Activele totale ale unei firme: ce sunt, care sunt și ce rol au?

18 august 2023

Dacă ți-ai deschis o afacere de curând sau ai deja un IMM și vrei să te extinzi, trebuie să cunoști ce sunt activele totale și ce rol au acestea pentru firma ta.

Ce reprezintă un activ?

Un activ reprezintă o resursă economică deținută sau controlată de o firmă. Această resursă are capacitatea de a produce beneficii financiare prin generarea intrărilor de numerar sau scăderea ieșirilor de numerar.

Activele sunt raportate în bilanțul unei companii și pot fi cumpărate sau create pentru a crește valoarea unei firme sau pentru a beneficia de operațiunile acesteia.

Un activ poate fi gândit ca ceva care, în viitor, poate genera flux de numerar, poate reduce cheltuielile sau îmbunătăți vânzările, indiferent dacă este vorba de echipamente și utilaje sau de un brevet.

Ce sunt activele totale în cadrul unei firme?

Activele totale se referă la valoarea totală a activelor deținute de firmă, indiferent de tipul acestora. În funcție de standardele contabile aplicabile, activele totale pot fi înregistrate sau nu la valorile lor curente de piață.

Citește și: Ce este cifra de afaceri și cum se calculează.

Tipuri de active

Există două categorii principale de active pe care organizațiile le utilizează pentru a afla activele totale:

Active curente/circulante

Acestea sunt activele unei afaceri pe termen scurt care, de obicei, pot fi utilizate într-un an. Activele curente includ elemente precum numerar sau echivalente de numerar, creanțe și stocuri. De exemplu, dacă deții un magazin și dorești să achiziționezi stocul de la o altă companie, poți plăti pentru produse în numerar sau cu alte active lichide, cum ar fi obligațiunile corporative.

Iată câteva forme de active curente utilizate în operațiunile unei companii:

  • Numerar și echivalente de numerar: acestea sunt cele mai lichide active din bilanțul unei companii și includ valută, depozite bancare și anumite investiții pe termen scurt;
  • Investiții pe termen scurt: sunt activele pe care o companie le poate vinde rapid dacă are nevoie de bani și includ acțiuni și obligațiuni;
  • Conturi de încasat: reprezintă banii pe care clienții îi datorează unei companii pentru bunurile sau serviciile pe care compania le oferă în avans. În general, contabilii solicită unei companii să listeze conturile de încasat ca active curente deoarece acestea sunt scadente la un an de la data bilanțului. Dacă vrei să primești banii la timp și să nu mai aștepți după fiecare client în parte, obține un credit pentru decontarea facturilor de la Vitas;
  • Inventar: acesta include materii prime pentru fabricarea produselor finite, dar și produsele în sine.

Active pe termen lung

Activele pe termen lung sunt cele pe care o afacere le deține și le utilizează mai mult de un an.

Cele două categorii principale de active pe termen lung sunt cele fizice și cele intangibile, iar diferența dintre acestea se poate face prin însemnătatea denumirilor lor: cele fizice pot fi atinse, simțite sau văzute, iar cele intangibile nu.

Câteva exemple de active pe termen lung sunt:

  • Active fixe: o proprietate pe care antreprenorul intenționează să o păstreze și să o utilizeze pentru o perioadă mai lungă, cum ar fi clădiri, vehicule și utilaje;
  • Active intangibile: investiții utile, cum ar fi mărcile comerciale, relațiile cu clienții și licențele;
  • Fondul comercial: proprietarii de afaceri pot câștiga fond comercial atunci când achiziționează o entitate pentru mai mult decât prețul cerut și nu înregistrează prețul pe care îl plătesc în activele și pasivele lor;
  • Conturi de încasat: contabilii pot clasifica aceste conturi ca active pe termen lung atunci când un client are nevoie de mai mult de un an pentru a-și achita factura.

Ce rol au activele totale într-o firmă?

Majoritatea companiilor țin evidența activelor lor totale pentru a utiliza datele în scopuri de planificare și raportare financiară:

Management

Calculul activelor totale într-o firmă urmărește să identifice de câți bani dispune compania. Afacerile pot utiliza aceste informații pentru a determina care este bugetul de care au nevoie pentru a-și plăti facturile și cât de mult au la dispoziție pentru extindere/dezvoltare sau în alte scopuri.

De asemenea, calculul activelor totale arată capacitatea întreprinderilor de a genera suficient numerar pentru a rămâne în lumea afacerilor și pentru a-și achita datoriile.

Planificare

O companie și-ar putea dori să investească în echipamente noi sau să angajeze talente noi pentru a-și extinde operațiunile. Calculul activelor totale poate ajuta un antreprenor să determine dacă aceste investiții sunt practice atunci când analizează proiecțiile actuale ale fluxului de numerar.

În schimb, dacă acestea nu sunt realiste, compania își poate amâna investiția până când generează un flux de numerar suplimentar și își îmbunătățește profitabilitatea.

Evaluare/valorizare

Nu în ultimul rând, calculul activelor totale reprezintă un pas important în evaluarea și valorizarea afacerii. În general, companiile apelează la instituții terțe pentru a fi evaluate, astfel încât să primească o estimare obiectivă și corectă.

Cifra valorii activelor totale poate ajuta, de asemenea, investitorii să analizeze mai bine o companie pentru a lua o decizie.

Citește și: Riscurile în afaceri: tipuri și cum să le gestionezi în timp

Activele totale includ aproape tot ceea ce este deținut și controlat de o companie care are o valoare monetară. De asemenea, tipurile de active sunt clasificate în funcție de cât de repede pot fi convertite în numerar și de modul în care o companie le utilizează.

În final, putem spune că activele reprezintă o componentă cheie a valorii nete a unei afaceri și un factor important în sănătatea sa financiară.