Drumul spre independenta al Anei Lupu

24 iulie 2018

„Investitia in cunoastere aduce cea mai buna dobanda”

                                                               Benjamin Franklin

Prin participarea la concursul nostru, Ana Lupu dorește dezvoltarea activitatii atelierului de detaling ce ofera servicii de cosmetica si intretinere auto, in cadrul firmei pe care o si administreaza.

Daca ar castiga cei 25.000 lei, Ana ar investi in achizitia de echipamente inovative pentru prestarea serviciilor de intretinere auto si intr-un program online de formare in domeniul marketingului online.

Iata pe scurt povestea ei si drumul spre independenta…

Ana Lupu, 35 ani, mama a a doi baieti fantastici, aflati in pragul adolescentei. Economist, de formatie profesionala, proaspat antreprenor si jurist in devenire.

„Liceul Economic a fost alegerea mamei mele – in  detrimentul Liceului Pedagogic, dorit de mine, la cei 13-14 ani ai mei – o alegere pentru care ii sunt recunoscatoare, pentru ca ma defineste cu mult mai mult, iar principalul motiv pentru care nu indrazneam sa o includ in optiuni, era teama ca nu voi face fata.

3A3D1DDB-ADA0-4FC1-9AF4-ED2991E7C6A4

Facultatea de stiinte Economice – specializarea Management, si apoi Master in „Economia si gestiunea companiilor multinationale” – a fost „bucata de economie” care m-a atras cel mai mult. De ce management? Pentru ca am descoperit despre mine ca imi place sa „stiu tot” – si contabilitate, si fiscalitate, si marketing, si politici comerciale (si o gramada de alte lucruri) – fara a avea o inclinatie spre aprofundarea doar unuia dintre aceste domenii.  Am mai descoperit despre mine ca imi place sa „rezolv” problemele din jurul meu, sa gasesc solutii, sa dezamorsez conflicte, sa eficientizez procese.detrimentul Liceului Pedagogic, dorit de mine, la cei 13-14 ani ai mei – o alegere pentru care ii sunt recunoscatoare, pentru ca ma defineste cu mult mai mult, iar principalul motiv pentru care nu indrazneam sa o includ in optiuni, era teama ca nu voi face fata.

Am visat sa fiu antreprenor acum multi ani, atunci cand inca eram pe bancile facultatii. Mi-am conturat si intarit convingerea ca antreprenoriatul poate fi un factor decisiv in evolutia pozitiva a unei societati. Ca vine la pachet, cel putin in Romania, cu responsabilitatea educarii continue atat a antreprenorului cat si a clientilor. Am capatat convingerea ferma, in toti acesti ani,  ca „Investitia in cunoastere aduce cea mai buna dobanda” – Benjamin Franklin.

Cred ca a fi antreprenor, in mod sigur, are la baza o dorinta personala de independenta, dar care are motivatii diferite de la persoana la persoana. Am auzit antreprenori care spuneau ca au pornit pe drumul acesta, fie pentru ca erau prea lenesi, fie pentru ca nu suportau sa aiba sefi, fie ca doreau prea mult sa fie sefi :), dar sunt sigura ca sunt multi antreprenori care au avut aceasi motivatie ca si mine – sa ajung ca „banii sa munceasca pentru mine, si nu eu sa muncesc pentru bani” – pentru mine aceasta este finalitatea suprema a independentei financiare.

Am ajuns la concluzia ca „Nu banii dau nastere unei idei, ci ideea da nastere banilor” (W.J Cameron) – asadar ideea este punctul  0 al drumului numit „Independenta financiara”.

Astfel pentru ca punctul de pornire a unei afaceri este ideea, care de regula se naste in urma experientelor traite, a unor nevoi proprii care nu-si gasesc satisfactia printre serviciile sau produsele existente pe piata, sau identificarii unor asemenea nevoi in piata, ideea afacerii mele s-a nascut dintr-un mix a elementelor identificate anterior.

Dupa terminarea facultatii de Stiinte Economice m-am angajat contabil in cadrul unei societati care comercializa produse si accesorii pentru vopsitoriile auto. Odata cu trecerea anilor am trecut prin toate departamentele societatii – contabilitate, vanzare, logistica, achizitii, iar din 2014, am avut oportunitatea sa fiu in echipa care a preluat distributia acestor produse pe zona de Nord a Romaniei. Toate aceste experiente mi-au facilitat o cunoastere a pietei din unghiuri complexe si diferite. Ideea de a infiinta un atelier in care serviciile de detaling sa fie „actorul principal” s-a nascut in urma constatarii faptului ca aceste servicii faceau parte doar dintr-o „recuzita” a service-urilor auto, fiind folosite datorita utilitatii lor, in „restabilirea” imaginii finale a unei masini implicate intr-un proces de vopsire. Implicarea din pozitia de furnizor de materiale si produse necesare prestarii acestor servicii, mi-a dat posibilitatea sa identific potentialul de vanzare a unor servicii dedicate de acest gen, si nu doar ca parte a unui alt proces – vopsitoria.

La intrebarea, ce alte afaceri as porni, mi-a fost greu sa ma hotarasc, poate pentru ca nu lipsa ideilor este piedica in demararea unei afaceri, ci faptul ca ideea nu inseamna nimic fara perseverenta de a-i „trasa drumul”, iar cand demarezi procesul de „etapizare” a ideei, constati ca fiecare pas necesita atat de multa munca si implicare si ca drumul e lung, cu pasi marunti, marunti si e atat de important sa nu renunti.33573951_628958900777924_5403146949463375872_n

Si pentru ca stiu toate acestea, voi povesti doar despre una din ideile mele, pentru ca pentru aceasta idee, am inceput deja munca.

Anul acesta am terminat primul an la Facultatea de Drept, pentru ca imi doresc sa pornesc alaturi de prietena mea cea mai buna, o firma de consultanta financiara pentru firme. Ce fel de firma de consultanta? O firma care sa devina partenerul afacerii tale in tot ceea ce inseamna „legalitatea” – de la analiza fiscala (care este cea mai buna forma de organizare a viitoarei tale afaceri, si de ce, care sunt costurile afacerii tale, care este cea mai potrivita forma de creditare pentru firma ta, care sunt diferentele de cost dintre ele, avantajele si dezavantajele  lor etc.), la servicii de contabilitate externalizate, dar si consultanta juridica.

De ce cred ca aceasta consultanta asociata este necesara? Din mai multe motive, dar voi specifica doar doua – modificarile fiscale din Romania au un ritm ametitor si lasa mult loc de interpretare, motiv pentru care colaborarea dintre fiscalist si jurist cred ca este absolut necesara, iar cel de-al doi-lea motiv este legat de faptul ca, de multe ori, ajungem sa recuperam greu banii din piata, pentru ca nu avem dezvoltat un sistem care sa functioneze eficient. De la un contract care nu are toate prevederile necesare, de la costul aberant al unei notificari transmise de avocat in faza preliminara actionarii in justitie – faza care de multe ori are drept rezultat recuperarea banilor, pana la actiunea propriu-zisa in justitie, care de multe ori nu are rezultatul dorit, din motive care unori tin de incapacitatea avocatului de a intelege specificul afacerii.

Asadar drumul pe care am pornit este lung, presarat cu multe provocari si, desi imi doresc printre altele sa „fac bani”, am invatat un lucru extraordinar, care ma ajuta sa merg mai departe de fiecare data cand lucrurile nu se intampla exact cum am sperat  – „Daca banul pentru d-voastra este speranta de independenta, aceasta nu va fi niciodata el. Singura siguranta pe are un om o va avea in aceasta lume este o rezerva de cunostinte, experienta, si capacitatea” (Henry Ford).

In concluzie, ma bucur de fiecare experienta traita, si profit de fiecare oportunitate ivita, ceea ce imi confera o avere pe care nu mi-o va lua nimeni, si pe care timpul nu o va devaloriza – capacitatea.

Oportunitatea si experienta concursului „Declaratia de independenta 2018″ in mod sigur a adus capital acestei averi, motiv pentru care va multumesc!”