Cum să obții un credit pentru afacerea ta mică: pași esențiali

30 august 2023

 

Știm că obținerea unui credit pentru afaceri poate fi o treabă intimidantă, mai ales dacă aceasta este prima dată când cauți finanțare.

Într-un moment sau altul, majoritatea proprietarilor de afaceri și-au pus întrebarea: Cum pot să obțin un împrumut pentru IMM-ul meu? Iar dacă te afli printre aceștia, Vitas România îți oferă răspunsul în următorul ghid care conține toți pașii esențiali pentru a trece prin procesul de solicitare și obținere a unui credit.

Pași esențiali pentru a obține un credit pentru afacerea ta mică:

Determină care sunt motivele pentru care ai nevoie de un credit pentru afaceri

Prima întrebare pe care ar trebui să ți-o pui (și pe care fiecare creditor ți-o va pune) atunci când încerci să obții un credit pentru afaceri este: De ce?

Unii proprietari de afaceri mici și mijlocii au nevoie de capital de lucru pentru a acoperi o serie de cheltuieli, iar alții au o nevoie specifică, cum ar fi un echipament tehnologic de ultimă generație. Motivul pentru care ai nevoie de bani suplimentari va determina alegerea creditorului și a tipului de împrumut, așa că ia-ți timpul necesar pentru a afla de ce ai nevoie de capital.

De exemplu, dacă ai o afacere în agricultură, atunci ar trebui să-ți îndrepți atenția către creditele pentru investiții în agricultură.

Mai mult, ține cont că, uneori, liniile dintre scopurile împrumuturilor se pot estompa puțin. De exemplu, este posibil să ai nevoie de capital pentru a achiziționa echipamentele necesare pentru a porni afacerea sau poate dorești să refinanțezi datoriile existente, dar și să împrumuți fonduri pentru capitalul circulant. Vitas România lucrează cu proprietarii de afaceri care au nevoie de credite din mai multe motive.

Gândește-te la valoarea datoriei pe care ți-o permiți

Odată ce ai stabilit de ce ai nevoie de finanțare, următorul pas pentru a obține un împrumut nebancar este să-ți dai seama de valoarea datoriei pe care ți-o permiți s-o rambursezi.

Din păcate, capitalul de care ai nevoie pentru îndeplinirea obiectivelor afacerii ar putea să nu se potrivească neapărat cu cât de mult îți permiți de fapt. Acestea fiind spuse, dacă îți asumi un credit prea mare, s-ar putea să te trezești prins sub o grămadă de datorii din care este dificil să ieși – afectându-ți afacerea, în loc să o ajuți. Pe de altă parte, dacă obții un împrumut prea mic, s-ar putea să pierzi oportunități de creștere importante.

Pentru a ajunge la o suma corespunzătoare pe care ți-o permiți să o rambursezi, poți folosi un calculator de credite sau poți discuta cu un consultant expert de la Vitas România.

Determină-ți eligibilitatea pentru un credit pentru afacerea ta mică

Un pas important în obținerea unui împrumut de afaceri este să știi ce fel de finanțare este o opțiune realistă pentru tine.

Cu alte cuvinte, înainte de a solicita un credit, aruncă o privire asupra eligibilității afacerii tale pentru creditul respectiv. Iată care sunt cele mai importante criterii de calificare:

  • Timpul de activitate. Antreprenorii care și-au început activitatea în lumea afacerilor au posibilitatea să obțină împrumuturi mai accesibile pentru firmele lor mici. Cu toate acestea, Vitas România oferă acces la finanțare pentru START-UP firmelor nou înființate fără activitate sau celor cu o activitate de până la 6 luni (după caz), atâta timp cât există o sursă de garantare, cum ar fi: girant, bunuri mobile sau imobile;
  • Venituri anuale. Un al doilea factor important de eligibilitate în obținerea unui credit pentru afaceri mici este venitul anual. Discută cu un consultant Vitas România despre această condiție;
  • Scorul de credit personal. După cum îți poți imagina, cu cât este mai mare scorul de credit personal, cu atât mai bine. Instituțiile creditoare doresc să vadă un istoric al plăților integrale la timp.

Adună toate documentele necesare pentru cererea de credit

Odată ce ai explorat toate opțiunile disponibile și ai determinat tipul de finanțare potrivit pentru afacerea ta, următorul pas este să te interesezi și să aduni toate documentele necesare pentru a obține creditul.

În general, documentația specifică necesară și procesul pe care va trebui să-l urmezi sunt unice în funcție de creditorul ales. Cu toate acestea, aproape fiecare tip de împrumut și instituție va necesita câteva informații similare.

În plus, este important să reții că, de obicei, cu cât este mai greu să te califici pentru un credit, cu atât va trebui să depui mai multe documente. Băncile au nevoie de foarte multe documente din partea antreprenorilor, deoarece verifică îndeaproape debitorii și îi aprobă doar pe cei mai calificați.

Pe de altă parte, instituțiile nebancare necesită mai puține documente pentru a aproba o cerere. Prin urmare, dacă ai nevoie de un credit pentru IMM-uri rapid și fără prea mari bătăi de cap, vino la Vitas România!

Din nou, deși lista cerințelor poate varia semnificativ în funcție de creditor, iată documentele pe care trebuie să le furnizezi în mod obișnuit:

  • Informații de bază despre firmă – tipul entității, adresa sediului social, data înființării etc.;
  • Informații personale de bază despre solicitat, precum și despre alți proprietari (dacă este cazul);
  • Situația financiară a afacerii;
  • Planul de afaceri, cu accent pe obiectivele afacerii și previziunile financiare pe termen mediu și lung;
  • Graficul datoriilor existente (dacă este cazul).

Completează cererea de împrumut online

Ultimul pas pentru obținerea unui credit pentru afaceri mici este finalizarea procesului de aplicare. Experții de la Vitas România îți recomandă să nu aplici pentru două împrumuturi simultan, deoarece fiecare creditor va efectua o înregistrare asupra istoricului de credit, iar acest lucru îți poate minimiza șansele de obținere.

Pe Vitas România, poți solicita o discuție cu un consultant pentru a parcurge pașii solicitării de credit împreună!

La sfârșitul zilei, parcurgerea tuturor pașilor pentru obținerea unui credit pentru afacerea ta mică nu este întotdeauna ușoară. Acestea fiind spuse, dacă ai răbdare și depui efortul necesar pentru a-ți pune finanțele personale și de afaceri la punct, șansele tale de a obține un credit nebancar cresc substanțial.