Romanii care refuza bransarea la canalizare vor fi amendati de Garda de Mediu

14 martie 2019

In prezent, in mediul rural din Romania exista 3,98 de locuinte. Dintre acestea, doar 2,2 milioane sunt bransate, dintr-un total de 2,9 milioane care au acces la o retea de canalizare.

Cu alte cuvinte, aproape 1,8 milioane de locuinte (29,7% din populatia Romaniei) inca au toaleta in curte.

Din pacate pentru acestia, Ministerul Dezvoltarii Regionale şi Administratiei Publice (MDRAP) le impune primarilor sa ia masuri urgente, pentru ca toti locuitorii comunelor in care exista retea de canalizare sa se racordeze in cel mai scurt timp.

Ce prevede noua lege?

Conform legii, nici cei care au fose septice vidanjabile nu sunt iertati. Singurii care nu vor fi sanctionati sunt locuitorii care si-au facut o statie de epurare.

„Potrivit articolului 41, alin 14 din Legea serviciului de alimentare cu apa si de canalizare nr 241/2006, republicata, cu modificarile şi completarile ulterioare, «utilizatorii, persoane fizice sau juridice, inclusiv cei care au sisteme proprii de alimentare cu apa, au obligatia de a se racorda la sistemele publice de canalizare existente sau nou-infiintate, daca acestia nu detin statii de epurare avansata care respecta conditiile de descarcare a apelor epurate in mediul natural»”

Care sunt amenzile?

Cei care nu se vor conforma noii legi privind bransarea la reteaua publica de canalizare vor primi amenzi cuprinse intre 2000 si 4000 RON.

Totusi, avand in vedere costurile semnificative ale unei bransari la canalizare (care trebuie suportate de solicitant), situatia nu pare deloc simpla pentru locuitorii cu venituri reduse.

Care sunt solutiile?

Unii primari au venit cu propunerea ca statul sa le ofere un sprijin celor aflati in imposibilitatea financiara de a se bransa la reteaua de canalizare. Totusi, aceasta a ramas la stadiul de idee deocamdata.

In schimb, Vitas ofera un ajutor real agricultorilor (producatori agricoli cu atestat de producator) aflati in aceasta situatie: Creditul CaSa Renovezi, pentru imbunatatiri locative.

Cu un astfel de credit, iti poti renova gospodaria asa cum iti doresti (incluzand bransarea la reteaua de canalizare), fara a-ti face griji de amenzile usturatoare.