Ce mi se poate întâmpla dacă am garantat un împrumut și lucrurile merg prost

22 septembrie 2022

Creditele pentru afaceri sunt construite pentru dezvoltare, susținere și au la bază o promisiune legală că se poate achita creditul alături de încrederea în potențialul afacerii. Când ne aflăm în fața unui grup de investitori este necesar să prezentăm succesul afacerii și motivele principale care îi pot determina să fie alături în planul de creștere a profitabilității.
Includem în planul de afacere și potențiale scenarii negative și soluțiile pentru acestea. După ce garantăm pentru un credit și nu îl putem achita la timp, care sunt pașii ce pot fi luați. 

Obținem împrumut chiar și cu un istoric de credit slab 

De multe ori se întâmplă ca istoricul de la credit să fie slab, iar băncile nu sunt atrase în a acorda credibilitate și implicit un credit în afacere. 

Garanțiile la credit pentru afacere sunt de două tipuri:
1.Garanții reale
2.Garanții personale

Citește detalii despre garanțiile la credit afacere în acest articol scris pentru a te ajuta în deciziile de business: https://vitasromania.ro/educatie-financiara/garantii-credit-si-ce-urmareste-un-finantator-de-la-acestea/
La Vitas suntem alături de antreprenori prin finanțare fără garanții reale, consultanță financiară gratuită pentru a identifica împreună ce sumă este potrivită în funcție de dimensiunea afacerii și nevoia financiară:  investiții, capital de lucru, lichiditate. 

Ați garantat pentru un credit și afacerea are provocări

Când semnăm un credit,  avem și un plan alături de finanțator, dacă îl respectăm întocmai se reduc drastic șansele în care nu putem plăti creditul. Doar deciziile de business luate greșit sau folosirea resurselor de business în afara afacerii  pot conduce  spre situația de neplată. Antreprenorii comunică deschis cu finanțatorul pentru a găsi din timp cele mai bune soluții, înainte ca lucrurile să fie mai drastice.

Prevenția este de cele mai multe ori cea mai sigură decizie în planificarea de business, iar echipa ce oferă credite își dorește ca antreprenorii să câștige cât mai mult, astfel apare un nou potențial pentru alte investiții de succes care mențin afacerea în piață.
În principiu niciun creditor serios ce respectă principiile de protecție a clienților nu urmărește încasarea creditului din vânzarea garanției, iar până la vânzarea garanției există opțiuni de acordarea a unor perioade de grație, amânare sau restructurare, aceste situații neafectând istoricul de credit în sens negativ.

 

În cel mai rău caz, dacă se ajunge în incapacitatea de plată a creditului se poate apela la următoarele soluții:

  1. Șansa de refinanțare la un alt creditor.
  2. Se poate valorifica cu acordul finanțatorului garanția fără a suporta cheltuieli de executare și probabil la un preț mai aproape de piață decât prin executarea silită.
  3. Contestarea în instanță în cazul în care debitorul este nedreptățit.

 

Noi cei din echipa Vitas suntem atenți la fiecare aspect al afacerilor, analizăm datele financiare, scorul la biroul de credit și acordăm credite pentru a susține fiecare etapă de dezvoltare din viața unei afaceri. 

Află detalii despre credite ușor de plătit cu garanțiile flexibile, fără costuri inițiale – evaluare și asigurări pe bunuri cu dobândă fixă.