Ce ar trebui să știi înainte să iei un împrumut?

Contractarea unui credit este un pas firesc dacă dorești să lansezi o nouă afacere pe piață sau să extinzi un business deja existent.

Utilizat în mod corespunzător, un împrumut pentru afaceri este o oportunitate pentru a avea câștiguri mai mari pe termen lung. Dar, înainte de a intra în lumea finanțării, asigură-te că afacerea ta este pregătită.

Specialiștii Vitas România îți recomandă să urmărești câteva aspecte înainte de a obține un împrumut:

Ce să faci înainte de a obține un credit pentru afacerea ta

Citește termenii și condițiile contractului de împrumut

Orice instituție de creditare trebuie să fie transparentă cu clienții săi, fie că vorbim de persoane fizice, fie de afaceri. Înainte de a semna un contract de împrumut, asigură-te că ai citit și înțeles toate clauzele stipulate, chiar și pe cele scrise cu litere de dimensiuni mici.

Este foarte important să clarifici modul în care se va derula contractul până la rambursarea creditului, ce se va întâmpla dacă nu ai posibilitatea să rambursezi la timp, cum decurge plata anticipată și care sunt drepturile și obligațiile afacerii în diferite situații.

Asigură-te că poți rambursa anticipat

Scenariul ideal pentru orice antreprenor este să obțină un împrumut nebancar pe care-l poate rambursa anticipat.

Pe blogul Vitas România, poți afla mai multe despre: Ce este rambursarea anticipată a creditului și cum o poți face pentru IMM-ul tău.

Să presupunem că afacerea ta prosperă și reușești să economisești suficient. Cu siguranță vei dori să rambursezi mai repede împrumutul decât la data scadentă stipulată în contract. Dar este posibil acest lucru?

Cunoașterea acestor aspecte te vor ajuta să ai control absolut asupra resurselor financiare ale afacerii tale.

La Vitas România, poți rambursa anticipat împrumutul și să-ți reduci considerabil datoriile.

Realizează un plan pentru situațiile de criză

Ce se întâmplă în momentul în care afacerea ta nu evoluează conform așteptărilor și ajungi în situația în care firma nu mai este capabilă să achite ratele lunare?

Când verifici condițiile contractului de împrumut, acordă o atenție deosebită penalităților care se aplică în caz de neplată. De asemenea, discută cu un consultant Vitas România pentru a vedea dacă există posibilitatea restructurării sau refinanțării.

Înainte de a obține împrumutul, pregătește-ți un plan de rezervă pentru orice scenariu pesimist care s-ar putea întâmpla.

Află câte tipuri de riscuri în afaceri există și cum le poți gestiona în timp.

Gândește-te care va fi scopul împrumutului

Este necesar să ai un obiectiv clar pentru împrumutul pe care-l vei obține, dar și de ce sumă ai nevoie pentru a-l îndeplini. Dacă știi care sunt obiectivele financiare, va fi mai ușor să identifici cu precizie suma de care ai nevoie, fără a împrumuta sau cheltui peste măsură.

Obține un împrumut în aceeași monedă în care încasezi veniturile

Obținerea unui împrumut într-o altă monedă poate fi o ofertă atrăgătoare datorită dobânzii mai mici. Cu toate acestea, există un risc mai mare din cauza aprecierii valutei creditului.

Prin urmare, dacă nu generezi venituri în acea monedă, există posibilitatea să plătești mai mult decât ai crezut atunci când ai semnat contractul. De multe ori, fluctuația schimbului valutar dintre cele două monede nu este în favoarea debitorului.

Ce să nu faci atunci când vrei să obții un credit pentru afacerea ta

Evită să obții un credit pentru a achita un împrumut existent

Înainte să-ți îndrepți atenția către oferta de credit a unui alt finanțator, încearcă să găsești soluții alternative de plată împreună cu instituția actuală. Aici intervine și cât de bine ai pus la punct planul pentru situații de criză.

De multe ori, obținerea unui credit pentru afacerea ta pentru a achita o datorie anterioară, te poate afunda și mai mult în ciclul de îndatorare.

Evită să investești din capitalul de lucru

Orice antreprenor trebuie să investească în afacerea sa dacă-și dorește să se extindă și să evolueze. Dar cum faci aceste investiții?

Folosirea capitalului de lucru (sau a banilor de rulaj) pentru finanțarea investițiilor poate duce la imposibilitatea de a-ți mai plăti angajații, taxele și impozitele.

În schimb, poți contracta un credit pentru IMM-ul tău, special conceput pentru nevoile și dorințele de investiție. Acesta este o soluție inteligentă pe termen lung, neafectând fluxul afacerii tale.

Evită îndatorarea excesivă și situațiile în care nu poți achita la timp

Istoricul de plăți al afacerii tale este o evidență a tuturor tranzacțiilor efectuate. În termeni simpli, dacă achiți facturile la timp, reușești să îmbunătățești acest istoric și să fii mai bine văzut de instituțiile de finanțare.

Lipsa constantă a plăților sau alte lacune vor avea un impact asupra deciziei unui potențial creditor de a colabora sau nu cu afacerea ta. Aceste înregistrări rămân pentru o perioadă îndelungată, prin urmare ai grijă să-ți menții o reputație curată ca plătitor de încredere.

Pentru mai multe informații, citește articolul: Contractul de credit: 9 aspecte de care să ții cont când semnezi.

Vitas IFN iti evalueaza si capacitatea ta de plata. Aceasta poate insemna ca iti oferim o suma mai mica decat cea ceruta sau exista posibilitatea sa iti refuzam imprumutul.

Ca si creditori responsabili, avem responsabilitatea de a-ţi mentine datoria la un nivel cat mai sigur.

Imprumuturile 0% sunt foarte rare si, in mod obisnuit, includ alte costuri (ex. asigurarea imprumutului, comisioane de administrare) – vei plati intotdeauna mai mult decat ai im­prumutat.

Vitas IFN dezvaluie de la inceput toate costurile creditelor acordate, inclusiv comisioanele si penalitatile de întarziere – nu toti furnizorii de servicii financiare ofera acest lucru.

10 întrebări pe care ar trebui să le adresezi creditorului înainte de a semna contractul de împrumut

1. Ce dobândă se aplică la creditul pe care vreau să-l obțin?
2. Există comisioane sau taxe suplimentare pentru obținerea împrumutului?
3. Care este tabelul de rambursare? Cât va trebui să plătesc în fiecare lună și când
4. Ce penalități sunt percepute pentru întârzierea plăților? Există un plafon maxim pentru sancțiuni?
5. Ce se întâmplă dacă nu plătesc una sau mai multe rate lunare?
6. Cum achit împrumutul?
7. Există o perioadă de grație în rambursare? Care sunt condițiile?
8. Există posibilitatea refinanțării sau restructurării împrumutului?
9. Cum pot rambursa anticipat împrumutul? Ce comisioane există în acest caz?
10. Când și cum primesc suma împrumutului?

Cum poți controla datoria în favoarea ta?

Iată câteva aspecte de care să ții cont dacă vrei să ții sub control împrumutul pentru afacerea ta:

✅ Împrumută doar atât cât îți permiți să rambursezi. Asigură-te că știi toate costurile creditului;

✅ Evită supraîndatorarea și achitarea datoriilor existente prin intermediul împrumuturilor noi;

✅ Cunoaște întotdeauna care sunt obiectivele împrumutului.

Vitas România are responsabilitatea de a te ajuta în gestionarea datoriei. De aceea, îți dezvăluim de la început toate costurile creditelor acordate, inclusiv comisioanele și penalitățile de întârziere. 

Abonează-te la newsletter
Abonează-te la newsletter și nu pierde niciodată șansa de a afla despre cele mai noi produse de credite IFN pentru persoane juridice!
Aplica
1
Salut! Doresti un credit!
Acum poti aplica online pentru un credit! Alege optiunile solicitate de catre asistentul online.