AUTOFINANTAREA – Avantaje si dezavantaje

19 august 2021

Atunci cand isi deschid o afacere, cei mai multi antreprenori se gandesc ca autofinantarea este cea mai potrivita alegere pentru a-si sustine activitatea.

Este adevarat ca, pentru a putea obtine finanatare de la banci sau de la alti investitori, de cele mai multe ori trebuie sa incepi prin a investi propriile resurse in afacerea ta.

 

Cu toate acestea, ca orice forma de finantare, autofinantarea sau finantarea din surse proprii are atat avantaje, cat si dezavantaje.

In continuare iti vom prezenta plusurile si minusurile autofinantarii, pentru a te ajuta sa faci alegerile corecte pentru afacerea ta.

Care sunt avantajele autofinantarii?

=> Certitudinea

Atunci cand tu reprezinti singura sursa de finantare, stii cu exactitate care este suma de bani pe care te poti baza, fara sa mai fie nevoie sa ii convingi pe altii ca ideea ta de afacere este una care merita finantata.

Acest lucru poate constitui un avantaj atat la inceputul afacerii, fiindca poti face mai repede primii pasi in antreprenoriat, precum si pe pe masura ce se dezvolta afacerea, pentru ca economisesti timpul pe care l-ai fi petrecut demonstrandu-le investitorilor ca afacerea ta are rezultate si merita sustinuta in continuare.

=> Tu detii controlul

In cazul in care exista si alti investitori in afara de tine, este foarte posibil ca acestia sa aiba propriile asteptari si pretentii in modul de evolutie a afacerii.

De multe ori, acestea pot sa nu coincida cu planurile tale.

=> Profitul e doar al tau

Daca esti singurul investitor, automat esti si singurul care se bucura de profit.

Asadar, toata munca depusa si resursele investite iti vor fi rasplatite atunci cand vine vorba de castigurile produse.

Care sunt dezavantajele autofinantarii?

=> Dezvoltare lenta

Desi multi o considera o metoda mai sigura de finantare, autofinantarea are ca principal dezavantaj dezvoltarea lenta a afacerii.Acest lucru poate duce chiar la faliment, pentru ca s-ar putea ca ceilalti competitori ai tai sa apeleze la alte surse de finantare pentru a creste rapid.

=> Pierzi oportunitati

Succesul consta in a profita de oportunitatile de pe piata la timpul oportun.

O sursa de finantare sigura, dar lenta te impiedica sa profiti de oportunitatile care se ivesc in piata si cu care, de cele mai multe ori, nu te vei mai intalni.

=> Poate afecta viata personala

Daca investesti fondurile proprii si afacerea ta are succes, cu siguranta iti vei imbunatatii situatia materiala.

Ce se intampla, insa, daca afacerea esueaza? Esti dispusa sa iti asumi riscul de a pierde tot ce ai agonisit pana in momentul respectiv, poate chiar si alte bunuri (ex. locuinta, masina, etc.)?

Daca ai ajuns la concluzia ca autofinantarea nu este tocmai cea mai buna alegere pentru tine, te sfatuim sa consideri si alte surse de finantare, cum ar fi contractarea unui credit IFN.