Idei de afaceri în agricultură: cum să ai propriul business în acest domeniu

24 martie 2023

Ghidul antreprenorului în agricultură: idei de afaceri și pașii de înființare.

Conform Organizațiilor pentru Alimentație și Agricultură ale statelor din Uniunea Europeană, peste 70% din nevoile alimentare ale consumatorilor de astăzi sunt satisfăcute de afacerile agricole.

Agricultura este considerată sfera economică responsabilă pentru crearea celor mai multe locuri de muncă, precum și principala sursă de hrană și venit. Astfel, investițiile în această industrie nu reprezintă doar modalități esențiale pentru îmbunătățirea securității alimentare și de promovare a durabilității, ci sunt, de asemenea, vitale pentru dezvoltarea economică a multor țări.

Având în vedere importanța afacerilor în agricultură și oportunitățile pe care această industrie le aduce antreprenorilor și investitorilor, îți prezentăm un mic ghid care să te ajute să ai propriul business agricol. În continuare, vom trece în revistă câteva dintre cele mai profitabile idei de afaceri în agricultură.

Idei de afaceri în agricultură

Produse lactate

Deși pare că majoritatea consumatorilor se îndreaptă spre laptele de nișă conceput din soia, migdale sau cocos, există un motiv pentru care se creează această confuzie. În urma ultimelor situații de criză întâmpinate, oamenii au devenit mai predispuși să citească ingredientele de pe ambalaje și să aleagă calitatea în detrimentul cantității.

Prin urmare, cumpărătorii consideră că laptele vegetal este mai sănătos decât laptele de la animale. Deși această afirmație poate fi parțial adevărată, mai există o șansă pentru fermieri să reușească în această industrie.
Probabil ai observat deja că producătorii locali de produse lactate câștigă deja mai mult teren pe piață. De ce? Tocmai pentru că produsele lor sunt conforme cu standardele de calitate de astăzi, îndeplinind cerințele populației.

Culturi

Fie că vorbim de fructe și legume, fie de diferite tipuri de cereale, aceste ferme sunt dedicate hrănirii populației unei țări.

Pentru o fermă mică, acest lucru ar putea însemna îmbinarea diverselor tipuri de culturi care pot fi vândute la nivel local în piețe dedicate. În multe orașe mare, cum ar fi București și Cluj-Napoca, piețele volante și/sau permanente sunt apreciate de comunități.

Fermele mai mari tind să se specializeze pe un singur tip de cultură pentru a putea găsi mai ușor parteneri care să comercializeze produsele finale.

Dacă vrei să-ți deschizi o fermă de culturi, ia întotdeauna în considerare piața și gândește-te la cumpărătorii finali.

Lavandă

Lavanda a devenit cea mai populară plantă florală datorită numeroaselor modalități de utilizare. Este folosită în parfumuri, preparate culinare, în tratamentele de medicină alternativă bazată pe plante, precum și ca ornament. Cele mai bine vândute sunt săpunurile, lavanda uscată și mierea de lavandă.

Popularitatea lavandei a dus chiar la organizarea excursiilor și festivalurilor dedicate. De asemenea, multe ferme care cultivă această plantă fac profit chiar și din închirierea spațiului pentru sesiuni de photoshooting.

Livadă/Podgorie

Livezile și podgoriile necesită tipuri speciale de sol și vreme și sunt viabile numai în anumite părți ale României. Livezile de mere, de exemplu, pot fi plantate în mai multe regiuni, dar podgoriile de struguri necesită climate mai calde, deci se potrivesc mai bine în zonele din sudul țării.

Dacă vrei să-ți deschizi o fermă în această sferă, ia în considerare utilitatea produsului final – o livadă de mere poate avea ca scop producția de suc 100% natural sau de cidru.

Cum să ai propriul business în domeniul agricol

Deschiderea unui business în domeniu agricol, chiar și la scară mică, necesită investiții semnificative de capital, timp și energie. De asemenea, trebuie să treci prin mai multe etape înainte de plantarea propriu-zisă a semințelor sau de creșterea animalelor.

Alege un tip de afacere agricolă

Înainte de orice altceva, trebuie să te gândești la ce tip de fermă dorești să conduci. Există mai multe opțiuni, iar pe cele mai profitabile le-am descris în rândurile anterioare. Fiecare prezintă propriile avantaje și dezavantaje, dar alegerea finală ar trebui să o faci pe baza balanței dintre pasiune și bunul simț antreprenorial.

Bunul simț antreprenorial va depinde și de evaluarea resurselor: locația, necesarul de teren și bugetul. Deși pasiunea este esențială, trebuie să înțelegi că agricultura este o afacere, iar cunoașterea pieței te va propulsa în industrie încă de la bun început.

Citește și: Agricultura: Finanțarea pentru necesități sezoniere.

Estimează costurile

Începerea unei afaceri agricole poate fi costisitoare. Pe parcurs, cifrele se pot schimba în funcție de o varietate de factori, cum ar fi locația aleasă, tipul de fermă, cererea, dimensiunea etc.

Pentru o mai bună înțelegere a costurilor, creează o listă cuprinzătoare cu tot ceea ce ai nevoie. Nu-ți fie teamă să ceri ajutor de la alți antreprenori în industrie pe care i-ai cunoscut.

 • Iată ce trebuie să iei în considerare pentru înființarea unei ferme:
  Teren: Evident, ai nevoie de o parcelă de pământ pentru a cultiva sau pentru a crește animale. Dacă ai deja proprietăți, poți începe o mică fermă în propria curte. În schimb, dacă trebuie să închiriezi sau cumperi un teren, gândește-te la costurile implicate;
  Echipamente/Utilaje: Cerințele pentru achiziționarea echipamentelor depind de tipul de fermă. Culturile mari pot necesita tractoare și spații de depozitare printre altele. Fermele de produse lactate pot necesita instrumente speciale de muls și/sau pasteurizare;
  Alte costuri potențiale: pregătirea solului, semințe, sisteme de irigații, sisteme de răcire și depozitare, ambalare, marketing, costuri veterinare etc.

 

Citește și: Diferența între leasing pentru utilaje și credit pentru utilaje second hand

Creează un plan de business

Pentru a înțelege dacă ferma ta este viabilă ca afacere, ai nevoie de un plan de business. Acest document bine cunoscut printre antreprenori este văzut ca „o hartă către succes”.

Planul de business cuprinde informații despre obiectivele afaceri și cum intenționezi să le atingi într-un interval de timp. Este un ghid care poate fi ușor modificat pe parcurs în funcție de nevoile afacerii.

Găsește o sursă de finanțare

Odată ce ai finalizat planul de afaceri și ai înțeles care este fezabilitatea viitoarei ferme, este timpul să-ți organizezi finanțele.

 • Finanțarea afacerilor în agricultură este o oportunitate majoră pentru a:
  crește valoarea adăugată a materiilor prime;
  consolida economiile rurale locale;
  îmbunătăți securitatea alimentară, a nutriției și calității vieții.

 

Află mai multe despre Parteneriatul încheiat între Fondul European de Investiții și VITAS România pentru susținerea micilor afaceri.

Deciziile fermierilor de a investi și de a produce sunt strâns influențate de accesul la diferite instrumente financiare. În cazul în care sursele de finanțare nu corespund nevoilor unei afaceri agricole, antreprenorii din această industrie pot fi descurajați să implementeze sisteme mai bune, să achiziționeze echipamente pentru producție sau să ia alte decizii care pot îmbunătăți eficiența.

Dar există câteva motive pentru care proprietarii de ferme evită să contracteze un împrumut în această direcție. De-a lungul timpului, instituțiile financiare bancare și-au arătat reticența și indisponibilitatea de a servi sectorul agricol.

 • Un motiv major este cel geografic. Densitatea scăzută a populației și dispersia geografică a consumatorilor din zonele rurale îngreunează funcționarea băncilor la o scară profitabilă;
  Un al doilea factor are legătură cu riscul sistemic care caracterizează activitățile agricole. Atunci când au loc dezastre naturale sau există condiții meteorologice nefavorabile pentru culturi, acestea afectează un număr mare de fermieri simultan. Rezultatul? Imposibilitatea de ramburs din partea mai multor întreprinderi agricole care au contractat un împrumut de afaceri la o bancă;
  O altă provocare cu care se confruntă băncile atunci când deservesc sectorul agricol are legătură cu infrastructura financiară din zonele rurale considerată ca fiind foarte slabă. Monitorizarea rezultatelor producției devine extrem de dificilă în zonele rurale. Prin urmare, potențialii creditori pot decide să nu se angajeze în acest sector, să răspundă prin raționalizarea excesivă a împrumuturilor sau să ceară garanții aproape imposibile pentru fermierii la început de drum.

 

Pentru a rezolva problema de finanțare, VITAS România oferă o șansă nouă celor care vor să-și deschidă un business în agricultură. Creditele START-UP și împrumuturile agricole de la VITAS au fost special concepute pentru a permite micilor antreprenori să-și înceapă, continue sau să-și îmbunătățească operațiunile de afaceri.

 • Poți folosi fondurile de la VITAS România pentru:
  Gestionarea corectă și menținerea forței de muncă, indiferent dacă este vorba de angajați, zilieri, oameni din comunitate sau chiar propria familie;
  Punerea pe piață a produselor și vânzarea propriu-zisă în piețe și târguri;
  Identificarea partenerilor și încheierea contractelor de colaborare;
  Gestionarea listei de abonați, livrarea la domiciliu și atragerea de noi clienți:
  Urmărirea oportunităților: piețe volante sezoniere, licitații, întâlniri cu membrii asociațiilor locale de agricultură sau participarea la sesiuni de informare din partea autorităților locale;
  Dezvoltarea afacerii, optimizarea proceselor, îmbunătățirea sistemelor, investiții în teren/efectul de animale sau în infrastructură (hale, utilaje).

 

Alege VITAS România și dă startul la prima ta afacere în agricultură!