Idei de afaceri non-agricole la țară care pot fi de succes
Cu mai mult de 70% din populație care migrează din orașele mari în cele mici sau chiar în sate, oportunitățile de a începe noi afaceri sunt mult mai numeroase în aceste zone. Deoarece majoritatea întreprinderilor din mediul rural depind direct sau indirect de agricultură sau de un sector conex, există o serie de opțiuni non-agricole disponibile pe care le poți explora și înflori cu timpul.
O componentă critică în începerea unei afaceri non-agricole de succes la țară este valorificarea absenței concurenței din partea întreprinderilor care răspund zonelor urbane. În plus, trebuie să depășești constrângerile legate de o populație mai mică și să permiți împrejurimilor rurale să servească drept oportunități pentru a începe un start-up profitabil la țară.
Dacă vrei să pornești în această călătorie, iată câteva idei de afaceri non-agricole la țară care pot fi de succes.
1. Spațiu pentru evenimente speciale
Natura evenimentelor unice în viață – în special, nunțile – se schimbă. În ultimii ani, costul mediu al unei nunți tradiționale a ajuns chiar și la 30.000 de euro, o sumă nerealistă pentru mulți oameni. De aceea, cuplurile au început să caute modalități alternative de a-și sărbători ziua cea mare, iar zonele de la țară au devenit destul de populare.
Ca idee profitabilă de afacere non-agricolă la țară, ia în considerarea crearea unui spațiu de evenimente sau de nunți, care va permite cuplurilor să sărbătorească în mod accesibil și departe de aglomerația orașului.
2. Închiriază case mici (tiny houses) și/sau cabane
Dacă este o zonă rurală între munți, dealuri sau chiar în apropierea Mării Negre, probabil vei avea un succes neasemuit cu închirierea cabanelor și a caselor mici de vacanță. Serviciile de închiriere online, cum este Booking sau AIRBNB, au fost destul de facil accesul turiștilor de a-și rezerva spațiul de cazare pentru un sejur nemaipomenit și convenabil financiar.
Ia în considerare construirea unui tiny house sau a unei cabane pe un teren dintr-o zonă rurală cu potențial turistic. Desigur, acest lucru necesită o investiție semnificativă, dar cu un credit pentru start-up-uri de la Vitas România, poți transforma spațiul de cazare într-un loc de lux!
3. Magazin retail
Cu majoritatea populației care migrează în zonele rurale, există totuși un deficit de puncte de vânzare cu amănuntul. Aceste magazine pot fi de diferite tipuri astfel încât să răspundă la nevoile mai multor grupuri de oameni:
- Supermarket;
- Magazin de dulciuri;
- Magazin de electronice;
- Magazin de cosmetice;
- Magazin de fructe / sucuri din fructe etc.
Înainte de a deschide unul dintre magazinele menționate anterior, este necesar să ai un anumit nivel de expertiză în această direcție, dar și resursele financiare necesare.
Află ce înseamnă să fii un antreprenor de succes și cum să devii unul
4. Centru de meditații pentru elevi
Lipsa profesorilor calificați în mediul rural este o mare problemă. O idee bună de afacere non-agricolă la țară poate fi înființarea unui centru de meditații cu învățători și profesori eligibili pentru formarea elevilor. Acest lucru nu doar că va oferi locuri de muncă tinerilor care studiază arta pedagogiei, dar va ajuta și părinții să găsească un institut de predare bun mai aproape de casa lor pentru copii.
Afacerea nu necesită mult capital și spațiu, dar ar trebui să ai calificarea și abilitățile necesare pentru a conduce un astfel de centru. De asemenea, pentru început, nu ai nevoie de mulți angajați, numărul acestora va crește cu timpul odată cu câștigarea succesului.
5. Agenție de marketing pentru afaceri rurale
Dacă te pasionează și ai cunoștințe în domeniul marketing-ului, această idee non-agricolă poate fi o idee de afaceri de succes pentru tine. Agenția ta poate colabora cu afacerile agricole din zonă și ar putea implementa strategii de marketing care să le aducă vizibilitatea de care au nevoie.
Multe agenții media aleg să colaboreze cu întreprinderile din zona urbană pentru atragerea potențialilor clienți și doar câteva vizează afacerile de la țară. Prin urmare, piața este destul de „liberă” și poți începe cu ușurință o agenție de marketing care să vizeze antreprenorii de afaceri agricole din mediul rural.
Citește și: Care sunt indicatorii economico-financiari care contează în orice business?
6. Furnizor de internet de mare viteză
Această idee de afacere non-agricolă la țară ar putea suna destul de riscantă din punct de vedere financiar, dar îți poate aduce suficiente câștiguri cât să te dezvolți organic în mod foarte rapid.
Poți deveni un furnizor de asistență pentru internetul de mare viteză în regiunile rurale. Consumatorii vizați ar trebui să fie atât tinerii, cât și părinții care se bazează pe datele mobile și nu au acces la o rețea de Wi-Fi. Oferă-le acces la internet de mare viteză și vei vedea cât de rapid îți poți crește profiturile!
7. Servicii de curățare pentru grădini
Dacă ai o mașină de tuns iarba sau orice alt echipament electric de curățare a curților/grădinilor, poți foarte ușor să-ți înființezi o afacere care se ocupă de acest aspect. Chiar dacă la început vei fi singurul angajat, în timp vei putea aduna o forță de muncă specializată, iar profiturile vor fi pe măsură.
Află și ce este profitul, cum îl calculezi și de câte tipuri este.
Curțile și grădinile din zonele rurale pot fi enorme, extinzându-se dincolo de zeci de hectare în unele cazuri. Serviciile de curățare oferite de afacerea ta îi pot ajuta pe oameni să întrețină un aspect plăcut și sănătos al ierbii și solului din curte și grădină.
Dacă vrei să-ți deschizi o afacere non-agricolă de succes într-o zonă rurală, acum este cel mai bun moment! La sfârșitul zilei, va trebui să muncești din greu, să depui efort maxim și să găsești resursele financiare potrivite pentru a-ți susține business-ul.