Scoala de Antreprenoriat Verde – Selectia proiectelor castigatoare

Scoala de Antreprenoriat Verde – Selectia proiectelor castigatoare

4 decembrie 2018

În 4 decembrie 2018, a fost lansat proiectul „Şcoala de antreprenoriat verde” implementat cu sprijinul Vitas Romania (VITAS IFN SA), proiect care și-a propus să dezvolte spiritul antreprenorial al elevilor pentru utilizarea responsabilă și creativă a resurselor naturale și/sau culturale locale. Ca primă etapă în acest proiect, a fost organizarea unui curs de formare pentru profesori pe tematica antreprenoriatului.

Astfel elevii, ghidaţi de profesori, învaţă în mod practic să valorifice oportunităţile, să fie perseverenţi şi curajoşi să găsescă soluţii creative la probleme şi să îşi ajute comunitatea.

După ce au fost selectate cele 18 scoli din 8 judeţe ale ţării pentru a beneficia de acest proiect (Alba, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Mehedinţi, Sibiu, Timişoara), 30 de profesori, reprezentanţi ai şcolilor, au participat în perioada 25-27 ianuarie la Cursul de Antreprenoriat Verde, ce a avut loc la Colegiul Economic „Dionisie Pop Martian” Alba Iulia. Profesorii au învăţat tehnici experienţiale pentru a-i ghida pe elevi în conceperea, planificarea şi implementarea unui proiect de antreprenoriat verde.

 

Cursul a fost livrat de traineri ai Fundaţiei Noi Orizonturi şi reprezentanţi ai companiei Vitas care şi-au oferit expertiza din domeniu pentru a clarifica concepte cheie.

În etapa următoare, profesorii formaţi, în grupe de câte doi, au livrat grupurilor de elevi (314 elevi) 4 ateliere pe tematica antreprenoriatului verde în perioada februarie-martie 2019  şi i-au ajutat pe  aceştia să îşi dezvolte un plan de afacere pe modelul Lean Canvas (detalii despre model aici).

Profesori de limba română, arte, economie, matematică, antreprenoriat, limbi străine, învăţători, educatori şi chiar şi un părinte…indiferent e domeniu, cu toţii au reuşit cu succes să îi ghideze pe elevi, folosind designul atelierelor şi instrumentele puse la dispoziţie de Fundaţia Noi Orizonturi.

După implementarea afacerilor vom evalua măsura în care elevii şi-au dezvoltat capacitatea de a vedea lucrurile din mai multe perspective, de a urmări un buget, de a găsi surse suplimentare de finanţare, de a folosi strategii de comunicare adaptate grupului ţintă, de a accepta provocări din afara zonei de confort, de a-şi cunoaşte punctele tari şi slabe, de a se simţi încrezător în reuşita lor, de a lucra autonom, de a-şi gestiona bine timpul, de a găsi soluţii creative etc.

În timpul atelierelor, elevii, cu sprijinul profesorilor au dezvoltat primul draft de plan de afacere. Experţi din partea VITAS IFN şi Noi Orizonturi, au oferit feedback structurat pe ideile de business, iar după ce sugestiie de îmbunătăţire au fost integrate, au participat cu proiectele de antreprenoriat verde într-o competiţie.

Astfel, din cele 16 aplicaţii finale primite, 14 idei de afaceri au fost premiate cu 800 de lei, ca punct de pornire în implementarea acestora, în perioada martie-iunie 2019.

Ideile tinerilor sunt diverse şi creative, având potenţial să concureze în competiţii mai mari destinate start-up-urilor: de la producerea săpunurilor bio, crearea unor servicii de turism nocturn, la obiecte prelucrate în lemn sau realizate din materiale reciclate.

Iată lista ideilor de afaceri dezvoltate de către tineri.

Abonează-te la newsletter
Abonează-te la newsletter și nu pierde niciodată șansa de a afla despre cele mai noi produse de credite IFN pentru persoane juridice!
Aplica
1
Salut! Doresti un credit!
Acum poti aplica online pentru un credit! Alege optiunile solicitate de catre asistentul online.