Salut, ai fost victima unui atac cibernetic!

 Smishing-ul este o metodă de phishing care a câștigat popularitate în ultima vreme, abordează victimele prin utilizarea unei căi mai directe decât cea a e-mailului sau a rețelelor de socializare, alegând în schimb un mesaj text (SMS) pentru a induce în eroare o persoană neavizată.

 

Ce este Smishing-ul?

Numele de smshing combină doi termeni: SMS (mijlocul de comunicare folosit de atacatori) și phishing.

 

Este o formă mai vicleană de phishing, care constă într-un atac de securitate cibernetică efectuat prin intermediul unui mesaj text. Smishing este un atac cibernetic de tip social care profită de încrederea oamenilor pentru a convinge destinatarul să ofere date confidențiale, cum ar fi informații financiare sau personale.

 

Metodele cele mai frecvent utilizate de infractori sunt:

·        Site-uri web malițioase. Linkul primit prin SMS va direcționa victima către un site web care solicită datele personale de care este interesat. Adesea, acest site web infracțional se deghizează într-unul legitim și demn de încredere pentru a facilita furtul de date.

·        Software malițios. Apăsând pe linkul conținut în text, malware-ul va fi descărcat și instalat pe dispozitivul victimei, pretinzând adesea că este un program software de încredere și cerând informații confidențiale.

Smisherii profită de operațiunile și cerințele zilnice pentru a-și masca atacurile, cum ar fi notificări diverse, plăți, livrări și așa mai departe.

Multe dintre aceste SMS-uri fictive vor direcționa victimele către o pagină falsă de acces, solicitând ulterior plăți sau informații de conectare.

Scopul smishing-ului, ca în cazul oricărui alt tip de atac cibernetic, este câștigul financiar. Atacatorii intră în posesia datelor utilizatorilor pentru a-i compromite pe aceștia și/sau compania pentru care lucrează. Este nevoie doar de un moment de încredere neîntemeiată, de o acțiune neinformată sau de o combinație a celor două și iată că cineva poate fi înșelat.

 

Ce măsuri de precauție se pot lua împotriva atacurilor de Smishing

Deși nimeni nu poate opri complet atacurile de smishing, există câteva mijloace de protecție împotriva acestora:

·        Nu apăsați pe adresele URL pe care le primiți într-un mesaj text sau în orice altă formă de comunicare, decât dacă știți cine este expeditorul și aveți încredere în el. Chiar dacă mesajul v-a fost trimis de un prieten/coleg, trebuie să vă asigurați că acesta a avut intenția de a-l trimite;

·        Nu răspundeți la mesaje text de la persoane pe care nu le cunoașteți, de la un număr necunoscut sau de la un număr de telefon care nu pare a fi autentic;

·        Descărcați aplicații numai din sursele oficiale;

·        Nu introduceți informații personale pe site-urile suspecte către care vă direcționează atacatorul;

·        Nu realizați acțiunile solicitate de companii prin SMS. Alegeți să îi contactați folosind o metodă sigură, cum ar fi un apel telefonic, pentru a verifica dacă mesajul a fost legal și nu o înșelătorie;

·        Raportați orice mesaj suspect pe care îl primiți și blocați numărul fără să răspundeți.

 

Formarea în domeniul conștientizării securității este un factor cheie pentru a vă menține compania în siguranță față de infractori. 

Accesati pe platforma Managementul documentelor si Ghidul privind Securitatea terminalelor mobile.

 

 

Rămâneți informați, rămâneți vigilenți!

 

 

Abonează-te la newsletter

Abonează-te la newsletter și nu pierde niciodată șansa de a afla despre cele mai noi produse de credite IFN pentru persoane juridice!
Aplica
1
Salut! Doresti un credit!
Acum poti aplica online pentru un credit! Alege optiunile solicitate de catre asistentul online.