Contractul de credit: 9 aspecte de care să ții cont când semnezi
Dacă este prima dată când iei un împrumut pentru afaceri, s-ar putea să nu cunoști în amănunt condițiile și elementele de bază pe care ar trebui să le includă. Există câteva lucruri de care să ții cont când semnezi contractul de credit pentru a înțelege modul în care funcționează și se aplică anumite sancțiuni.
Înțelegerea contractului de credit pentru afaceri
Un contract de împrumut de afaceri documentează că o persoană juridică este de acord cu anumite condiții și termeni. Atât băncile tradiționale, cât și instituțiile nebancare, sunt obligate să întocmească un contract de credit atunci când soliciți sprijin financiar din partea acestora din mai multe motive:
- pentru înființarea afacerii;
- pentru achiziționarea unei afaceri existente;
- pentru cumpărarea echipamentelor sau inventarului;
- pentru plata salariilor angajaților etc.
Astfel, revizuirea contractului de credit înainte de a semna ultima linie punctată este o necesitate absolută. În caz contrar, s-ar putea să obții un împrumut de afaceri cu termeni de care nici măcar nu știi.
Fiecare contract de credit va avea caracteristici diferite la care trebuie să fii atent, dar cele ce urmează sunt unele dintre cele mai importante aspecte pe care este esențial să le iei în considerare.
Află care sunt obstacolele pe care le întâmpină IMM-urile în obținerea unui credit.
9 aspecte de care să ții cont când semnezi un contract de credit pentru afaceri
1. Valoarea împrumutului
Pentru început, va trebui să confirmi că te angajezi să împrumuți suma de care ai nevoie și care este înregistrată în contract. Deși este puțin probabil să găsești o altă valoare a creditului față de cea discutată anterior cu creditorul în contract, aceasta ar trebui să fie primul punct de referință atunci când revizuiești termenii și condițiile.
2. Dobânda aplicată la rambursarea împrumutului
După ce ai verificat dacă valoarea înscrisă se potrivește cu suma de bani de care ai nevoie, următorul lucru pe care trebuie să-l faci este să verifici rata anuală procentuală (DAE) a împrumutului.
Rata anuală procentuală îți va spune valoarea finală a creditului pe care trebuie să-l rambursezi, cu dobânzile și comisioanele incluse.
3. Termeni de rambursare
Este important să verifici datele de rambursare ale creditului. Cunoscând cât de mult va ajunge să coste împrumutului și cât vor valora plățile obișnuite lunare, vei putea să organizezi eficient bugetul afacerii.
4. Penalități pentru rambursarea anticipată
În plus față de elementele de bază pe care le-am acoperit mai sus, există mai multe aspecte pe care vei dori să le verifici înainte de a semna un contract de credit. Ar trebui să vezi dacă împrumutul vine cu penalități pentru plățile anticipate – taxe pe care va trebui să le plătești dacă achiți creditul înainte de termen.
Deși consideri că acest lucru te va face mai responsabil din punct de vedere financiar, aceste penalități compensează, de fapt, valoarea pierdută pe care creditorul ar putea să o sufere din cauza evitării dobânzii prin rambursarea anticipată a ratelor.
Nu toate creditele pentru afaceri vin cu penalități pentru achitarea ratelor în avans; dar este esențial să cunoști acest aspect înainte de a semna
5. Taxe de penalizare
„Taxe de penalizare” este un termen umbrelă care-și poate schimba înțelesul de la un contract de credit pentru afaceri la un altul. Taxele de penalizare vin în sume diferite și se aplică oricărui fapt un anumit creditor îl definește ca fiind o încălcare a termenilor prezentați în contract, cum ar fi întârzierea plăților lunare.
Asigură-te că verifici modul în care creditorul tău definește penalizarea în contractul de credit și apoi vezi cât de mult ai putea fi taxat în cazul în care încalci o anumită condiție.
Citește și: Ce mi se poate întâmpla dacă am garantat un împrumut și lucrurile merg prost.
6. Definiții implicite
Acesta este un aspect pe care cu siguranță va trebui să îl verifici. În general, neplata unui împrumut înseamnă incapacitatea de rambursare, așa cum este stabilit în contractul de credit. Cu toate acestea, un creditor poate defini acest lucru în termeni proprii.
De exemplu, nu toate instituțiile bancare și nebancare vor pretinde că ai intrat în incapacitatea de rambursare a creditului pentru afaceri dacă ai ratat una sau două plăți lunare. Pe de altă parte, alte instituții vor lua foarte în serios chiar și o singură plată ratată.
7. Tipul de rată
Fie că este vorba de o rată fixă, fie de una variabilă, contractul de credit pentru afaceri ar trebui să delimiteze detaliile cu privire la tipul de rată pentru care ai fost de acord. În plus, dacă ai ales un credit cu rată variabilă, ar trebui să găsești în contract detaliile exacte despre momentul în care se va schimba valoarea acesteia.
8. Legăminte
Un legământ este o promisiune făcută între părțile implicate în gestionarea împrumutului. În general, creditorul se angajează să ofere fondurile necesare persoanei juridice, în timp ce debitorul promite să ramburseze creditul în conformitate cu termenii acordului.
Ai grijă și la alte tipuri de legăminte care au fost stipulate în contractul de credit.
9. Jurisdicția și legea aplicabilă
Deoarece legea variază de la o țară la alta, fiecare acord de împrumut pentru afaceri ar trebui să includă o secțiune care specifică ce lege de stat se aplică. Acest lucru este deosebit de important în cazul litigiilor contractuale, dar dictează și modul în care este redactat contractul în întregime.
Din acest motiv, cel mai bine este să apelezi la serviciile unui avocat local care se poate asigura că acordul de credit respectă legislația aplicabilă.
Află când este momentul potrivit să soliciți un credit pentru afacerea ta.
Ce să eviți într-un contract de credit pentru afaceri
Creditorul se va afla cel mai probabil „în scaunul șoferului”, fiind destul de inflexibil în a negocia orice aspect legat de contractul de credit. Dacă observi ceva ce nu-ți convine în acordul de împrumut, capacitatea ta de a negocia respectivele condiții ar putea depinde de dimensiunea și succesul afacerii tale.
Prin urmare, înainte de a semna contractul de credit, ferește-te de următoarele aspecte:
- Rate variabile. Dacă rata dobânzii fluctuează, suma pe care trebuie să o rambursezi poate crește imediat după ce ai semnat acordul. Un credit cu rată fixă îți poate oferi mai multă stabilitate în îndeplinirea plăților la timp;
- O sumă aproape imposibil de gestionat. Când soliciți un credit, ar trebui să stabilești niște așteptări realiste cu privire la suma pe care vrei să o obții. Consultă planul de afaceri pentru a te asigura că vei putea genera profiturile necesare pentru a achita împrumutul plus dobânda aplicată. De asemenea, ar trebui să-ți imaginezi un scenariu în care nu mai poți îndeplini plățile lunare și modul în care acest lucru ți-ar putea afecta afacerea.
Contractele de credit pentru afaceri reglementează relațiile dintre debitori și creditori prin detalierea informațiilor cheie, cum ar fi termenii de rambursare și taxele de penalizare. Contractul de împrumut protejează astfel toate părțile implicate, asigurându-se că toată lumea își înțelege drepturile și responsabilitățile.
Prin urmare, nu arunca acordul de împrumut într-un sertar de la birou pe care-l vei ignora pentru tot restul vieții.
Aplică acum pentru creditul de afaceri care ți se potrivește de la Vitas România!