Agricultura: Finanțarea pentru necesități sezoniere

22 septembrie 2022

Planificarea financiară în agricultură nu este o sarcină ușoară, mai ales când vine vorba despre necesitățile sezoniere. Află cum să identifici și să planifici aceste nevoi,  care sunt opțiunile de finanțare pentru agricultură. Ca să-ți dezvolți inteligent afacerea, descoperă cea mai potrivită finanțare pentru necesități sezoniere în agricultură.

Agricultura și necesitățile sezoniere în agricultură

Agricultura este un domeniu cu un caracter sezonier puternic, ceea ce înseamnă că necesitățile financiare ale unei afaceri în agricultură variază în funcție de etapele de producție. De exemplu, în timpul sezonului de semănat, agricultorii trebuie să investească în semințe, îngrășăminte și alte materiale necesare pentru pregătirea terenului. În perioada de creștere și îngrijire a culturilor, costurile operaționale includ punerea în funcțiune a sistemelor de irigații, achiziționarea de pesticide și alte inputuri agricole. În faza de recoltare, agricultorii trebuie să aloce resurse pentru colectarea și depozitarea produselor.

Aceste necesități financiare specifice sunt influențate de o serie de factori externi, cum ar fi condițiile climatice și fluctuațiile prețurilor pe piață. De exemplu, o secetă prelungită necesită investiții suplimentare în irigare sau în achiziționarea de alimente pentru animale. În același timp, o scădere a prețurilor pe piață afectează veniturile și determină ajustări în planificarea financiară a afacerilor din agricultură.

Gestionarea eficientă a lichidităților este esențială în agricultură, pentru a asigura o producție agricolă rentabilă. Agricultorii trebuie să planifice minuțios cheltuielile, să identifice sursele potrivite de finanțare și să evalueze costurile și beneficiile diferitelor opțiuni disponibile. O bună gestionare a resurselor financiare ajută agricultorii să evite datorii necontrolate și să-și optimizeze activitățile pe toată durata anului.

Există diverse surse de finanțare specifice agriculturii, care pot fi accesate de către agricultori, în funcție de nevoile specifice. Acestea includ credite agricole de la instituțiile financiare, subvenții guvernamentale sau fonduri europene destinate dezvoltării rurale. Fiecare dintre aceste surse de finanțare are propriile criterii de eligibilitate și condiții, ceea ce face necesară o evaluare atentă, înainte de a alege cea mai potrivită opțiune.

Finanțarea în agricultură: opțiuni existente

Există o varietate de opțiuni financiare pentru agricultori. Acestea includ credite bancare tradiționale, credite IMM, subvenții guvernamentale, investiții de capital, finanțări nerambursabile de la Uniunea Europeană sau alte organizații internaționale. Fiecare opțiune are propriile cerințe și criterii de eligibilitate. De exemplu, un credit bancar poate oferi flexibilitate și acces rapid la fonduri, dar vine cu dobânzi și necesitatea de a asigura garanții. Subvențiile guvernamentale sau fondurile europene pot fi o sursă de finanțare semnificativă, dar procesul de aplicare și de obținere a finanțării este complex și durează.

Ca să alegi cea mai potrivită finanțare pentru nevoile sezoniere în agricultură, îți propunem credite mixte pentru capital de lucru și investiții în agricultură. Primești sume de până la 750.000 RON și ai posibilitate de finanțare cu garanție oferită de Fondul European de Investiții până la 240.000 RON, dacă îndeplinești criteriile de eligibilitate. Beneficiezi de perioadă de grație și rate sezoniere, pentru ca afacerea ta să meargă bine tot anul. Ai rate lunare fixe pe toată perioada contractuală.

Aplică AICI pentru un credit de la Vitas România, instituţie de microcreditare ce oferă produse şi servicii financiare care să răspundă nevoilor antreprenoriale şi să susţină  dezvoltarea afacerilor, a oamenilor şi a comunităţii în care trăiesc.