Rețeta independenței: o afacere dulce, din fructul pasiunii cu Melania Iuhos

26 august 2017

Prăjituri ca la mama. Pentru Melania Iuhos nu e doar o expresie. Este o pasiune moștenită pe linie maternă, care în timp a devenit o afacere. Împreună cu sora ei Izabella, a dus mai departe talentul mamei. Torturile lor sunt adevărate opere de artă. Originale, pline de fantezie și mai ales delicioase. Vorba dulce s-a dus repede în Alba Iulia și despre brioșele, plăcintele și eclerurile versiune proprie.

Ideea unei afaceri cu patiserie i-a venit Melaniei după absolvirea facultății, când își căuta serviciu. Ea a preluat partea de organizare, lăsându-i surorii spațiu să creeze. În căutare de fonduri pentru startUp, Melania a aplicat la ediția a treia a Declarației de Independență, în vara lui 2017. Câștigarea concursului a venit ca o cireașă pe tort. Premiul de 25.000 de lei din partea Vitas România a fost ingredientul-minune care a legat totul.

Acum, cele două surori se pregătesc să deschidă cofetăria visurilor lor, pe 8 martie. În interviul de mai jos pentru Vitas, Melania arată că e făcută dintr-un aluat anume. Aluat de antreprenor.  

VITAS: De unde dorința de a deveni independentă?

Melania Iuhos: După ce termini facultatea e cam greu să-ți găsești de lucru. Le-am văzut în casă pe sora și mama mea făcând prăjituri din plăcere. Când veneam joia acasă, de la facultate, mă puneau direct cu telul în mână. “Hai să ne ajuți cu o cremă”. Sau “blatul ăsta n-a ieșit, fă-l tu!”.

Sora mea vroia un anumit tort de ziua fetiței ei și nimeni din oraș n-a știut să-l facă. L-a făcut sora mea. Prietenii au văzut, au cerut și ei. Așa a început totul. Din recomandare în recomandare, lucrurile au mers. Au început cu prietenii, cunoștințele, apoi cu prietenii cunoștințelor. Am zis să facem din treaba asta un business.

Prin ce e diferită cofetăria voastră față de ce există deja în Alba Iulia?

Modul de producție tradițional, ca acasă. Gustul de altădată, într-o haină nouă. Prăjitura de mere ca la mama, brioșele sau eclerele. Nu eram foarte specializați pe eclere, dar sora mea a urmat niște cursuri, chiar și la București. Am reinterpretat unele rețete care arată foarte bine iar gustul, zice lumea, e bestial. S-a dus vestea deja și ne tot întreabă oamenii pe Facebook când deschidem.

În ce fel v-a ajutat premiul de la Vitas?

În prima fază m-a ajutat foarte mult numai ideea că am câștigat un premiu. Mi-a dat încredere că suntem în stare de ceva. În a doua fază, faptul că ne putem apuca de ceva având o bază. Am luat două camera enorme să ne încapă tot ce vrem să facem. Ne-am comandat mobila. Ne-am luat cântarele omologate și urmează încă un cuptor. Premiul de la Vitas ne-a ajutat mult la amenajare.

Care sunt provocările vieții de independent?

De 2 luni ne batem cu furnizorii să ne aducă la timp utilajele, materia primă promisă. Ne-am așteptat să avem problema cu concurența, cu reticența oamenilor. Când colo, au apărut problemele unde nu ne așteptam. Dar le depășim. În proporție de 90 % avem toate utilajele, mobila ne vine săptămâna viitoare. Sperăm să deschidem de Sfântul Valentin.

În 2018, Vitas România a lansat a patra ediție a concursului Declarația de Independență, prin care finanțează cea mai originală și strălucită idee de start-up. Cei interesați pot să-și depună planurile de afaceri pe www.vitasromania.ro