Autofinanțarea: avantaje și dezavantaje
Atunci când își deschid o afacere, cei mai mulți antreprenori se gândesc că autofinanțarea este cea mai potrivită alege pentru a-și susține afacerea. Dar poate fi finanțarea din sursele proprii un lucru sustenabil pe termen lung?
Află în continuare despre ce este autofinanțarea și care sunt avantajele și dezavantajele sale.
Ce înseamnă autofinanțare?
Autofinanțarea sau finanțarea din sursele proprii se referă la actul de utilizare a capitalului unei persoane (economii, ajutor din partea familiei sau prietenilor) în scopul de a furniza fonduri esențiale pentru un anumit proiect sau pentru o idee de afaceri.
Autofinanțarea poate oferi antreprenorului controlul complet asupra modului în care este cheltuit capitalul și poate servi drept dovadă că acesta are capacitatea de a investi. Aceste aspecte sunt esențiale pentru a putea obține finanțare din partea băncilor, IFN-urilor sau de la alți investitori.
Ca orice formă de finanțare, autofinanțarea poate avea și părți mai puțin bune care să afecteze și să împiedice afacerea de a-și atinge potențialul maxim pe piață.
Pentru a decide dacă finanțarea din sursele proprii ți se potrivește, continuă să citești despre avantajele și dezavantajele sale.
Care sunt avantajele autofinanțării?
Veniturile firmei sunt doar ale tale
În comparație cu promisiunea unui procent din afacerea ta unui investitor, prin utilizarea fondurilor proprii, te asiguri că aproape 100% din vânzări și investiții se întorc direct la tine.
Desigur, ca să beneficiezi în totalitate de recompensele de pe urma vânzărilor, va trebui să planifici cu atenție și în mod eficient operațiunile pentru a minimiza pierderea de numerar și pentru a menține un flux consistent.
Ai control total asupra afacerii
Fără îndoială, una dintre cele mai bune părți ale autofinanțării este că doar tu îți conduci afacerea. Controlul total este adesea un privilegiu pentru aspiranții care își pot începe o idee prin finanțarea din sursele proprii.
Acest lucru înseamnă că nu vor exista investitori pe care trebuie să-i convingi în alegerea unor direcții de afaceri, nici bănci care să-ți limiteze controlul asupra sumelor obținute și nici rate lunare pe care trebuie să le rambursezi la timp pentru a-ți menține istoricul de credit sub control.
Există mai multă certitudine în afacere
Atunci când ești singura persoană care investește în compania ta, vei știi exact câți bani sunt disponibili pentru a lua anumite decizii de afaceri. Prin urmare, nu va mai trebui să depui timp și efort încercând să convingi alți investitori sau bănci că afacerea ta are rezultate și merită susținută în continuare.
Care sunt dezavantajele autofinanțării?
Resursele sunt limitate
Antreprenorii care aleg calea autofinanțării încă de la început sunt limitați la fondurile alocate de care dispun. Acesta este și printre principalele motive pentru care unii oameni de afaceri renunță la autofinanțare pe parcurs.
Finanțarea din sursele proprii înseamnă furnizarea continuă a unor fonduri până în momentul în care afacerea devine autosuficientă și este capabilă să atragă și să fidelizeze clienții, adică să genereze numerar. Uneori, acest lucru poate fi dificil de atins deoarece creșterea unei afaceri de la zero și înregistrarea profitului poate dura de la un an în sus!
Amintește-ți că autofinanțarea este costisitoare și te poate determina să faci unele modificări în viața de zi cu zi pentru a-ți atinge obiectivul.
Există riscul de faliment
Banii reprezintă linia genealogică a afacerii tale. Dacă încetezi să alimentezi bani în firmă din cauza unor resurse limitate, există riscul de faliment.
Mulți proprietari de afaceri la început de drum și-au stors buzunarele în speranța de a-și menține afacerea în funcțiune, în loc să obțină un credit START-UP pentru a-și îmbunătăți șansele de succes.
Există riscul incapacității de a acoperi costurile de producție
Majoritatea antreprenorilor care aleg calea autofinanțării își folosesc fondurile economisite pentru a acoperi costurile de producție ale unui serviciu sau produs, urmând să le refacă atunci când clienții plătesc.
Dar, ce se întâmplă dacă o anumită comandă este prea mare sau clientul nu plătește facturile la timp? Intervine riscul incapacității de a acoperi costurile de producție.
Comenzile foarte mari reprezintă oportunități de creștere, în special pentru proprietarii de întreprinderi mici și mijlocii care se bazează pe achiziții consistente pentru a prospera. Dacă nu poți acoperi acest tip de cost, poți pierde venituri mari.
De aceea, este important să apelezi la un credit pentru firme mici și mijlocii pentru a îndeplini cererea de produse. Totodată, creditul pentru decontarea facturilor te poate ajuta să ai întotdeauna numerar la îndemână pentru a menține afacerea în funcțiune.
Consecințele sunt suportate doar de proprietarul afacerii
Atunci când o afacere autofinanțată intră în faliment, proprietarul este responsabil pentru plata obligațiilor financiare, cum ar fi chiria și salariile, precum și alte taxe legale implicate în închidere.
Este un aspect destul de periculos. Nu doar că fondurile tale s-au epuizat în încercarea de creștere, dar va trebui să cheltui și mai mult pentru a compensa angajații și alte taxe.
Acum că ești înarmat cu toate informațiile disponibile despre finanțare, poți alege calea care ți se potrivește.
Pe de altă parte, dacă ai ajuns la concluzia că autofinanțarea nu este tocmai cea mai bună alegere pentru afacerea ta, te invităm să discuți cu un ofițer de credite Vitas pentru a decide asupra formei de finanțare IFN potrivite!