De cati bani ai nevoie sa incepi o afacere?

19 august 2021

Multi dintre cei care isi doresc sa devina antreprenori au in minte intrebarea “De cati bani am nevoie pentru a incepe o afacere?”.

Este firesc sa te gandesti la acest lucru si sa nu te grabesti sa faci primii pasi in afacerea ta fara a lua in considerare resursele de care dispui.

Trebuie sa stii ca nimeni nu iti va spune o suma exacta necesara dezvoltarii unei afaceri, pentru ca aceasta NU exista. Raspunsul la aceasta intrebare depinde de la caz la caz.

Pentru inceput, banii nu sunt singurul lucru de care trebuie sa dispui atunci cand te gandesti sa iti incepi propria afacere.

Pe langa bani, exista si alte aspecte importante de care trebuie sa tii cont:

 

» Vino cu o idee inovativa

Pentru a avea succes, trebuie sa vii cu ceva nou pe piata. Gaseste ceva care iti place si gandeste-te cu ce te diferentiezi de concurenta si de ce ar cumpara oamenii produsul tau.

Fie ca este vorba de un produs/serviciu cu totul nou sau de ceva deja existent, prezentat printr-o poveste convingatoare, cert este ca trebuie sa vii cu ceva in plus fata de ceea ce exista deja pe piata.

 

» Intocmeste un plan de afaceri

Planul de afaceri este esential atunci cand esti la inceput de drum.

Nu trebuie sa-l vezi ca pe o formalitate, ci ca pe un mod practic prin care iti poti crea o imagine de ansamblu asupra tuturor factorilor cu impact decisiv asupra afacerii tale.

Astfel, vei intelege mai bine piata, iti vei da seama prin ce se diferentiaza afacerea ta si vei putea scoate in evidenta prin promovare aceste elemente distinctive.

 

» Fii realist

La inceput de drum, este normal sa fii entuziasmat si sa iti doresti sa vezi rezultate imediate, insa in antreprenoriat lucrurile nu functioneaza asa.

Nimeni nu s-a imbogatit peste noapte, si nu o vei face nici tu. Secretul este sa ai rabdare si sa fii consecvent.

Daca iti stabilesti de la inceput un plan si o strategie clara, pe care sa le urmezi, rezultatele nu vor intarzia sa apara.

 

Ca in orice aspect la vietii, si in afaceri exista esecuri insa asta nu trebuie sa te determine sa renunti la ideea ta.
Bill Gates a esuat in prima afacere insa asta nu l-a impiedicat sa incerce din nou, cativa ani mai tarziu.

 

Recomandat este sa incepi cu pasi mici.

Practica arata ca de cele mai multe ori, nu suma investita este cea mai importanta. Daca strategia ta nu este bine pusa la punct, afacerea ta va esua, indiferent de capitalul pe care il ai.

Pe de alta parte, desi pornesti cu o suma mai mica de bani, daca stii cum sa ii administrezi, iti vei atinge obiectivele si te vei putea dezvolta.

Asadar, totul depinde de tine.

 

Daca ai o idee de afacere in care crezi, la Vitas poti obtine finantarea de care ai nevoie pentru a face primii pasi in afacerea ta.