Istoric de credit bun: ce înseamnă și care sunt avantajele pentru afacerea ta
Când istoricul de credit intră în discuție, știm de la bun început că are de-a face cu modul în care o persoană și-a gestionat datoriile în trecut și are capacitățile necesare să-și eficientizeze finanțele și în momentul prezent. Istoricul de credit al unei persoane fizice influențează în mod direct modul în care o entitate legală poate accesa sau nu un credit pentru afaceri.
Dar aici sunt mai multe informații pe care orice persoană juridică trebuie să le cunoască, cum ar fi modul în care istoricul de credit își face loc în rapoartele de credit și modul în care afectează scorurile și deciziile de creditare. Iar următorul articol te va ajuta să-ți lămurești unele dintre elementele de bază.
Ce înseamnă un istoric de credit bun?
În sine, istoricul de credit este un mod prin care se măsoară capacitatea ta de a rambursa datoriile și prin care îți demonstrezi responsabilitatea în plata la timp a acestora. Practic, dacă ai un istoric de credit bun înseamnă că ți-ai plătit facturile la timp, precum și ratele împrumutului/rilor solicitat/e.
Un istoric de credit bun în calitate de persoană fizică va face mai ușor să obții un credit pentru afaceri în calitate de persoană juridică, cu oferte mai bune de împrumut și cu rate mai mici ale dobânzii.
Un istoric de credit bun depinde de mai mulți factori care țin de debitor, cum ar fi:
- Comportament bun de rambursare;
- Debitorul nu intră niciodată în incapacitate de plată pentru împrumuturile sale;
- Debitorul are puține împrumuturi care se potrivesc strict nevoilor sale;
- Debitorul are un scor de credit (scor FICO) de 640 sau mai mare.
Conform factorilor de mai sus, să presupunem că se menține un record de solvabilitate bun. În acest caz, pentru o persoană devine mai accesibil îndeplinirea aspirațiilor de a deschide o nouă afacere cu un credit pentru start-up de la Vitas România.
Mai mult decât atât, un istoric de credit bun va convinge și instituțiile bancare și nebancare să acorde credite pentru persoane juridice cu ușurință. Acest lucru implică faptul că persoana este responsabilă și stabilă din punct de vedere financiar, iar instituțiile financiare au mai multă încredere în a împrumuta bani.
Dar despre avantajele de a avea un istoric de credit bun dacă vrei să-ți deschizi o afacere, vom discuta în rândurile ce urmează.
Avantajele unui istoric de credit bun pentru afacerea ta
Economii semnificative la ratele dobânzii
Unul dintre principalele avantaje ale unui istoric de credit bun pentru afacerea ta este că ai posibilitatea să accesezi un împrumut cu rate mai mici ale dobânzii. Când aplici pentru un credit pentru IMM-ul tău, un creditor instituție bancară sau IFN utilizează de obicei istoricul și scorul de credit pentru a determina rata dobânzii.
Cele mai mici tarife sunt rezervare solicitanților care, în calitate de persoană fizică, au cele mai mari scoruri; solicitanții cu scoruri de credit mai mici primesc de obicei rate ale dobânzii mai mari pentru a asigura riscul de rambursare.
Probabilitate îmbunătățită pentru a te califica pentru un credit pentru o afacere la început de drum
Dacă ai fost refuzat pentru un împrumut până acum, știi cât de dificil poate fi din punct de vedere financiar. Poate fi o dificultate dacă ți s-a refuzat finanțarea pentru ceva de care aveai nevoie, cum ar fi un credit pentru o afacere agricolă sau un credit ipotecar. Dar, îmbunătățindu-ți istoricul de credit, vei avea cote de aprobare mult mai bune.
Desigur, istoricul de credit nu este singurul factor care face diferența între obținerea unui împrumut de afaceri și respingerea solicitării de credit. Un plan de afaceri bine pus la punct poate ajuta creditorii să ia o decizie mai rapidă cu privire la acordarea creditului pentru afaceri.
Primești aprobare pentru limite mai mari de bani
Capacitatea ta de împrumut se bazează, în principal, pe istoricul tău de creditare. Unul dintre beneficiile de a avea un istoric de credit bun este că instituțiile financiare sunt mult mai dispuse să-ți împrumute o sumă mai mare de bani pentru că ai demonstrat deja că ai capacitățile necesare să rambursezi în timp util tot ceea ce ai primit din partea acestora.
De asemenea, este posibil să obții în continuare aprobare pentru unele împrumuturi cu un scor de credit neutru sau rău, dar suma va fi limitată. Discută cu un consultant de la Vitas România pentru a afla mai multe detalii despre influența istoricului de credit asupra limitei de credit pentru afacerea ta!
Cum să-ți îmbunătățești istoricul de credit pentru afacerea ta?
Fiecare persoană fizică și juridică trebuie să facă un efort pentru a-și îmbunătăți istoricul și, implicit, scorul de credit. Aceste aspecte ajută la obținerea împrumuturilor viitoare necesare.
Iată câteva modalități simple prin care poți îmbunătăți istoricul de credit pentru afacerea ta:
- Plătește facturile către furnizori la timp. Aceasta este una dintre cele mai ușoare modalități de a îmbunătăți istoricul de credit al afacerii. Dacă nu plătești facturile la timp, scorul de credit va avea de suferit pentru că reprezinți un risc de datorie. Dacă nu poți plăti facturile către furnizori la timp pentru că ești la început de drum, poți accesa un credit rapid pentru decontarea facturilor de la Vitas România;
- Încearcă să reduci pe cât posibil rata de utilizare a creditelor existente. Unul dintre aspectele analizate atunci când se determină scorul de credit este raportul dintre creditul utilizat și valoarea creditului disponibil. De obicei, este o idee bună să păstrezi acest raport sub 15%;
- Stabilește conturi de datorie cu furnizorii. Dacă lucrezi cu anumiți furnizori și ai stabilit o relație de plată bună, poți stabili un cont de datorie cu aceștia pentru a crește numărul de plăți pozitive la istoricul de credit.
Cu ce te putem ajuta noi?
Din 1996 suntem prezenți pe teritoriul României pentru a susține micii întreprinzători români ce au acces limitat la creditele rapide pentru afaceri ca urmare a mai multor factori, printre care și faptul că afacerile la început de drum reprezintă un risc pentru majoritatea creditorilor.
Dacă vrei să-ți deschizi orice tip de IMM, cu o formă juridică de tip PFA, SRL, II și IF, bazează-te pe forțele noastre de finanțare pentru a-ți îndeplini visul.
Vezi cum am reușit să încheiem un parteneriat de succes cu Fondul European de Investiții pentru susținerea micilor afaceri prin programul InvestEU!