Gradul de îndatorare a firmei: cum se calculează și de ce este important

30 iulie 2023

Gradul de îndatorare a firmei: cum se calculează și de ce este important

Acest așa-numit grad de îndatorare este utilizat pe scară largă în mediul de afaceri, deoarece poate fi un instrument util în măsurarea riscurilor unui proiect. Prin intermediul cunoașterii gradului de îndatorare, antreprenorul sau managerul poate lua decizii mai asertive cu privire la economii de costuri și investiții.

Ce reprezintă gradul de îndatorare pentru firme?

Gradul de îndatorare reprezintă un indicator financiar care permite companiilor să-și evalueze datoriile în raport cu profiturile generate. În acest sens, proprietarii de afaceri pot calcula dependența organizațiilor lor față de resursele terților.

Afacerile care nu pot ține pasul cu propriile venituri, ajung să recurgă la împrumuturi prea mari și linii de credit peste măsură. Cu cât gradul de îndatorare este mai mare, cu atât este mai mare riscul ca societatea să își compromită funcționarea.

Un anumit grad de îndatorare poate fi necesar pentru succesul afacerii tale. De exemplu, rambursarea datoriilor la timp și în mod integral poate îmbunătăți scorul de credit de afaceri, facilitând obținerea unor condiții favorabile de la proprii furnizori, vânzători și creditori în viitor. Finanțarea creșterii afacerii printr-un credit dedicat, mai degrabă decât cu capitaluri proprii, îți permite să menții proprietatea și controlul asupra afacerii tale.

Citește și: Riscurile în afaceri: tipuri și cum să le gestionezi în timp

Cum este evaluat gradul de îndatorare al afacerii tale de către creditori?

Pentru a măsura nivelul de îndatorare al unei companii, creditorii analizează trei indicatori financiari cheie: rata curentă, rata datoriei pe termen lung sau capitalizarea totală și rata datoriei totale sau rata efectului de levier financiar. În acest sens:

  • Raportul curent măsoară nivelul de lichiditate disponibil pentru plata datoriei pe termen scurt;
  • Raportul datoriei pe termen lung sau capitalizarea totală evaluează gradul de îndatorare pe termen lung;
  • Raportul datoriei totale sau indicatorul efectului de levier financiar calculează gradul general de îndatorare al companiei.

Citește și: Care sunt indicatorii economico-financiari care contează în orice business?

Raportul curent

Acesta este utilizat în principal de bănci și IFN-uri care împrumută bani pe termen scurt.

Raportul curent se calculează prin împărțirea activelor pe termen scurt cu pasivele pe termen scurt. Obiectivul este de a izola conturile curente și de a verifica dacă societatea are capacitatea să-și acopere obligațiile financiare ale anului curent folosind exclusiv active care se pot transforma rapid în numerar (conturi bancare, creanțe, investiții pe termen scurt etc.).

Raport curent = active curente / pasive curente pe termen scurt

Un raport minim ar fi 1, ceea ce înseamnă că societatea deține exact cantitatea de lichiditate necesară pentru a acoperi datoria care trebuie rambursată în mai puțin de un an. Într-un caz în care raportul este sub 1, afacerea prezintă unele dificultăți financiare și nu poate să-și plătească cu ușurință datoria pe termen scurt.

Pe de altă parte, un raport mai mare de 1 ar putea reprezenta, de asemenea, o slăbiciune în modul în care este administrată o companie, deoarece banii care stau pur și simplu într-un cont ar putea fi folosiți ca investiție într-un proces de afaceri.

Raportul datoriei pe termen lung sau capitalizarea totală

Acest raport pune în relație datoria pe termen lung a companiei cu capitalul său. Spre deosebire de raportul curent, care este foarte volatil și se schimbă frecvent pe parcursul anului, capitalizarea totală este stabilă și oferă o imagine de ansamblu asupra riscului afacerii pe o perioadă mai lungă.

Capitalizare totală = datorii pe termen lung / (datorii pe termen lung + capitaluri proprii)

Cu cât este mai mare procentajul obținut, cu atât compania este mai expusă riscului. În plus, atunci când o afacere are o datorie mare pe termen lung, trebuie să plătească dobânzi mai mari, ceea ce afectează considerabil fluxul de numerar și crește probabilitatea deficitului.

Datoria pe termen lung are și o parte bună: poate lansa compania în lumea afacerilor dacă banii obținuți sunt bine gestionați. De aceea, de multe ori, un raport prea mic ar putea însemna o lipsă de efort în căutarea unor noi oportunități de creștere.

Raportul datoriei totale sau indicatorul efectului de levier financiar

Acesta calculează gradul general de îndatorare al companiei și împarte datoriile totale la activele totale. Rezultatul obținut arată proporția activelor care sunt finanțate prin împrumuturi sau prin capitalurile investitorilor. De exemplu, dacă raportul este de 60%, atunci 60% din active sunt finanțate cu împrumuturi IFN sau bancare, iar celelalte 40% sunt din banii acționarilor.

Rata datoriei totale = datorii totale / active totale

În cazul în care raportul datoriei totale sau indicatorul efectului de levier financiar este prea mare, compania are un risc evident în a-și ține promisiunile de rambursare și de a se confrunta ulterior cu insolvența. Cu toate acestea, un raport prea mic nu este implicit un semn de risc scăzut și bună gestionare a banilor.

Companiile care nu utilizează la potențial maxim sumele obținute prin contractarea creditelor de afaceri ar putea să nu fie la fel de competitive și bine poziționate pe piață ca alte afaceri care investesc întregul împrumut.

Avantajele îndatorării pentru o firmă

Există mai multe părți bune în a fi îndatorat:

Datoriile te pot ajuta să îți dezvolți afacerea

Una dintre principalele modalități de a-ți dezvolta afacerea este să obții un credit IFN pentru afaceri mici și mijlocii de la Vitas. Mulți proprietari de afaceri mici se află la răscruce de drumuri atunci când se confruntă cu o creștere rapidă, deoarece nu sunt capabili să-și autofinanțeze expansiunea.

Când se întâmplă acest lucru, accesul la împrumuturi sub formă de credite pentru IMM-uri și linii de credit permite întreprinderilor mici și mijlocii să se extindă.

Atenuează riscurile

Creditele pentru afaceri te pot ajuta să atenuezi riscul întreprinderii și să reduci expunerea activelor în cazul insolvenței sau falimentului.

Te ajută să-ți construiești credibilitatea

În același mod în care împrumuturile personale te ajută să-ți construiești profilul de credit, împrumuturile de afaceri te ajută să construiești relații cu instituțiile financiare. Prin plata la timp a ratelor lunare, este mult mai ușor să-ți extinzi facilitățile de credit.

Analiza gradului de îndatorare este utilă atât pentru instituțiile financiare și investitori, cât și pentru proprietarii de afaceri și manageri. Există și situații speciale în care un nivel ridicat al gradului de îndatorare nu înseamnă că firma se află într-o situație financiară precară. De exemplu, companiile aflate într-o situație de monopol, adesea pot opera un grad mai ridicat, datorită poziției lor favorizante, care le aduce un risc mai mic de a avea dificultăți financiare sau de a contracta un credit pentru afaceri.