Cum să-ți croiești propria afacere – Bogdan Moga

26 august 2015

“Nu doream ca ziua de 15 a lunii să însemne pentru mine ziua de salariu”. Încă din copilărie, Bogdan Moga din Alba Iulia visa să devină propriul său șef. Acum are 27 de ani. Exact anii care au trecut de la Revoluția din 1989. Bogdan aparține unei generații de tineri obișnuiți să o ia de la zero, să clădească totul din nimic. Tineri care prin ‘libertate’ înțeleg și ‘independență’. “Modul de a lucra atunci când devii independent, de a-ți crea propriul program și de a deveni independent financiar e unul prin care realizezi mult mai mult decât în alte cicluri din mediul privat”. Povestea lui Bogdan arată că diferența dintre un antreprenor și un om care doar visează să fie antreprenor este că primul își transformă visele în fapte.

Timp de 7 ani, Bogdan a coordonat vânzările pentru alte companii din Alba Iulia. La finele anului 2014 și-a luat inima în dinți, economiile strânse și a deschis o mică afacere de familie. Un atelier de croitorie numit Bora Business. Familia a contribuit cu cei 27 de ani de experiență în croitorie ai mamei lui Bogdan. În rest, tânărul s-a bazat doar pe experiența și intuiția sa în afaceri. A ales o nișă în care a văzut oportunitate pe piață: echipamente de protecție.

Dar, pentru a fi cu adevărat competitiv, era nevoit să producă mai mult și mai repede. Ca majoritatea antreprenorilor la început de drum, Bogdan trebuia să facă investiții pe care nu și le permitea în acel moment. Motiv pentru care a și aplicat la Declarația de Independență, concursul dedicat start-up-urilor de către Vitas România. Inițial, regulamentul concursului prevedea un singur câștigător. Dar juriul de experți a fost impresionat de două planuri de afaceri și a suplimentat fondul de premiere. Astfel, în septembrie 2015, Bogdan Moga își ridica cecul deodată cu Adina Moldovan. Patru luni mai târziu, Bogdan declara:

Cu ajutorul Vitas am reușit să ne dezvoltăm foarte bine. Cu doar 4 angajați permanenți realizăm ceea ce un atelier normal poate crea cu probabil 10 persoane”. (Bogdan Moga)

Prin finanțarea de 10.000 de lei de la Vitas, a achiziționat trei mașini care au dublat productivitatea atelierului. O mașină de cusut care și taie materialul, o stație de călcat profesională și o mașină performantă de cusut care înlocuiește munca a 4-5 persoane. Bora Business are acum 10 clienti permanenti pentru care crează echipamente necesare în câmpul muncii și de uz casnic. În 2016, Bogdan își propune să dubleze numărul clienților și să crească cifra de afaceri de la 130.000 de lei (în 2015) la 200.000 lei. Alte planuri de viitor: noi investiții în echipament,  angajarea unei alte persone și dezvoltarea afacerii pe alte segmente de piață.

“Concursul Declarația de Independență mi-a dat, înainte de toate, susținere. M-a ajutat să încep orice nouă zi de lucru cu foarte multă încredere”. Bogdan Moga e înzestrat cu calitățile esențiale ale unui antreprenor: e pasionat, e  hotărât, știe ce vrea și muncește pentru asta. Și mai are ceva: îi strălucesc ochii când vorbește de afacerea lui. E timpul ca antreprenorii, indiferent de generația din care fac parte, să știe că nu mai sunt singuri la început. Acum au sprijin când vor să-și croiască propriul drum. Și să hotărască ei când e ziua de salariu.