antreprenoriat verde?
Conceptul de antreprenoriat verde imbina mediul de afaceri cu mediul inconjurator. Pe scurt, afaceri care salveaza planeta.
Toate lucrurile marete sunt rezultatul unor pasi mici, facuti constant, pentru atingerea unui scop. Scopul antreprenoriatului verde este exploatarea patrimoniului cultural al diferitelor zone si protejarea mediului inconjurator, prin dezvoltarea de afaceri care au ca scop:
- utilizarea de materiale reciclate;
- utilizarea responsabila a resurselor naturale sau culturale.
Ce isi propune „Scoala de Antreprenoriat Verde”?
„Scoala de Antreprenoriat Verde” isi propune dezvoltarea spiritului antreprenorial al elevilor pentru utilizarea responsabila și creativa a resurselor naturale si/sau culturale locale.
Proiectul este orientat spre actiuni concrete, care sa aiba un impact pozitiv asupra economiei si asupra mediului. 300 de elevi din 17 scoli vor genera idei creative si vor pune in aplicare planuri care sa valorifice resursele locale. Acestia vor parcurge toate etapele necesare punerii in practica a unei afaceri, vor invata practic cum sa faca un buget, o strategie de marketing, materiale de comunicare, vor concepe produse si servicii, vor rezolva situatii neprevazute si vor lua decizii.
Cui se adreseaza proiectul?
Proiectul va fi implementat in regiunea Centru Sud-Vest a tarii, vizand judetele: Alba, Arad, Bihor, Caras-Severin, Gorj, Hunedoara, Mehedinti, Sibiu, Timis.
In total sunt 31 de scoli eligibile (gimnaziu sau liceu, minim 12-15 elevi/grup) pentru a participa la proiect, fiind implicati atat elevi, cat si profesori (care vor beneficia de un curs de formare in vederea facilitarii experientelor de invatare reale).
Profesorii implicati in proiect vor facilita 4 ateliere a cate 1,5 h cu câte 20 de elevi (din clubul IMPACT, din diferite grupuri de initiativa la nivel de scoala) pentru a construi 17 planuri de afaceri fezabile. Pentru realizarea planurilor de afaceri, grupurile de initiativa vor primi feedback si mentorat din partea staff-ului Vitas IFN si Noi Orizonturi.
Dintre cele 17 planuri de afaceri, cele mai bune 12 vor beneficia de o finantare în valoare de 800 de lei pentru a-si pune ideile în practica.
In perioada Martie-Iunie 2019, cele 12 grupuri isi vor implementa ideile de afaceri.
Mai multe detalii despre proiectul „Scoala de Antreprenoriat Verde” puteti gasi aici.