Modificări fiscale: ce impact pot avea creșterile de taxe?

8 noiembrie 2023

Creșterile de taxe pot avea un impact semnificativ asupra IMM-urilor și pot influența în mod variabil acest sector. Unda de șoc resimțită de micile afaceri depinde de mai mulți factori, inclusiv nivelul creșterii de taxe, modul de implementare și circumstanțele economice generale. Pentru dezvoltarea continuă a afacerii există soluții, chiar și atunci când apar modificările fiscale.

Îți prezentăm în acest material impactul pe care creșterile de taxe îl pot avea asupra businessului tău și modul în care instituțiile de microcreditare îți pot oferi împrumuturi în condiții avantajoase pentru a combate, cu succes, modificările fiscale.

Costuri suplimentare

Modificările fiscale au un impact major asupra afacerilor și viziunii antreprenorilor. Indiferent de mărimea companiei și de maturitatea businessului, schimbările fiscale frecvente conduc la perturbarea activităților. Creșterea taxelor și a altor obligații fiscale generează costuri suplimentare care pot afecta profitabilitatea și dezvoltarea afacerilor mici și mijlocii.

Putem vorbi de o reducere a profitului net pe care îl obțin companiile, întrucât acestea vor trebui să aloce o sumă mai mare pentru plata impozitelor. Mai mult, există și alte obligații fiscale, cum ar fi contribuțiile sociale și asigurările de sănătate, care pot crește povara financiară. În condițiile în care companiile trebuie să aloce mai multe fonduri pentru taxe, resursele disponibile pentru dezvoltarea afacerii și investiții se reduc considerabil. Acest lucru poate împiedica extinderea activității, modernizarea echipamentelor sau angajarea de personal suplimentar.

Există însă soluții pentru a face față costurilor suplimentare generate de creșterea taxelor și obligațiilor fiscale, credite pentru IMM-uri oferite de Vitas România. Creditele pentru capital de lucru și investiții por fi solicitate de SRL, PFA, II, IF și au o valoare de cel mult 500.000 de lei. În condiții speciale, există și posibilitatea de finanțare cu garanție oferită de Fondul European de Investiții de până în 240.000 lei, pentru cei ce îndeplinesc criteriile de eligibilitate.

Creditul pentru investiții poate fi utilizat doar pentru achizițiile necesare în direcția dezvoltării afacerii, precum cumpărarea de utilaje, echipamente, mașini noi sau second hand, achiziții și amenajare spații, deschidere puncte de lucru etc. Valoarea acestuia este de până la 750.000 de lei pentru SRL, PFA, II, IF. Și aici există posibilitatea de finanțare cu garanție oferită de Fondul European de Investiții de până în 240.000 lei, pentru cei ce îndeplinesc condițiile impuse.

Redirecționarea resurselor către alte zone

Creșterea taxelor poate pune o presiune financiară semnificativă asupra IMM-urilor, care sunt de obicei mai vulnerabile în fața acestor modificări fiscale. Micile afaceri se pot vedea nevoite să sacrifice alte cheltuieli sau investiții importante pentru a face față plății taxelor suplimentare. Aceasta poate afecta capacitatea de inovare și de a rămâne competitiv pe piață.

Pentru a face față creșterii taxelor, IMM-urile pot adopta mai multe soluții. O variantă de ajutor este reprezentată de accesarea de credite rapide. Astfel, pentru acces facil la capital, pe fondul unei urgențe, dar și pentru a acoperi cheltuielile zilnice de lucru, îți punem la dispoziție împrumutul de care ai nevoie dacă ești PFA, SRL, II sau IF. Acest tip de credit de 15.000 de lei pentru maximum 18 luni poate fi direcționat spre capital de lucru, dar și spre achiziția de materii prime și materiale.

Avantajele unui astfel de produs de microcreditare sunt numeroase și poți beneficia chiar de o ofertă personalizată. Poți depune solicitare online, direct pe site-ul nostru sau poți veni la o discuție cu unul dintre consultanții noștri.

Creșterea prețurilor produselor sau serviciilor oferite

Creșterea taxelor poate determina companiile să majoreze prețurile pentru a-și menține marjele de profit. IMM-urile, în special, sunt adesea vulnerabile din punct de vedere financiar și se bazează pe un echilibru delicat între costuri și venituri.

Această creștere a prețurilor poate influența cererea și competitivitatea pe piață. Clienții pot fi determinați să caute alternative mai ieftine sau să reducă din cantitatea de produse sau servicii cumpărate. Acest lucru poate duce la scăderea vânzărilor și la pierderea publicului țintă, afectând astfel veniturile și profitabilitatea IMM-urilor. Mai mult, creșterea prețurilor poate face ca produsele sau serviciile companiilor să devină mai puțin competitive pe piață, în comparație cu concurența care nu a optat pentru creșterea prețurilor produselor sau serviciilor.

„Tăvălugul prețurilor” se va reflecta în cele din urmă în incapacitatea de a mai face față cheltuielilor zilnice. Noi, cei de la Vitas România am pregătit pentru tine ajutor pentru decontarea facturilor. Acest credit se adresează tuturor IMM-urilor din România care prestează servicii pentru un public larg de clienți. Prin intermediul acestuia, micii întreprinzători pot încasa în avans sumele aferente serviciilor, fără să mai aștepte până la data scadentă de plată.

Reducerea investițiilor și mai puține locuri de muncă

O scădere a profitabilității în urma creșterii taxelor poate determina companiile să reducă bugetele destinate investițiilor. În loc să își extindă capacitățile de producție sau să achiziționeze echipamente noi, acestea pot fi nevoite să își restrângă activitățile și să se concentreze pe supraviețuirea într-un mediu fiscal dificil.

Pe termen lung, reducerea investițiilor poate avea un efect negativ asupra creșterii economice, afectând capacitatea IMM-urilor de a crea noi locuri de muncă. Atunci când companiile își restrâng activitățile și limitează investițiile, nu doar că nu mai poate fi vorba de noi locuri de muncă, dar se poate ajunge și la concedieri. Mai puțini angajați pot efectua mai multe sarcini, iar acest lucru înseamnă o diminuarea a bugetului aferent salariilor și contribuțiilor sociale și de sănătate pentru cei disponibilizați. Acești bani pot fi economisiți sau direcționați către alte segmente de activitate.

Adaptare la noile reguli fiscale

Pentru orice tip de afacere, înțelegerea noilor reguli fiscale este esențială în vederea evitării surprizelor neplăcute sau a posibilelor amenzi pentru nerespectarea normelor. De aceea, este recomandat să existe un consultant la care să poți apela pentru a obține o înțelegere profundă a noilor reguli fiscale și a modului în care acestea îți pot afecta afacerea.

Sunt și situații în care modificările fiscale pot să se reflecte în structura de afaceri. Vorbim de modul în care schimbările de taxe pot determina IMM-urile să se transforme în organisme cu forme juridice diferite, doar pentru a putea supraviețui. Lucrurile sunt mai complicate, iar pentru a face față noilor cerințe o analiză atentă a direcției de acțiune și o estimare a ceea ce implică transformările, sunt necesare înainte de decizia finală.

Pe lângă schimbarea structurii de afaceri, IMM-urile pot fi nevoite să-și adapteze operațiunile de zi cu zi pentru a se conforma regulilor fiscale. Noile proceduri de contabilitate sau de raportare sunt necesare, iar aceasta înseamnă resurse suplimentare, cum ar fi formarea personalului sau angajarea unui contabil specializat în domeniul fiscal.

Misiunea noastră este să îți oferim produse și servicii financiare care să răspundă nevoilor tale. Susținem dezvoltarea personală, pe cea a afacerii tale și a comunității în care trăiești și activezi. Ne poți contacta online, pe e-mail și la numerele de telefon din fiecare locație.

 

Modificările fiscale pot avea un impact major asupra afacerilor. Creșterile de taxe contribuie decisiv la modul în care o companie se dezvoltă. Uneori, taxele suplimentare pot conduce la apariția unor deficiențe în funcționare, ceea ce pentru un business aflat la început de drum poate însemna falimentul. Creditele oferite de instituțiile de microcreditare sunt ajutoare importante în astfel de momente, așadar, te așteptăm cu oferte personalizate nevoilor pentru succesul afacerii!