Ce este cifra de afaceri și cum se calculează

22 mai 2023

De la fluxul de numerar la profitabilitate, există o mulțime de indicatori care pot oferi o imagine de ansamblu asupra sănătății financiare a unei afaceri. Împreună, toate acestea te pot ajuta să înțelegi cum funcționează procesele interne și unde este loc de îmbunătățiri.

Cifra de afaceri este doar unul dintre markerii cheie pe care îi poți utiliza pentru a afla cât de bine funcționează businessul în fiecare an.

Următorul ghid te va ajuta să înțelegi ce este cifra de afaceri, când o poți utiliza și cum să o calculezi.

Ce este cifra de afaceri?

Cifra de afaceri este un concept contabil care calculează cât de repede își desfășoară o afacere operațiunile. Cel mai adesea, acest indicator este folosit pentru a înțelege viteza cu care o companie colectează numerarul din conturile de încasat sau cât de repede își vinde marfa din inventar.

În termeni mai simpli, cifra de afaceri este cantitatea de vânzări nete pe care o afacere o generează într-o perioadă delimitată. Vânzările nete se referă la suma rămasă în urma deducerilor asociate.

Importanța cifrei de afaceri

Este important să înțelegi ce este cifra de afaceri, dar și modul în care aceasta se raportează la profitul afacerii. Aceste lucruri te vor ajuta să:

 • Analizezi și să măsori performanța generală a companiei;
 • Identifici operațiunile pe care le poți întreprinde pentru a îmbunătăți eficiența afacerii;
 • Creezi bugete, previziuni și rapoarte financiare exacte;
 • Stabilești și să atingi obiectivele strategice legate de profit;
 • Identifici zonele în care poți crește profitul.

De asemenea, este util să compari cifra de afaceri anuală cu alți indicatori financiari. De exemplu, dacă profitul net este mic în comparație cu cifra anuală, ar putea fi timpul să găsești o modalitate de a reduce costurile bunurilor vândute sau alte cheltuieli de afaceri.

Sau, dacă cifra de afaceri anuală este solidă, dar nu ai prea mulți bani la îndemână, poți obține un credit nebancar pentru start-up-uri și să-ți îmbunătățești fluxul de numerar.

Citește și: Care sunt indicatorii economico-financiari care contează în orice business?

Cum calculezi cifra de afaceri

Pentru a calcula cifra de afaceri, urmează acești pași:

 • Decide intervalul de timp pe care dorești să o incluzi în calcul;
 • Determină vânzările brute generate în această perioadă;
 • Scade reducerile, indemnizațiile și returnările.

Dacă ești înregistrat ca plătitor de TVA, asigură-te că excluzi aceste taxe în calcularea cifrei de afaceri, deoarece aceasta nu aparține businessului tău în mod direct.

Citește și: Când devii plătitor de TVA și ce obligații vei avea

Tipuri de cifre de afaceri

Există diferite tipuri de rapoarte care sunt utilizate de management și analiștii financiari pentru a calcula nivelul cifrei de afaceri și pentru a înțelege eficiența operațiunilor.

 • Rata cifrei de afaceri din inventar

Formula raportului cifrei de afaceri a stocurilor măsoară capacitatea afacerii de a vinde stocul vechi și de a-l înlocui cu unul nou.

Rata cifrei de afaceri din inventar = costul bunurilor vândute / inventarul mediu

 • Rata cifrei de afaceri a creanțelor

Acest raport indică eficacitatea unei companii în colectarea datoriilor sale.

Rata cifrei de afaceri a creanțelor = vânzări de credit / conturi medii de încasat

 • Rata cifrei de afaceri a capitalului angajat

Acest raport indică eficiența cu care o afacere își utilizează capitalul angajat în raport cu vânzările.

Rata cifrei de afaceri a capitalului angajat = vânzări / capital mediu angajat

 • Rata cifrei de afaceri a capitalului circulant

Capitalul de lucru reprezintă diferența dintre activele circulante și datoriile curente ale unei companii.

În acest sens, rata cifrei de afaceri a capitalului circulant indică eficiența cu care o afacere își generează vânzările în raport cu capitalul său de lucru.

Rata cifrei de afaceri a capitalului de lucru = vânzări / capital de lucru

 • Rata cifrei de afaceri a activelor

Acest raport măsoară capacitatea unei companii de a-și utiliza activele în scopul generării de venituri.

Rata cifrei de afaceri a activelor = vânzări / active totale medii

 • Rata cifrei de afaceri a conturilor de plătit

Acest raport indică viteza și eficiența cu care o companie își achită furnizorii.

Rata cifrei de afaceri a conturilor de plătit = achizițiile de la furnizori / conturile medii de plătit

De ce trebuie să cunoști cifra de afaceri?

Aproape fiecare afacere – fie mică, mijlocie, fie mare – va trebui să-și cunoască cifra de afaceri la un moment dat sau altul.

De exemplu, dacă vrei să obții o asigurare pentru compania ta, s-ar putea să ai nevoie de raportul cifrei de afaceri anuale, astfel încât să se stabilească nivelul potrivit de acoperire.

De asemenea, poate fi necesar să furnizezi cifra de afaceri dacă soliciți fonduri nerambursabile sau un împrumut pentru afaceri mici.

Care este diferența dintre cifra de afaceri și profit?

Cifra de afaceri este o măsură a venitului total din vânzări, în timp ce profitul reprezintă venitul total minus cheltuielile aferente.

De exemplu, dacă o afacere face vânzări de 100.000 de euro pe parcursul unui an, cifra sa de afaceri este de 100.000 de euro.

Să presupunem că pentru materiale, forța de muncă și alte operațiuni de afaceri, trebuie să cheltui 60.00 de euro. Atunci profitul afacerii este de: 100.000 de euro – 60.000 de euro = 40.000 de euro.

Compararea cifrei de afaceri cu profitul companiei te poate ajuta să evaluezi modul în care cheltuielile îți afectează procesele și capacitatea de a crește. De asemenea, te poate ajuta să-ți dai seama dacă trebuie să faci anumite modificări pentru a obține un echilibru de numerar.

Cifra de afaceri poate oferi informații utile despre afacerea ta și finanțele acesteia. De exemplu, compararea cifrei de afaceri din diferite perioade îți poate oferi o idee dacă afacerea este în creștere. Pe de altă parte, compararea cifrei de afaceri și a profitului brut te poate ajuta să decizi dacă e nevoie să reduci anumite costuri.

Cu toate acestea, cifra de afaceri în sine nu este o măsură a succesului, deoarece nu oferă informații despre profitabilitate.

În plus, află ce este profitul, cum îl calculezi și de câte tipuri este.