Ce este profitul, cum il calculezi si de cate tipuri este?
Ce este profitul, cum îl calculezi și de câte tipuri este? Modificări legislative la început de 2023
Succesul oricărei afaceri depinde foarte mult dacă aceasta poate atinge pragul de profitabilitate propus și/sau stabilit în planul de afaceri și cât timp va dura pentru a face acest lucru.
În următoarele rânduri îți vom prezenta toate informațiile pe care un antreprenor trebuie să le aibă la îndemână despre profit, inclusiv ce este profitul, de câte tipuri este și cum se calculează, dar și dacă și cum poți obține finanțare pentru afacerea ta dacă nu ai profit.
Ce este profitul?
Profitul reprezintă beneficiul financiar realizat atunci când veniturile generate din activitatea afacerii tale depășesc toate celelalte cheltuieli, costuri și impozite implicate în susținerea activității în sine.
Fie că ai un stand de limonadă sau o agenție de marketing, scopul principal al oricărui tip de afacere este de a câștiga bani. Prin urmare, performanța se bazează în principal pe profitabilitate, în diferitele sale forme.
Beneficiul de a avea o companie cu profit
Obținerea profitului este importantă pentru orice afacere, deoarece profitabilitatea are un impact asupra faptului dacă o companie îți poate asigura finanțarea pentru a-și desfășura operațiunile și pentru a-și dezvolta afacerea. Prin urmare, companiile nu pot rămâne în afaceri fără a-și transforma activitățile în profit.
Multe întreprinderi mici și mijlocii depind de finanțarea de la o instituție bancară sau nebancară, cum este Vitas România. Prin obținerea unui credit pentru afaceri, IMM-urile se obligă să ramburseze banii împrumutați cu dobândă.
În acest caz, profitabilitatea unei afaceri joacă un rol important în a stabili dacă o instituție îi va împrumuta suma de bani necesară. O companie care nu-și poate transforma operațiunile în profit este de obicei văzută ca un risc de neplată de către un creditor.
În plus față de profit, scorul de credit și garanțiile unui proprietar de afaceri sunt alți factori determinanți în deciziile de creditare.
O altă parte din dezvoltarea unei afaceri mici și mijlocii include angajarea forței de muncă suplimentare care se poate ocupa de responsabilitățile în creștere. O afacere profitabilă are o șansă mai bună de a-și permite să plătească salariile noilor angajați decât o companie care se luptă din punct de vedere financiar.
Un proprietar de afaceri trebuie să aibă posibilitatea de a aloca resurse pentru definirea pozițiilor deschise în cadrul companiei, dezvoltarea unui proces de angajare și crearea programelor de formare.
De câte tipuri este profitul și cum se calculează?
Cele trei tipuri majore de profit sunt: profitul brut, profitul net și profitul operațional – toate acestea putând fi găsite în înregistrările despre situația veniturilor. Fiecare tip de profit oferă o imagine de ansamblu în performanțele unei companii, mai ales atunci când este comparată cu alți concurenți și pe perioade de timp mai lungi.
Cele trei tipuri majore de profit sunt importante și pentru găsirea unei surse de finanțare de încredere. Profitul unei firme crește bonitatea acesteia, astfel încât instituțiile financiare bancare și nebancare vor fi mai dispuse să finanțeze operațiunile de dezvoltare ale afacerii.
Profit brut
- Ce este?
Profitul brut este acel tip de profit pe care afacerea ta îl face după deducerea costurilor asociate cu fabricarea și vânzarea efectivă a produselor sau după deducerea costurilor asociate furnizării serviciilor pe care le oferi clienților persoane fizice sau juridice.
De asemenea, profitul brut mai este denumit și profit din vânzări sau venit brut.
- Cum se calculează?
Profitul brut este înregistrat în situația de venit a firmei tale și îl poți calcula scăzând costul bunurilor vândute din vânzările totale. Formula pentru calculul profitului brut este:
Profit Brut = Vânzări nete – Costul bunurilor vândute
Vânzările nete sunt echivalente cu veniturile sau suma totală de bani generată din vânzări pe o perioadă aleasă. Se numesc vânzări nete pentru că pot include reduceri și deduceri din marfa returnată.
Costul bunurilor vândute sunt costurile directe asociate cu producerea bunurilor. Include atât costurile directe legate de forța de muncă necesară pentru producție, cât și orice costuri ale materialelor utilizate în producerea sau fabricarea lor.
Profit net
- Ce este?
Profitul net se referă la evaluarea profitului afacerii tale după ce ai scăzut costurile de exploatare, impozitele, dobânzile și amortizarea din veniturile totale. De asemenea, mai este descris și ca venit net sau câștig net.
- Cum se calculează?
Poți elabora profitul net al firmei tale, aplicând un calcul de bază:
Profit Net = Venituri Totale – Cheltuieli Totale
Profit operațional
- Ce este?
Profitul operațional reprezintă venitul total al firmei tale rezultat din activitățile întreprinse pentru o anumită perioadă, excluzând deducerea dobânzilor și a impozitelor. De asemenea, profitul operațional exclude orice profit obținut din investiții auxiliare, cum ar fi câștigurile de la alte firme în care afacerea ta este implicată parțial.
Profitul operațional servește ca un indicator foarte precis al sănătății financiare a afacerii tale, deoarece factorii externi nu sunt incluși în calcul. Toate cheltuielile care sunt necesare pentru a menține afacerea în funcțiune sunt incluse, motiv pentru care profitul operațional implică amortizarea generală, dar și amortizarea legată de active.
- Cum se calculează?
Formula utilizată pentru calcularea profitului operațional este:
Profit Operațional = Profit Brut – Cheltuieli de exploatare – Depreciere – Amortizare
Ce trebuie să știi despre impozitul pe profit?
- Ce este impozitul pe profit?
Pe scurt, impozitul pe profit este o taxă obligatorie plătită de persoanele juridice către statul român. Impozitul pe profit constituie o sursă de venituri bugetare pentru guverne care, la rândul lor, se folosesc pentru finanțarea serviciilor publice, plata obligațiilor guvernamentale și pentru furnizarea bunurilor către cetățeni.
- Cadru legislativ
Impozitul pe profit este reglementat prin articolele 13-46 din Legea nr. 227/2015 din Codul Fiscal, republicat și modificat prin Ordonanța de Guvern nr. 6/2020. Legea fiscală se aplică persoanelor care au statut de contribuabili și definește sfera de aplicare, normele generale de impozitare, deducerile și alte norme cu privire la această taxă.
- Cum se calculează impozitul pe profit
Impozitul pe profit este un procent rezultat din diferența dintre venitul afacerii și cheltuielile de funcționare și capital – rezultat la care se adună cheltuielile nedeductibile și se scad veniturile neimpozabile.
Formula pentru impozitul pe profit sau profitul impozabil este următoarea:
Impozit pe Profit = Venituri Totale – Cheltuieli Totale – Venituri Neimpozabile + Cheltuieli nedeductibile
Poți obține un credit pentru firmă dacă nu ai profit?
Este normal ca în stadiile incipiente după ce ți-ai deschis oficial firma să nu generezi profit. Unele afaceri mici nu fac profit nici la un an după înființare deoarece încă mai trebuie să acopere cheltuielile legate de deschidere și funcționare.
Deci, dacă te afli în acest scenariu, probabil te întrebi dacă poți obține un credit pentru firma ta. Desigur, primul criteriu verificat de instituțiile bancare și nebancare este capacitatea firmei tale de a genera încasări din care să acoperi cheltuielile curente, adică să înregistrezi un profit operațional, înainte de amortizări și impozite.
Un alt element foarte important de care depinde accesarea unui credit pentru firmă este planul de afaceri care trebuie să fie realist și detaliat nu doar pe termen scurt, ci ideal și pe termen mediu. Prin urmare, dacă încă nu înregistrezi profit, mai ai o șansă să obții un credit rapid pentru firma ta prin care să-ți dezvolți planul de afaceri.
Cum îți poți crește șansele de finanțare dacă nu ai profit?
Cele mai bune trei modalități pentru a-ți crește șansele de a obține finanțare pentru afacerea ta la început de drum sunt:
- Află ce caută creditorii atunci când stabilesc condițiile de finanțare;
- Fii pregătit și profesionist atunci când soliciți finanțare pentru a oferi creditorilor încredere în spiritul tău antreprenorial și în afacerea ta;
- Caută surse alternative de finanțare dincolo de bancă, cum ar fi finanțarea pentru afaceri mici și mijlocii de la Vitas România.
Cum te putem ajuta noi?
Vitas România este o instituție financiară nebancară ce susține înființarea și dezvoltarea IMM-urilor din România pentru îndeplinirea visurilor antreprenorilor la început de drum și pentru stabilizarea economiei naționale.
Pentru orice etapă în care se află afacerea ta, Vitas România îți oferă numeroase produse financiare personalizate pentru nevoile tale de creștere a propriei afaceri. De exemplu, dacă ai nevoie să reduci din costurile externe care te copleșesc și-ți reduc șansele de a obține o finanțare mai mare, poți apela la un credit pentru decontarea facturilor sau la o linie de credit pentru plata furnizorilor.
Reducând aceste cheltuieli, ai mai multe șanse să îmbunătățești profitabilitatea afacerii și să reinvestești câștigurile. Reinvestirea profitului nu reprezintă doar o sursă de finanțare proprie, ci demonstrează și instituțiilor bancare și nebancare că afacerea ta nu este pentru tine doar o sursă de venit, ci ești dispus să folosești câștigurile pentru o dezvoltare pe termen lung și sustenabilă.
Instituțiile creditoare îți vor urmări strategia pe termen mediu și lung și vor analiza modul în care gestionezi furnizorii și clienții. Așa că, bazează-te pe Vitas România pentru a-ți deschide calea către obținerea unei finanțări mai mari în viitor! Totul pentru afacerea ta!