Cum să-ți câștigi independența pedalând, cu Amira Pop și Radu Mercea

26 august 2016

Amira avea 11 luni la Revoluția din decembrie 1989. Radu nici nu era născut. Acum, cei doi tineri vor să pornească altă revoluție. Și încep cu independența lor. Pe două roți.

Au pornit cu un creion în mână, o foaie A4 și o idee, alimentată cu pasiune și entuziasm. Așa s-au prezentat la workshop-ul pentru antreprenori organizat de Vitas în Arad. Aici au aflat de concursul Declarația de Independență. După consilierea oferită de Vitas, și-au transformat ideea într-un business plan solid, ca un cadru de Pegas (bicicleta copilăriei lor). Într-o lume tot mai aglomerată cu mașini, Amira Pop (27 de ani) și Radu Mercea (24 de ani) propun o alternativă sănătoasă: bicicleta.

Atât ca mijloc de transport prin oraș, cât și ca mod de viață. În cazul lor, chiar așa e. Radu și Amira aveau locuri de muncă stabile și bine plătite în domeniul vânzărilor auto. Au ales probabil drumul mai dificil, dar e cu siguranță drumul lor. S-au urcat în șa și au luat viața de ghidon. Cu patru luni în urmă, au inițiat în tandem Street Bike Style, un centru de închiriere și vânzare a bicicletelor în Arad.

Pentru dezvoltarea afacerii, au primit o finanțare nerambursabilă de 20.000 de lei în cadrul concursului Declarația de Independență, inițiat de Vitas pentru al doilea an la rând. Între multe proiecte solide, start-up-ul arădenilor a întrunit cel mai bun punctaj.

“Să fii independent înseamnă să fii pe propriile picioare, să-ți descoperi potențialul, să te descoperi pe tine zi de zi, să întâmpini situații pe care trebuie să le rezolvi. Înveți tot timpul lucruri noi”  (Amira Pop)

Vor folosi finanțarea pentru dezvoltarea afacerii, în primul rând pentru deschiderea unui magazin de biciclete și accesorii. Radu și Amira au ce face și în sezonul rece: asigură întreținere și service pentru schiuri și plăci de snowboard. Radu și Amira au pornit pe drumul lor cu ajutorul Vitas România, ca multe alte mii de întreprinzatori din 1996 până azi. Cei doi pot spune că și-au câștigat independența pedalând.

”Când renunți la un job stabil și pleci pe alt drum, nimeni nu îți dă nicio șansă, în afară de părinți. Să vină cineva să-ți ofere un premiu, o sumă de bani, e ceva de nedescris în cuvinte. Pentru noi, e tot!”   (Radu Mercea)