Ce înseamnă amortizarea unei investiții și cum se calculează?
Ce înseamnă amortizarea unei investiții?
Amortizarea sau deprecierea este o metodă financiar-contabilă prin care se repartizează costul unei investiții pe durata sa de viață preconizată, astfel încât să ofere afacerilor o imagine mai exactă a valorii activului și a profitabilității operațiunilor.
Investițiile, cum ar fi mașinile, utilajele și echipamentele, sunt destul de costisitoare. În loc să realizezi întregul cost al unui astfel de activ în primul an, poți utiliza amortizarea pentru a distribui costul și pentru a potrivi cheltuielile de depreciere cu veniturile aferente din aceeași perioadă de raportare. Acest aspect îți va permite să amortizezi valoarea unei investiții într-un interval de timp, în special durata sa de viață utilă.
Putem spune că afacerile au un anumit control asupra modului în care sunt amortizate investițiile în timp. Software-urile inteligente de contabilitate pentru IMM-uri îți pot permite să înregistrezi deprecierea, dar procesul va necesita, în cele din urmă, calcule manuale. Va trebui să înțelegi intrările și ieșirile pentru a alege metoda de amortizare potrivită.
Ce investiții/active pot fi amortizate?
Există o serie de linii directoare specifice cu privire la tipurile de active care pot fi amortizate în scopuri contabile. Un activ trebuie:
- Să fie deținut de tine;
- Să fie folosit în afacerea ta pentru a produce venituri;
- Să aibă o durată de viață utilă determinabilă;
- Să fie în stare de funcționare mai mult de un an.
Câteva exemple dintre cele mai comune tipuri de active amortizabile: vehicule, clădiri, echipamente, mobilier de birou, calculatoare și alte produse electronice, mașinării și utilaje și unele active intangibile, cum ar fi brevete, drepturi de autor și software-uri pentru calculator.
Ce investiții/active nu pot fi amortizate?
Nu poți amortiza un activ care nu se uzează, nu se învechește, nu ajunge în stare de nefuncționare niciodată și nu produce profit. De asemenea, nu poți deprecia:
- Terenurile;
- Obiectele de colecție;
- Acțiunile și obligațiunile;
- Proprietatea personală;
- Orice activ folosit mai puțin de un an.
Află și: Ce este cifra de afaceri și cum se calculează
Tipuri de amortizare și cum se calculează
Iată patru metode comune de calculare a cheltuielilor anuale de amortizare, împreună cu câteva sfaturi de la Vitas despre când este cel mai bine să le folosești pe fiecare:
1. Amortizarea liniară
Este cea mai comună și simplă metodă de amortizare. În termeni matematici, se reprezintă astfel:
(Costul activului – Valoarea reziduală a activului) / Durata de viață utilă a activului = Cheltuieli cu amortizarea
Amortizarea liniară este mai des folosită pentru echipamentele, în special electronice, care își pierd din valoare constant în timp.
Să luăm în considerare următorul scenariu: Vrei să achiziționezi un echipament nou la un cost de 5.000 de euro cu ajutorul unui credit pentru afaceri mici și mijlocii de la Vitas. Te gândești că valoarea recuperată va fi de 1.000 de euro, iar echipamentul va funcționa optim timp de cinci ani. Pe baza acestor asumpții, cheltuielile cu amortizarea vor fi de 800 de euro.
2. Unitățile de amortizare a producției
Această metodă se bazează pe câte articole poate produce un echipament, mașinărie sau utilaj. Formula arată în felul următor:
(Numărul de unități produse / Durata de viață a activului în unități) x (Costul activului – Valoarea reziduală a activului) = Cheltuieli cu amortizarea
Metoda este preponderent utilizată pentru fabricarea de echipamente, mașinării și utilaje despre care se așteaptă să producă un anumit număr de produse înainte de a nu mai fi util.
3. Amortizare accelerată sau metoda soldului dublu declinant
Afacerile folosesc amortizarea accelerată atunci când au de-a face cu active care sunt mai productive în primii ani. Metoda soldului dublu declinant este adesea folosită pentru echipamente atunci când nu se utilizează metoda unităților de producție.
În termeni matematici, această metodă arată astfel:
2 x (1/ Durata activului) x Valoarea contabilă = Cheltuieli cu amortizarea
Amortizarea accelerată este mai des folosită pentru vehicule și alte active care își pierd din valoare rapid.
O să luăm în considerare exemplul de la punctul 1: un activ cu o durată de viață utilă de cinci ani ar avea o valoare reciprocă de 1/5 sau 20%. Dublarea ratei (40%) se aplică valorii contabile curente a activului pentru depreciere. Deși rata rămâne constantă, valoarea monedei/valutei va scădea în timp, deoarece rata este înmulțită cu o bază amortizabilă mai mică pentru fiecare perioadă.
4. Suma deprecierii cifrelor anilor
Aceasta este o altă metodă de amortizare accelerată. Nu prezintă deprecierea unui activ la fel de repede precum metoda soldului dublu declinant, dar o face mai repede cât amortizarea liniară.
Formula:
(Durata de viață a activului / Suma cifrelor anilor) x (Costul activului – Valoarea reziduală a activului) = Cheltuieli cu amortizarea
Această metodă este cel mai des folosită pentru activele care s-ar putea învechi rapid.
Vezi și: Riscurile în afaceri: tipuri și cum să le gestionezi în timp.
Cum poți utiliza amortizarea pentru a planifica viitoarele investiții
Un beneficiu trecut cu vederea al amortizării în diverse situații financiare este că acest calcul te poate ajuta să planifici și să gestionezi cerințele de numerar. Un aspect destul de util mai ales dacă dorești să plătești în numerar pentru activele viitoare.
Pentru că ți-ai luat din timp pentru a determina durata de viață utilă a investiției în scopuri de amortizare, poți face o presupunere mai precisă cu privire la momentul în care afacerea va trebui să achiziționeze active noi. Cu cât poți începe mai devreme planificarea pentru această achiziție, cu atât mai ușor va fi să înlocuiești activul atunci când va veni momentul.
Citește și: Activele totale ale unei firme: ce sunt, care sunt și ce rol