Trasaturi ce definesc succesul – interviu

21 septembrie 2021

Roman-Bakos Hajnalka sau Hajni cum îi spunem noi :), face parte din echipa Vitas Romania, de peste 3 ani,  ocupând funcția de auditor intern. Principala provocare din activitatea sa ca auditor, este să identifice riscurile relevante și să recomande soluții pentru problemele descoperite, cu alte cuvinte să aducă îmbunătățiri continue la nivelul companiei. Hajni se află în legătură atât cu colegii din toate departamentele cât și cu clienții finanțați de către Vitas Romania.

În timpul liber, participă la competiții sportive alături de alți alergători, descoperind acest sport nu de mult timp însă dovedind rezultate remarcabile.

Toți sportivii care se remarcă practicând un anumit sport au câteva trăsături comune ce definesc în cele din urmă succesul. Aceste trăsături, sunt recunoscute și în antreprenoriat:

  • încrederea
  • transformarea piedicilor în elemente motivaționale
  • determinarea
  • pasiunea
  • rezistența
  • leadership-ul

Hajni a fost deschisă să vorbească despre activitatea ei sportivă și de cum reușește să jongleze cu toate rolurile din viața de zi cu zi.

 Cum de te-ai apucat de alergat?
La începutul anului am ieșit pentru prima dată la o alergare montană și m-am îndrăgostit de acest sport, deoarece pe lângă că reprezintă o provocare testându-ți limitele, oferă în schimb peisaje splendide, trăiri unice și paradoxal te ajută să îți reîncarci bateriile.

3. De ce este nevoie pentru a atinge un nivel maxim de performanță în acest sport?
Nivelul maxim, ca și în orice domeniu înseamnă să fiu prezentă trup și suflet, să fiu pasionată de acel lucru și să am încrederea că pot realiza ce mi-am propus. Este foarte important, să ai o vizune, un scop final, să ai un plan de acțiune cu pietre de hotar bine definite, iar parcurgerea acestui drum necesită multă perseverență și disciplină.

4. Care este motivația ta într-o competiție? Tentația de a renunța apare la tot pasul, tu cum gestionezi situațiile limită?
Motivația este o chestiune complexă, în primul rând vreau să mă bucur de tot ce presupune o competiție, concentrare, efort, adrenalină, iar în al doilea rând vreau să-mi trăiesc competitivitatea la maxim. Am avut câteva situații limită în timpul antrenamentelor , dar am decis să nu renunț, am continuat să îndur și să îmi împing limitele.

5. Cum împaci toate rolurile acasă?
Încerc să mențin un echilibru în toate, din păcate timpul este limitat și sunt zile când nu reușesc să fac tot ce îmi propun, dar asta mă ambiționează și mai mult, ca ziua următoare să fac tot ce depinde de mine, ca să fiu o versiune mai bună a mea, atât pe plan profesional, cât și pe plan personal.

Clasamentul la concursurile la care a participat în acest an

Concurs Data Distanta Diferenta de nivel Timp Clasament General Feminin Categorie de varsta Feminin
Retezat Skyrace 19.06.2021 24 km 1400 m 03:21  loc.5 Loc.2
Primavera Trail race 10.07.2021 18 km 1040 m 02:06 Loc.2 Loc.1
Casoaia Bike Run And Fun 25.07.2021 21 km 750 m 01:58 Loc.1 Loc.1
CugiRace 04.09.2021 65 km 3200 m 09:23 Loc.2 Loc.2

6. Ce îți propui în următoarea perioadă?
Pe termen de 5 ani mă văd practicând acest sport, mai am câteva pietre de hotar de atins. La începutul anului mi-am găsit un motto fain: “Train until your idols became your rivals”. Nu-mi place termenul de idol, dar am câteva persoane model, atât pe plan profesional cât și pe plan sportiv, tot ce trebuie să fac în perioada următoare, este să fiu consecventă și perseverentă în privința atingerii scopurilor.

7. Trebuie să ai o strategie ca să câștigi o competiție? Ce trebuie să faci în acest sens?
Strategia pe care am preluat-o de la veterani alergători este, că pregătirea mentală cât și pregătirea fizică sunt la fel de importante și trebuie să mențin un echilibru între acestea în timpul unei competiții. Degeaba ai mintea bine setată, dacă corpul îți zice stop, riscul este să te accidentezi, și în loc să te focusezi spre performanțe viitoare, va trebui să îți petreci/pierzi timp ca să te recuperezi.

8. Cum te ajută acest sport în viața ta profesională?
Practicând acest sport, pe zi ce trece îmi crește stima de sine, și încrederea că orice este posibil, dacă reușești să ții ritmul potrivit, iar ritmul trebuie adaptat în funcție de circumstanțe.

 

Despre Vitas Romania

Vitas România, este o instituţie de microcreditare prezentă în România de 25 de ani, am început în 1996 și de atunci finanțăm micii întreprinzători români, ce au acces limitat la credite.