Ce ar trebui să știi înainte să iei un împrumut?

Contractarea unui credit este un pas firesc daca iti doresti sa-ti dezvolti afacerea.

Exista numeroase institutii la care poti apela pentru a obtine creditare. Insa cum te poti asigura ca imprumutul va fi solutia problemelor tale, si nu o povara si mai grea?

Inainte de a lua un imprumut, trebuie sa analizezi obiectiv o serie de aspecte importante si sa-ti pui cateva intrebari care sa te ajute sa iei o alegere argumentata.

Mai jos iti prezentam cele mai importante lucruri de care sa tii cont atunci cand iei un credit, precum si recomandarile Vitas IFN pentru un imprumut inteligent.

Citeste termenii si conditiile contractului

O institutie de creditare trebuie sa fie transparenta cu clientii. Inainte de a semna, asigura-te ca ai citit si inteles toate clauzele stipulate in contract (chiar si cele scrise cu litere de dimensiuni mici).

Ignorarea acestui aspect te poate costa grav in viitor, asa ca nu il trata superficial.

Este foarte important sa intelegeti clauzele contractului de credit si sa clarificati modul in care se va derula contractul pana la rambursarea creditului, ce se va intampla daca nu veti putea plati la timp sau daca vreti sa platiti anticipat si sa intelegeti toate drepturile si obligatiile dvs.

NU face un imprumut pentru a achita un alt imprumut

Inainte sa apelezi la un alt finantator pentru un imprumut, incearca sa gasesti solutii alternative de plata impreuna cu finantatorul actual.

Contractarea unui credit pentru a achita un imprumut anterior te va afunda si mai mult in datorii.

Asigura-te ca ai epuizat toate variantele de restructurare impreuna cu finantatorul actual.

Verifica daca este permisa rambursarea anticipata

Scenariul ideal pentru orice antreprenor care ia un credit este rambursarea anticipata.

Sa presupunem ca afacerea ta prospera si reusesti sa economisesti o suma semnificativa de bani, fapt ce te face sa iti doresti o rambursare anticipata. Este posibil acest lucru?

Trebuie sa cunosti acest aspect inca de la inceput, pentru a avea controlul asupra situatiei tale financiare.

NU finanta investitii din banii de rulaj

Pentru a se dezvolta, o afacere are deseori nevoie de investitii: un utilaj mai performant, un magazin nou, un autovehicul de transportat marfa, etc.

Folosirea banilor de rulaj (numit si capital de lucru) pentru finantarea investitiilor poate duce la imposibilitatea de a-ti mai plati angajatii, taxele si impozitele.

In schimb, poti contracta un credit de investitii, special conceput pentru nevoile tale. Acesta este o solutie inteligenta pe termen lung, neafectand fluxul afacerii tale.

Ia in calcul scenariile pesimiste

Rambursarea anticipata este scenariul ideal. Dar daca afacerea ta nu evolueaza asa cum sperai si sfarsesti in situatia in care firma nu mai este capabila sa plateasca ratele?

Este esential sa cunosti penalitatile in cazul in care nu poti plati la termen, dar si daca ai sau nu posibilitatea restructurarii.

Inainte de a semna contractul, trebuie sa ai in minte alternative pentru aceasta situatie. Asigura-te ca ai un plan de rezerva, pentru a nu ajunge intr-o situatie disperata.

NU lua in calcul doar dobanda

Pe cei mai multi antreprenori ii intereseaza doar dobanda lunara, in momentul in care vor sa ia un credit.

Totusi, exista mai multe aspecte care trebuie luate in considerare, precum: taxe notarialecomision de analizaasigurari, alte comisioane lunare.

O dobanda mai mica nu iti garanteaza un împru­mut mai ieftin – asigura-te ca incluzi toate costurile si comi­sioanele atunci cand calculezi platile lunare, nu doar cele ale dobanzii.

Ia un imprumut in aceeasi moneda in care iti incasezi veniturile

Un imprumut intr-o moneda straina poate avea o dobaanda mai mica, dar are un risc mai mare din cauza aprecierii valutei imprumutului.

Deci, daca nu realizezi venituri in acea moneda, poti ajunge sa platesti mai mult decat ai crezut atunci cand ai semnat contractul, din cauza ca fluctuatia schimbului valutar dintre cele doua monede s-a intors impotriva ta.

NU uita sa ai grija de istoricul de plati

Ai grija de istoricul tau de plati – inregistrarile raman pentru o perioada lunga de timp. Biroul de credite inregistreaza informatii despre problemele de plata ale oamenilor, astfel incat instiutiile financiare sa poata verifica atunci cand iau decizii in privinţa creditarii.

Informatia nu poate fi eliminata, prin urmare ai grija sa iti mentii o reputatie curata ca platitor de incredere.

Vitas IFN iti evalueaza si capacitatea ta de plata. Aceasta poate insemna ca iti oferim o suma mai mica decat cea ceruta sau exista posibilitatea sa iti refuzam imprumutul.

Ca si creditori responsabili, avem responsabilitatea de a-ţi mentine datoria la un nivel cat mai sigur.

Imprumuturile 0% sunt foarte rare si, in mod obisnuit, includ alte costuri (ex. asigurarea imprumutului, comisioane de administrare) – vei plati intotdeauna mai mult decat ai im­prumutat.

Vitas IFN dezvaluie de la inceput toate costurile creditelor acordate, inclusiv comisioanele si penalitatile de întarziere – nu toti furnizorii de servicii financiare ofera acest lucru.

10 intrebari pe care ar trebui sa ti le pui inainte de a semna:

1. Care este dobanda?
2. Sunt si alte comisioane? Ce fel si cat de multe?
3. Care este tabelul de rambursare? Cat va trebui sa platesc in fiecare luna si cand?
4. Ce penalitati sunt percepute pentru platile intarziate? Verifica procedura pentru platile intarziate. Exista un plafon al nivelul maxim de sanctiuni?
5. Ce se intampla daca nu platesc una sau mai multe rate lu­nare?
6. Cum platesc? La ce curs de schimb daca iau imprumutul in altă valuta?
7. Exista o perioada de gratie in rambursare? Care sunt condi­tiile?
8. Ce ar trebui sa fac daca intervine o problema in a plati la timp? Exista posibilitata replanificarii imprumutului?
9. Pot plati imprumutul anticipat (mai repede)? Exista comisi­oane?
10. Cand voi primi efectiv banii imprumului?

Controleaza datoria – nu lasa sa te controleze ea!

✅ O datorie prea mare poate duce la probleme in rambursare. Imprumuta doar atat cat iti permiti in mod lejer sa platesti si fii 100% sigur(a) ca stii toate costurile.

✅ Evita imprumuturile multiple: odata cu mai multe imprumu­turi, creste riscul de a te supraindatora. Evita achitarea unui imprumut cu altul.

✅ Ia imprumuturi pentru investitii, evita contractarea impru­muturilor pentru lucruri pe care ti le doresti, dar de care nu ai nevoie.

Nu lua imprumuturi pentru altcineva, chiar daca este un prieten apropiat sau un membru al familiei.
Daca platesti rata in bani lichizi, intotdeauna ia sau cere chitanta pentru rata platita.

Abonare newsletter

Aplica
1
Salut! Doresti un credit!
Acum poti aplica online pentru un credit! Alege optiunile solicitate de catre asistentul online.