O afacere cu iz de lavanda

O afacere cu iz de lavanda

31 iulie 2018

Daniel Buzlea (38 ani) este cel de-al patrulea finalist din concursul nostru de planuri de afaceri aflat pe ultima suta de metri in desemnarea castigatorului. Daniel este absolvent al Facultatii de Stiinte Socio-Umane, specializarea Psihologie din cadrul Universitatii din Oradea. In cadrul aceleasi universitati a absolvit si un masterat in domeniul Administratiei Publice si Dezvoltarii Comunitare.   

Este membru al Colegiului psihologilor din Romania cu drept de libera practica in domeniile: Psihologie educationala, Consiliere scolara si vocationala precum si in Psihologie Clinica (domeniu in care si activeaza in present cu mare drag si pasiune, pe o functie publica, in cadrul unei institutii publice din judetul Bihor.

Indirect, detine o “diploma” in domeniul “Agriculturii practice” obtinuta in urma implicarii mai mult sau mai putin consecvente, inca din copilarie, dar ocazional si in prezent, in muncile agricole din gospodaria parintilor sai aflata intr-un sat minunat, situat la 25 km de Oradea.

De ce m-am orientat spre o afacere in agricultura?

In primul rand din drag de tot ce inseamna satul romanesc in general si satul natal in mod special, acolo unde consatenii sunt tot mai in varsta parca, cu fiecare an care trece si terenurile agricole sunt tot mai mult lasate in paragina.

De curand parintii mei au cheltuit o gramada de bani (cateva mii de lei) pentru a obtine titluri de proprietate si schite cadastrale pentru terenurile lor. Acum ca au obtinut aceste titluri de proprietate, nu prea mai au putere sa lucreze terenurile, fiind destul de inaintati in varsta si se intreaba retoric: “Ce vom face cu pamantul? Suntem batrani şi…….”. Nu isi recunosc limitele verbal, dar o fac indirect. Nu ar vrea sa le vanda, sincer nici nu prea ar avea cui, aceste terenuri fiind dupa noi familia, bunul lor cel mai de pret, uneori chiar si in detrimentul sanatatii lor.

DSCN2746

Asa am hotarat sa investesc eu pe o parte din aceste terenuri si sincer va spun, cred ca bucuria de pe chipurile lor cand le-am comunicat aceasta decizie nu se compara cu nimic, nici cu cea mai profitabila afacere.

De ce cultură de lavanda?

Am observat de-alungul anilor faptul ca acele culturi traditionale (grau, porumb, etc.) care se cultiva in mod regulat, nu au o profitabilitate multumitoare decat la nivel macro, industrial, cu sistem inchis.

Este o zona aproape imposibil de irigat, iar lavanda este o planta iubitoare de seceta. Imi doresc infiintarea unei culturi de lavanda ecologice, calitatea produselor fiind net superioara, insa nu vreau sa vand doar lavanda (floare uscata sau floare verde) ci imi doresc sa reinvestesc profitul pentru extindere si dotarea cu aparatura de distilare a lavandei, act in care profitabilitatea creste de cel putin 10 ori, dar ceea ce conteaza cel mai mult in acest caz este asa cum am mai spus, calitatea net superioara a produselor.

DSCN2752

Nu o sa fac niciodata si sub nicio forma, rabat de la calitate in favoarea profitului. Cultura de lavanda este o cultura profitabila dar merita cu adevarat sa investesti doar daca investesti nu doar cu suflet ci implicit suflet!!! Un alt aspect foarte important pentru mine este si faptul ca aceasta viitoare cultura de lavanda este probabil una din putinele afaceri si cu siguranta unica din agricultura in care s-ar implica cu mare drag si sotia mea, care este profesoara de Limba si literatura Romana si care iubeste tot ce este legat de flori.

Impreuna sunt convins ca putem crea un mic “Provence de Bihor”. Un alt scop va fi si acela de a impulsiona si ajuta alti tineri sa investeasca in culturi de plante aromatice, in special in cultura de lavanda.

Abonează-te la newsletter
Abonează-te la newsletter și nu pierde niciodată șansa de a afla despre cele mai noi produse de credite IFN pentru persoane juridice!
Aplica
1
Salut! Doresti un credit!
Acum poti aplica online pentru un credit! Alege optiunile solicitate de catre asistentul online.