#Edulab – program de antreprenoriat pentru tinerii de la sate

18 august 2020

În perioada 2-14 iulie, Fundația Noi Orizonturi împreună cu VITAS România a lansat EduLab– programul de antreprenoriat în educație, dedicat liceenilor din mediul rural. Acest program este gândit ca un laborator care îi ajută pe tineri să își dezvolte gândirea & abilitățile antreprenoriale în timp ce aduc soluții la educația din mediul rural.

16 inițiative locale, gândite de tineri pentru tineri, vor resuscita educația din 13 sate din România.

Pe scurt, tinerii vor realiza în perioada imediat următoare:

• 12 școli de vară – scris, citit, socotit, dezvoltare personală
• Ateliere pentru profesori
• Ateliere pentru părinți
• Caiete de vacanță cu exerciții
• Platformă online cu resurse educaționale
• Aplicații de învățare pentru profi și copii
• Atelier de utilizare a imprimantei 3D pentru realizarea de materiale didactice

Pe lângă faptul că eforturile tinerilor vor viza pregătirea copiilor din ciclul primar pentru începerea noului an școlar, aceștia vor mobiliza în demersurile lor zeci de parteneri și membri ai comunității: directori, învățători, părinți, bunici, primari, preoți, vecini și prieteni. Și da, vorbim de tineri cu vârste între 14 și 18 ani!

👉Iată un exemplu oferit de echipa TRIO: Mucenicu Robert (16 ani), Negustor Petronela (17 ani), Țepeș-Greuruș Florina Cristina (15 ani) din Bicazu Ardelean, sat Telec, județul Neamț, sub îndrumarea mentorului lor, Simona Gavrilă.

 

6 echipe finaliste în programul EduLab, au avut șansa să primească premii suplimentare pentru implementarea ideilor lor. Decizia a fost facilitată în cadrul unei sesiuni live, pe pagina de facebook a Fundației Noi Orizonturi (Luni, 17 August 2020, ora 16:00) cu ajutorul unui juriu format din patru persoane care au răspuns cu mare entuziasm invitației: Georgiana Ilie – Decât o Revistă (DoR), Nicoleta Cojocaru – Vitas Romania, Ovidiu Condurache– Ashoka România, Ana Voicilă– Aspire.

Cu sprijinul Vitas Romania, toate proiectele (16) vor primi finanțarea necesară pentru a-și pune ideile în aplicare. 

Așadar, vă invităm să aflați care sunt soluțiile gândite de tineri pentru copiii din satele lor, care sunt îngrijorările care îi macină, cum au reușit să își mobilizeze comunitatea.

Suntem live, pentru finala EduLab!

6 echipe de tineri din mediul rural, au învățat timp de o lună în cadrul programului EduLab cum să conceapă o idee de antreprenoriat în educație și au exersat acele abilități și valori caracteristice spiritului antreprenorial: curajul, perseverența, persuasiunea, rezolvarea de probleme, găsirea de oportunități, disciplina și responsabilitatea. Misiunea lor este de a-i sprijini pe elevii din ciclul primar să recupereze materia cu care au rămas în urmă cât școlile au fost închise, dar și să fie suport pentru învățătorii și directorii din satele vizate: Pietrari- jud Vâlcea, Valea-Seacă jud Iași, Scobâlțeni- jud Iași, Capu- Corbului- jud Harghita, Bîra- jud Neamț, Tămășeni- jud Neamț, Varbilau- jud Prahova.

Cu sprijinul finanțatorului nostru Vitas România, tinerii vor primi finanțarea necesară pentru a-și pune ideile în aplicare.

Așadar, vă invităm să aflați care sunt soluțiile gândite de tineri pentru copiii din satele lor, care sunt îngrijorările care îi macină, cum au reușit să își mobilizeze comunitatea și chiar să le adresați întrebări/încurajări în secțiunea de comentarii.

Posted by Fundatia Noi Orizonturi on Monday, August 17, 2020

 

În etapa următoare, tinerii urmează să folosească finanțarea dobândită și să-și pună în aplicare planurile.

Scopul programului #Edulab este de a oferi un context educațional tinerilor din mediul rural pentru a-și dezvolta spiritul și gândirea antreprenorială în vederea sprijinirii comunităților locale, dar și pentru pregătirea acestora pentru viitor.

După Școala de antreprenoriat verde, #Edulab este al doilea proiect consecutiv din sfera educației antreprenoriale, sprijinit de Vitas Romania.