Antreprenoriat Verde – investim in educatie

28 martie 2019

antreprenoriat verde

Misiunea Vitas IFN este aceea de a-i ajuta pe oameni sa-si dezvolte potentialul, iar cea mai buna modalitate de a face acest lucru este investitia in educatie.

De aceea, suntem foarte mandri de proiectul „Scoala de Antreprenoriat Verde„, dezvoltat impreuna cu Fundatia Noi Orizonturi.

Am vorbit pe larg despre ideea proiectului si despre ce isi propune acesta, intr-un articol anterior.

O prima etapa a proiectului a fost sustinerea unui training pentru profesorii din scolile selectate.

Cum a aratat trainingul de antreprenoriat verde pentru profesori?

30 de profesori din toate cele 18 scoli selectate, au avut ocazia de a participa in perioada 25-27 ianuarie 2019 la Cursul de Antreprenoriat Verde, care a avut loc la Alba-Iulia.

 

Cum-a-fost-la-cursul-de-Antreprenoriat-verde

 

Trainingul a fost sustinut de catre reprezentantii Fundatiei Noi Orizonturi alaturi de doi specialisti din partea Vitas IFN, impreuna, i-au ajutat pe profesorii participanti sa descopere, intr-o maniera interactiva si neconventionala, cele mai eficiente tehnici prin care ii pot face pe elevi sa valorifice oportunitatile, sa gasesca solutii creative la probleme si sa isi ajute comunitatea.

De asemenea, indiferent de materia pe care o predau la clasa, profesorii au descoperit cum sa ii ghideze pe elevi in procesul de concepere, planificare si implementare a unui proiect de antreprenoriat verde.

Cum s-au desfasurat atelierele de antreprenoriat verde pentru elevi?

Profesorii formati au jucat un rol extrem de important in ceea ce inseamna rezultatul final al proiectului: conturarea unui plan de antreprenoriat verde.

Astfel, in perioada februarie-martie 2019, grupurile de elevi participanti (314 elevi) au participat la ateliere pe tematica antreprenoriatului verde, moderate de profesori de diferite materii.

In cadrul atelierelor, elevii au fost ghidati in dezvoltarea unui plan de afacere pe modelul Lean Canvas, descoperind prin metode practice cum se calculeaza profitul, cum se lucreaza eficient in echipa sau cum se negociaza.

Tinerii au imbratisat cu entuziasm ideile prezentate de profesori, iar creativitatea de care au dat dovada pe parcursul atelierelor s-a traspus in ideile originale de afaceri pe care le-au conturat.

 

atelier antreprenoriat verde

Propunerile originale ale elevilor nu au ramas, insa, la stadiul de idee. In cadrul atelierelor, tinerii, sub indrumarea profesorilor coordonatori, au dezvoltat primul draft de plan de afacere.

Pentru a simula cat mai bine realitatea, expertii Vitas IFN si Noi Orizonturi au oferit un feedback structurat pe ideile de business ale elevilor, acestea fiind imbunatatite ulterior in baza sugestiilor primite.

Cele mai reusite 14 idei de afaceri vor castiga un premiu in valoare de 800 de lei, pentru a incepe procesul de implementare, in perioada martie-iunie 2019 (pilotare).

 

Curiosi sa vedeti care sunt cele 14 idei castigatoare? Iata lista celor mai bune proiecte de antreprenoriat verde aici.