De cati bani ai nevoie sa incepi o afacere?

19 august 2021

De câți bani ai nevoie pentru a începe o afacere? Este o întrebare la care fiecare antreprenor la început de drum trebuie să răspundă pentru propria sa idee de business.

 

Este esențial să știi de câți bani ai nevoie pentru a-ți începe afacerea, mai ales dacă vrei să strângi capital de la investitori sau să obții un credit pentru IMM de la o bancă sau o instituție nebancară.

 

Dacă soliciți prea mulți bani, nu numai că riști să nu obții creditul, dar riști și să plătești dobânzi chiar și pentru sumele pe care nu le folosești. Dacă soliciți prea puțini bani s-ar putea să rămâi fără capital înainte de a-i fi dat afacerii tale o șansă corectă pentru a se pune pe deplin în funcțiune.

 

Pentru a evita astfel de situații, ți-am pregătit un articol informativ despre costurile care trebuie acoperite atunci când începi o afacere.

De ce este important să calculezi costurile pentru pornirea afacerii?

Asemenea planului de afaceri, estimarea costurilor de pornire face parte din construirea unui ghid pentru viitorul business-ului tău. Având chiar și o estimare aproximativă, cu marje de eroare incluse, te poate ajuta să eviți riscurile inutile și să rămâi pe drumul cel bun chiar și în timpul lunilor mai volatile.

 

Iată mai multe motive pentru care este important să-ți calculezi propriile costuri pentru începerea afacerii tale:

Pentru că fiecare afacere este diferită

Fiecare industrie și afacere necesită cheltuieli diferite, ceea ce înseamnă că nu există o formulă simplă pentru calcularea costurilor de pornire. Dar acest lucru nu înseamnă că nu poți face o presupunere educată care să reflecte cu exactitate nevoile afacerii tale.

 

O afacere care se bazează pe crearea de software-uri, s-ar putea să aibă nevoie să contabilizeze instrumentele online suplimentare sau cheltuielile legate de server pentru susținerea programelor. În schimb, un magazin fizic sau online de îmbracăminte, va trebui să contabilizeze inventarul fizic și cheltuielile de livrare la domiciliu.

Pentru că poți stabili o fundație fermă pentru afacerea ta

Mulți antreprenori începători subestimează importanța estimării costurilor de pornire și își încep afacerea într-un mod neplanificat, aproape întâmplător. Acest lucru poate funcționa pe termen scurt, dar este de obicei mult mai dificil de întreținut pe termen lung – așa cum îți dorești ca afacerea să dureze pe piață.

 

Gestionarea costurilor de pornire este aproape imposibilă până când nu le calculezi cu precizie, iar clienții sunt sceptici cu privire la noile afaceri cu logistică improvizată.

Pentru că poți construi planul financiar al afacerii

Planul financiar de business este o prezentare generală a finanțelor curente ale afacerii tale și a estimărilor de creștere. Estimarea costurilor de pornire în mod realist, chiar dacă sunt estimări, este unul dintre elementele cheie ale construirii unui plan financiar viabil.

 

Calcularea costurilor pentru deschiderea unei afaceri te poate ajuta să:

  • estimezi profiturile;
  • efectuezi analize de rentabilitate;
  • identifici deducerile fiscale potențiale;
  • extinzi oportunitățile pentru viitorul afacerii tale.

Pentru că poți obține oferte avantajoase de credit și poți atrage investitori

Investitorii și creditorii doresc să înțeleagă planul tău financiar. Va trebui să fii gata să răspunzi la întrebări despre modelul de afaceri, sursele de venituri, previziunile de creștere și costurile inițiale de pornire. Aceștia vor trebui să vadă că afacerea ta este viabilă și că ai explorat cu atenție de ce va fi nevoie pentru a începe, a opera și a crește.

 

Stabilirea unor costuri de pornire realiste este o necesitate în acest cazuri. Și posibilitatea de a arăta cum crezi că s-ar putea acestea să se schimbe în timp sau dacă vor rămâne similare, va oferi creditorilor o idee mai bună despre modul în care intenționezi să gestionezi afacerea.

Cum să identifici costurile pentru pornirea unei afaceri?

Asemenea momentului în care dezvolți planul de afaceri sau estimezi vânzările inițiale, identificarea costurilor de pornire necesită un amestec de cercetare de piață, testare și ghicire informată. Depinde exclusiv de tine să te ajustezi în consecință pe baza rezultatelor reale de-a lungul timpului.

 

Iată ce să iei în considerare atunci când calculezi de câți bani ai nevoie pentru a începe o afacere:

Costurile de start-up sau cheltuielile de pornire

Acestea sunt cheltuieli sau costuri inițiale pe care trebuie să le acoperi înainte de a începe activitatea în calitate de entitate legală și de a aduce venituri. Costurile de start-up ar trebui să fie împărțite în cheltuieli unice și în cheltuieli în curs de desfășurare.

 

Prin separarea lor în acest fel, poți estima precis suma de bani de care ai nevoie pentru a începe o afacere. În categoria de cheltuieli unice, poți include:

  • Costurile pentru obținerea licențelor și permiselor de activitate;
  • Taxele de înregistrare și autorizare;
  • Costurile pentru design-ul site-ului web și design-ul logo-ului;
  • Imprimarea broșurilor și a cărților de vizită (dacă este cazul);
  • Plata în avans pentru locația fizică pe care urmează să o închiriezi;
  • Îmbunătățirile aduse asupra locației alese, astfel încât să reflecte identitatea afacerii tale. Dacă afacerea ta urmează să-și desfășoare activitatea în mediul rural și ai nevoie să renovezi locația aleasă, poți folosi banii împrumutați dintr-un credit pentru îmbunătățiri locative.

 

În categoria de cheltuieli în curs, poți include:

  • Chiria;
  • Salarizarea (dacă este cazul);
  • Impozitele;
  • Serviciile juridice;
  • Rambursul împrumuturilor;
  • Plata utilităților și plata furnizorilor;
  • Costurile de marketing.

 

Avându-le organizate și planificate încă de la început, vei putea urmări mai bine cheltuielile, astfel încât să identifice orice oportunitate de reducere a costurilor în timp. Dacă ai nevoie de o rampă de lansare, te poți baza pe un credit pentru start-up de la Vitas România și să-ți lansezi afacerea fără probleme.

Activele de pornire

Acestea sunt costurile asociate cu activele pe termen lung achiziționate pentru a putea desfășura operațiunile de business. În timp ce numerarul din bancă este cel mai de bază activ de pornire, există și alte active comune în care poate fi necesar să investești:

  • Inventarul;
  • Echipamente tehnologice;
  • Echipamente de birou;
  • Mobilier de birou;
  • Vehicule.

 

Lista de active în care trebuie să investești la început de drum diferă de la un tip de afacere la altul, de la o industrie la alta. De exemplu, pentru o afacere agricolă, vei avea nevoie de mai multe mașinării și echipamente tehnologice specializate decât dacă ți-ai deschide o agenție de marketing. Dacă vrei să-ți acoperi cheltuielile privind activele pentru o afacere în agricultură, aplică pentru un credit agricol de la Vitas România și oferă-ți o rampă de lansare în industrie.

Banii necesari pentru a începe

Cerințele de numerar pentru deschiderea afacerii sunt o estimare a sumei de bani pe care afacerea ta trebuie să îi aibă în contul său de business la momentul lansării. În general, soldul este suma rămasă după acoperirea costurilor de pornire și activelor.

 

În schimb, dacă nu ți-au rămas suficienți bani pentru a începe, poți accesa un credit rapid pentru afacerea ta, astfel încât să-ți asiguri o lansare armonioasă pe piață.

 

Asigură-te că ai luat în considerare fiecare aspect al afacerii tale și că ai inclus costurile aferente. Vei avea o șansă mai bună de a asigura credite pentru afaceri de la Vitas România, de a atrage investitori, de a estima profiturile și de a înțelege fluxul de numerar din afacerea ta.

 

Cu cât planifici mai precis costurile de start-up și faci ajustări pe măsură ce le acoperi, cu atât vei avea o viziune mai exactă despre cum va arăta viitorul afacerii tale.

Cu ce te putem ajuta noi?

Din 1996 suntem prezenți pe teritoriul României pentru a susține micii întreprinzători români ce au acces limitat la creditele pentru lansarea și/sau dezvoltarea unei afaceri ca urmare a mai multor factori, printre care și faptul că afacerile la început de drum reprezintă un risc pentru majoritatea creditorilor.

 

Dacă vrei să-ți deschizi orice tip de IMM, cu o formă juridică de tip PFA, SRL, II și IF, bazează-te pe forțele noastre de finanțare pentru a-ți îndeplini visul.