Două soluții Code for Romania pentru o mai bună relație cetățean-stat devin realitate cu sprijinul Vitas Romania

20 aprilie 2021

Bugetare Participativă și Biroul de Propuneri sunt două aplicații prin care cetățenii se vor putea implica activ în deciziile luate în comunitățile lor și să mențină o legătură cu autoritățile. Cele două soluții proiectate de Code for Romania vor fi dezvoltate cu sprijinul Vitas România și fac parte dintr-un ecosistem care are ca scop creșterea implicării și participării civice.

Biroul de propuneri este platforma prin care cetățenii vor putea trimite sugestii de îmbunătățire a activității pentru administrația locală, le vor putea urmări și vor putea interacționa și dezbate propunerile făcute până în acel moment. În același timp, bugetul participativ permite cetăţenilor să se implice în mod direct în deciziile luate privind dezvoltarea localităţii lor.

În fiecare an, primăria poate aloca o parte din bugetul anual al localității, după care toți locuitorii pot veni cu propuneri de utilizare a acestor sume. Bugetare Participativă va fi o platformă deschisă tuturor primăriilor care vor să își implice cetățenii în luarea acestor decizii importante. Soluțiile urmăresc modelul Consul, implementat deja în 135 de orașe din 35 de țări.

Zona de proiectare de soluții digitale pe teme importante pentru administrația locală este una importantă pentru noi. Platformele pe care le construim vor rezolva probleme recurente ale comunităților locale, iar formatul open-source va permite utilizarea lor de către toate  primăriile din țară. Pentru o digitalizare coerentă în administrația publică, trebuie să migrăm spre un comportament de reutilizare a soluțiilor digitale în administrația publică locală. Ne bucurăm că, adoptând aceste două soluții ale Code for Romania, Vitas devine un partener în planul nostru de digitalizare a României.”, a declarat Bogdan Ivănel, co-fondator și CEO Code for Romania.

Vitas code 4

Cele două platforme au fost proiectate în cadrul programului Civic Labs, prin care Code for Romania identifică problemele importante ale societății românești, urmând apoi o etapă de sesiuni de ideație prin care sunt propuse aplicații care să rezolve problemele respective.

Pe parcursul celor 25 de ani de activitate, Vitas Romania a sprijinit numeroase inițiative din sfera antreprenorială, stabilind parteneriate de lungă durată cu ONG-uri implicate în diferite domenii. În acest an, avem plăcerea să sprijinim planul de digitalizare al României realizat de către Code for România, oferind finanțare pentru două soluții din cadrul Civic Labs, esențiale pentru buna funcționare a serviciilor publice aflate în slujba cetățenilor., a declarat Cristian Jurma, CEO Vitas Instituție Financiară Nebancară.

Vitas IFN, membră a Vitas Group, este una dintre cele mai importante instituții de micro-finanțare din vestul României. De 25 de ani, am fost alături de IMM-urile din România cu acces limitat la credite bancare și de micii antreprenori, în îndeplinirea visului lor de a deveni independenți sau de a-și dezvolta afacerea și indirect comunitățile în care trăiesc.

Abordarea diferită pe care o propune Vitas se axează pe furnizarea de produse și servicii financiare personalizate și responsabile care să răspundă nevoilor și specificului activității clienților săi, cum ar fi întreprinderi mici și mijlocii, antreprenori individuali, producători agricoli și fermieri.

Code for Romania este a doua cea mai mare comunitate de tehnologie civică din lume, cu aproximativ 2000 de voluntari de pe 12 fusuri orare. Până în prezent, organizația a prototipat deja peste 115 soluții digitale care să rezolve probleme ale societății românești, dintre care 23 sunt acum live. Prin programul Civic Labs, Code for Romania și își propune să fie generatorul de soluții de tehnologie civică pentru problemele sociale ale României. Civic Labs contribuie în mod concret la rezolvarea unor nevoi reale ale societății printr-un amplu proces de cercetare și prin generarea de soluții cu impact la nivel sistemic și cu rezultate măsurabile pe termen lung.