Ce se întâmplă dacă o firmă are datorii la stat și cum poți evita această situație?
Ce se întâmplă în momentul în care completezi declarația fiscală și îți dai seama că nu poți achita suma pe care o datorezi? Agenția Națională de Administrație Fiscală (ANAF) va încerca să colecteze datoria, folosind măsuri precum dobânzi la sumele neplătite, amenzi sau chiar închisoare în cazuri extreme.
Acest lucru nu ar trebui să se întâmple. Ar trebui să poți plăti treptat impozitele pe tot parcursul anului, astfel încât să nu datorezi prea mult în luna în care se închide anul fiscal. Dar, uneori, situația afacerii tale se schimbă sau un eveniment neobișnuit apare în timpul anului. Când pregătești declarația fiscală și nu ai reușit să plătești tot pe parcursul perioadei fiscale, este posibil să ai o surpriză urâtă – ai putea datora o sumă la care nici măcar nu te așteptai.
Deși aceasta nu este deloc o situație bună, nu este sfârșitul lumii. Există mai multe modalități de a rezolva sau evita datoriile imense la stat.
Ce se întâmplă dacă o firmă are datorii la stat
Dacă firma ta nu și-a plătit în termenul legal datoriile față de bugetul de stat, există o serie de consecințe:
Aplicarea dobânzilor și penalităților de întârziere
Codul de procedură fiscală prevede aplicarea dobânzilor și penalităților de întârziere în situația în care o firmă nu-și achită datoriile la termenul scadent al obligațiilor fiscale principale. Dar atenție, firma care se regăsește în această situație nu datorează dobânzi și penalități pentru:
- sumele datorate cu titlu de amenzi de orice fel;
- cheltuieli de executare silită;
- cheltuieli judiciare;
- sume confiscate;
- sumele reprezentând valoarea în lei a bunurilor și fondurilor confiscate care nu sunt găsite la locul faptei.
Valoarea dobânzilor și penalităților de întârziere se stabilesc prin decizii legale.
Citește și: Ce înseamnă insolvența și cum poate fi prevenită
Poprirea conturilor bancare
Prin Ordinul ANAF nr. 2098/2019 publicat în Monitorul Oficial 673 din 13 august 2019, sunt majorate plafoanele pentru emiterea popirilor astfel:
- Pentru marii contribuabili
- Până la expirarea termenului prevăzut în art. 230 alin. (1) din Codul de procedură fiscală, obligațiile bugetare rămase nestinse din somație valorează peste 40.000 de lei;
- Până la expirarea termenului de 90 de zile de la comunicarea somației, obligațiile bugetare rămase nestinse valorează peste 20.000 de lei;
- Până la expirarea termenului de 180 de zile, obligațiile fiscale rămase nestinse din somație valorează 3.000 de lei.
- Pentru contribuabilii mijlocii
- Până la expirarea termenului prevăzut în art. 230 alin. (1) din Codul de procedură fiscală, obligațiile bugetare rămase nestinse din somație valorează peste 40.000 de lei;
- Până la expirarea termenului de 90 de zile de la comunicarea somației, obligațiile bugetare rămase nestinse valorează peste 10.000 de lei;
- Până la expirarea termenului de 180 de zile, obligațiile fiscale rămase nestinse din somație valorează 1.500 de lei.
- Pentru celelalte categorii de debitori
- Până la expirarea termenului prevăzut în art. 230 alin. (1) din Codul de procedură fiscală, obligațiile bugetare rămase nestinse din somație valorează peste 10.000 de lei;
- Până la expirarea termenului de 90 de zile de la comunicarea somației, obligațiile bugetare rămase nestinse valorează peste 5.000 de lei;
- Până la expirarea termenului de 180 de zile, obligațiile fiscale rămase nestinse din somație valorează 500 de lei.
Pentru plătitorii de TVA, aceștia pot trece la split TVA
Sistemul obligatoriu split TVA se aplică doar firmelor care înregistrează datorii la plata TVA-ului pentru un anumit plafon și cele în insolvență. Pentru celelalte firme, acest mecanism este opțional.
Split TVA se referă la un sistem de defalcare a plății TVA, care presupune deținerea unui cont special de TVA pentru plata și încasarea acestei taxe.
Condițiile care antrenează trecerea obligatorie la split TVA sunt:
- obligații fiscale reprezentând TVA;
- restanțe neachitate în termen de 60 de zile lucrătoare de la termenul legal, cu excepția celor a căror executare silită este suspendată în condițiile art. 235 din Codul de procedură fiscală, în cuantum mai mare de 15.000 de lei în cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii și 5.000 de lei pentru restul contribuabililor.
Citește și: Când devii plătitor de TVA și ce obligații vei avea
Cum poți rezolva sau evita această situație?
Cunoașterea datoriilor restante către Bugetul de Stat este relevantă având în vedere că acestea pot atrage poprirea conturilor firmei, reprezentând un risc operațional major. Pentru a rezolva sau evita această situație, există câteva tehnici pe care le poți implementa:
Împrumută bani de la o instituție financiară
Pentru o taxă convenabilă care poate varia în funcție de procesatorul de plată, poți percepe obligația fiscală direct dintr-un împrumut. Dacă alegi această opțiune, îți îndeplinești responsabilitățile față de stat. Dar dacă nu utilizezi suma împrumutată în mod corespunzător, te poți trezi cu o datorie și mai scumpă.
Cu excepția cazului în care ai accesat o linie de credit cu o dobândă anuală efectivă foarte scăzută sau un credit pentru afaceri mici și mijlocii cu o rată a dobânzi accesibilă, este posibil să înrăutățești situația pe termen lung.
Solicită restructurarea obligațiilor fiscale principale
Conform OG 6/2009 există posibilitatea de a solicita organului fiscal restructurarea datoriilor restante până la termenul legal în cuantum mai mare sau egal cu un milion de lei, precum și a obligațiilor fiscale accesorii. Ordonanța prevede un plan și câteva condiții cumulative care trebuie îndeplinite.
Pe de altă parte, pentru firmele care înregistrează datorii restante sub un milion de lei până la termenul legal se aplică prevederile Ordinului 3126/2019. Potrivit acestuia, firmele care au obligații bugetare principale administrate de ANAF mai mici de un milion de lei pot solicita anularea accesoriilor în anumite condiții.
Prin obligație fiscală accesorie se înțelege responsabilitatea de plată sau de restituire a dobânzilor, penalităților sau majorărilor aferente unor obligații fiscale principale.
Citește și: Riscurile în afaceri: tipuri și cum să le gestionezi în timp
Orice ai face, nu ignora problema. Statul îți poate confisca cu forța activele dacă nu încerci să achiți obligațiile fiscale chiar dacă termenul scadent a fost depășit. Achită-ți datoriile la stat cu ajutorul unui credit nebancar de la Vitas!