Spre deosebire de bănci, Vitas caută în primul rând să construiască o relație cu clienții săi. De la om la om. Numai aşa, cunoscând în amănunt provocările şi nevoile oamenilor, le putem oferi soluţii optime de finanţare.

Clienţii noştri sunt localizați în judeţele din vestul, centrul şi sud-vestul României. Indiferent că sunt PFA, întreprinderi familiale, producători agricoli, liber profesioniști, am dezvoltat cu fiecare o relaţie bazată pe încredere şi sprijin.

Acest parteneriat nu a schimbat doar viața antreprenorilor, ci și a comunităților în care ei trăiesc și muncesc. După cum puteți vedea din aceste exemple, câteva din miile de povești de succes s-au dezvoltat cu ajutorul Vitas.

Povești Magice, cu Adina Moldovan

“Când îi atacă un animal, aricii își ridică țepii astfel ca nimeni să nu se apropie de ei. Seamănă cu momentul când se supără copiii.” Adina a început să citească Povestea Magică de azi la grădinița ‘Pygmalion’. Cei opt copii care o ascultă își relaxează ‘țepii’ în preajma ei.

Noile descoperiri în neurologie arată că creierul uman e construit pentru a răspunde la povești. Poveștile s-au dovedit cruciale în evoluția noastră. Ne-au permis să ne imaginăm ce se poate întâmpla în viitor și astfel să fim pregătiți. Poveștile sunt un mod de a transmite informații prețioase despre viață, din generație în generație. Până la urmă, poveștile ne fac oameni.

În urmă cu câțiva ani, Adina a observat că poveștile au un efect binefăcător și asupra micilor oameni. Când a văzut cât de mult schimbă un copil și cât îl ajută, și-a dat seama că nu se mai poate lăsa de ele. A dezvoltat astfel un program terapeutic pentru copii, desfășurat în mai multe grădinițe din Timișoara. Așa au apărut Poveștile Magice.

Adina Moldovan (27 de ani) este psiholog pentru copii, cu o experiență de peste 7 ani de zile. A lucrat cu copii cu dezvoltare normală, dar și cu copii afectați de autism, depresie, ticuri sau alte probleme. La Spitalul de copii ‘Louis Țurcanu’ făcea aproape zilnic intervenții în sprijinul copiilor bolnavi de cancer. Obiectivul principal era de a-i ajuta să se adapteze la mediul spitalicesc și la tratament.

Dar psihologul acționează pentru o perioadă de timp limitată. Îl ajută pe copil să depășească un moment dificil. Scopul asumat de Adina este ca părinții să devină terapeuții propriilor copii. Să continue Poveștile Magice și acasă.

“A fost o perioadă în care am învățat să văd lucrurile diferit. Am învățat foarte mult de la copii despre curaj, încredere și despre speranță. O experiență care m-a crescut mai întâi ca om și apoi ca profesionist.” (Adina Moldovan)

“Povestea e o modalitate prin care părinții învață să lucreze cu copiii lor. Învață să le exploreze lumea interioară, emoțiile și gîndurile. Să îi cunoască. Pentru că e tot mai greu, în aceste timpuri, când avem un ritm al vieții foarte agitat și aglomerat cu tot felul de activități.”

Adina își cunoaște foarte bine menirea: “Iubesc foarte mult copiii și îmi doresc să-i ajut să se simtă mai bine. Să se descopere pe ei înșiși, pentru a nu ajunge ulterior în impasuri mai greu de gestionat. Prin serviciile pe care le ofer, îmi doresc să dezvolt calitatea vieții lor. Crescând calitatea vieții lor, cresc și calitatea vieții familiei.”

În 2015, Adina oferea consiliere psihologică pentru patruzeci de familii, însă își dorea să ajute mai mulți copii și părinți. “Lucrând doar într-o grădiniță, cercul meu era destul de restrâns. Mi-am dat seama că sunt mică, dar că pot să fac mult mai multe.” Așa s-a născut dorința de a deveni independentă și de a avea propriul cabinet.

În acest moment al poveștii sale, Adina a aflat de ‘Declarația de Independență’, chiar de la doi părinți cu care lucra de mai mulți ani și care, deasemenea, sunt managerii grădiniței ‘Pygmalion’. Așa a ajuns să scrie proiectul și să primească o finanțare de 12.000 de lei, în septembrie 2015. Poveștile Magice și-au arătat din nou puterea magică:

“ Declarația de Independență a fost un ajutor extraordinar. În primul rând, e foarte greu să pornești singur. Să ai susținere financiară. Pentru mine a fost ca o propulsare. M-a ajutat în misiunea mea și în scopul de a ajunge la cât mai multe familii.”

Declarația de Independență e un concurs inițiat de Vitas România în 2015 pentru a sprijini micii întreprinzători aflați la început de drum. Cu sprijinul de la Vitas, Adina Moldovan a demarat un plan amplu de promovare pentru a crește vizibilitatea cabinetului său, recent deschis în Timișoara. Acum, sute de familii vor beneficia de serviciile sale: evaluări psihologice, consiliere pentru copii și părinți sau ateliere de parenting.

În calitate de câștigătoare a primei ediții a concursului, Adina se ferește să dea sfaturi. Are însă o recomandare pentru cei care vor să devină și ei independenți: “Să nu renunțe și să persevereze în ceea ce fac, pentru că șansele vin. Dacă iubești ceea ce faci și crezi în șansa ta, se găsesc oameni care să te sprijine.”

Povestea Adinei Moldovan sugerează că, indiferent de domeniu, cheia succesului în antreprenoriat este dragostea pentru ceea ce faci:

“Indiferent de tehnica pe care o folosești ca și psiholog, ceea ce contează cel mai mult este angajamentul real și dragostea pe care o ai pentru copil. În momentul în care copilul simte asta, toate celelalte metode devin magice. Devin magice tocmai prin perspectiva dragostei. Până la urmă, e calea cea mai importantă de urmat în orice serviciu pe care îl facem celorlalți”.

Aceasta a fost Povestea Magică de azi.

În ianuarie 2018, Vitas România a lansat a patra ediție a concursului Declarația de Independență, prin care finanțează cea mai originală idee de start-up. Cei interesați pot să-și depună planurile de afaceri pe www.vitasromania.ro/declaratia-de-independenta/. Este misiunea noastră de a încuraja spiritul antreprenorial în comunitățile unde suntem prezenți. Vitas IFN dă credit ușor micilor întreprinzători din 1996.

Cum să-ți croiești propria afacere - Bogdan Moga

“Nu doream ca ziua de 15 a lunii să însemne pentru mine ziua de salariu”. Încă din copilărie, Bogdan Moga din Alba Iulia visa să devină propriul său șef. Acum are 27 de ani. Exact anii care au trecut de la Revoluția din 1989. Bogdan aparține unei generații de tineri obișnuiți să o ia de la zero, să clădească totul din nimic. Tineri care prin ‘libertate’ înțeleg și ‘independență’. “Modul de a lucra atunci când devii independent, de a-ți crea propriul program și de a deveni independent financiar e unul prin care realizezi mult mai mult decât în alte cicluri din mediul privat”. Povestea lui Bogdan arată că diferența dintre un antreprenor și un om care doar visează să fie antreprenor este că primul își transformă visele în fapte.

Timp de 7 ani, Bogdan a coordonat vânzările pentru alte companii din Alba Iulia. La finele anului 2014 și-a luat inima în dinți, economiile strânse și a deschis o mică afacere de familie. Un atelier de croitorie numit Bora Business. Familia a contribuit cu cei 27 de ani de experiență în croitorie ai mamei lui Bogdan. În rest, tânărul s-a bazat doar pe experiența și intuiția sa în afaceri. A ales o nișă în care a văzut oportunitate pe piață: echipamente de protecție.

Dar, pentru a fi cu adevărat competitiv, era nevoit să producă mai mult și mai repede. Ca majoritatea antreprenorilor la început de drum, Bogdan trebuia să facă investiții pe care nu și le permitea în acel moment. Motiv pentru care a și aplicat la Declarația de Independență, concursul dedicat start-up-urilor de către Vitas România. Inițial, regulamentul concursului prevedea un singur câștigător. Dar juriul de experți a fost impresionat de două planuri de afaceri și a suplimentat fondul de premiere. Astfel, în septembrie 2015, Bogdan Moga își ridica cecul deodată cu Adina Moldovan. Patru luni mai târziu, Bogdan declara:

Cu ajutorul Vitas am reușit să ne dezvoltăm foarte bine. Cu doar 4 angajați permanenți realizăm ceea ce un atelier normal poate crea cu probabil 10 persoane”. (Bogdan Moga)

Prin finanțarea de 10.000 de lei de la Vitas, a achiziționat trei mașini care au dublat productivitatea atelierului. O mașină de cusut care și taie materialul, o stație de călcat profesională și o mașină performantă de cusut care înlocuiește munca a 4-5 persoane. Bora Business are acum 10 clienti permanenti pentru care crează echipamente necesare în câmpul muncii și de uz casnic. În 2016, Bogdan își propune să dubleze numărul clienților și să crească cifra de afaceri de la 130.000 de lei (în 2015) la 200.000 lei. Alte planuri de viitor: noi investiții în echipament,  angajarea unei alte persone și dezvoltarea afacerii pe alte segmente de piață.

“Concursul Declarația de Independență mi-a dat, înainte de toate, susținere. M-a ajutat să încep orice nouă zi de lucru cu foarte multă încredere”. Bogdan Moga e înzestrat cu calitățile esențiale ale unui antreprenor: e pasionat, e  hotărât, știe ce vrea și muncește pentru asta. Și mai are ceva: îi strălucesc ochii când vorbește de afacerea lui. E timpul ca antreprenorii, indiferent de generația din care fac parte, să știe că nu mai sunt singuri la început. Acum au sprijin când vor să-și croiască propriul drum. Și să hotărască ei când e ziua de salariu.

Cum să-ți câștigi independența pedalând, cu Amira Pop și Radu Mercea

Amira avea 11 luni la Revoluția din decembrie 1989. Radu nici nu era născut. Acum, cei doi tineri vor să pornească altă revoluție. Și încep cu independența lor. Pe două roți.

Au pornit cu un creion în mână, o foaie A4 și o idee, alimentată cu pasiune și entuziasm. Așa s-au prezentat la workshop-ul pentru antreprenori organizat de Vitas în Arad. Aici au aflat de concursul Declarația de Independență. După consilierea oferită de Vitas, și-au transformat ideea într-un business plan solid, ca un cadru de Pegas (bicicleta copilăriei lor). Într-o lume tot mai aglomerată cu mașini, Amira Pop (27 de ani) și Radu Mercea (24 de ani) propun o alternativă sănătoasă: bicicleta.

Atât ca mijloc de transport prin oraș, cât și ca mod de viață. În cazul lor, chiar așa e. Radu și Amira aveau locuri de muncă stabile și bine plătite în domeniul vânzărilor auto. Au ales probabil drumul mai dificil, dar e cu siguranță drumul lor. S-au urcat în șa și au luat viața de ghidon. Cu patru luni în urmă, au inițiat în tandem Street Bike Style, un centru de închiriere și vânzare a bicicletelor în Arad.

Pentru dezvoltarea afacerii, au primit o finanțare nerambursabilă de 20.000 de lei în cadrul concursului Declarația de Independență, inițiat de Vitas pentru al doilea an la rând. Între multe proiecte solide, start-up-ul arădenilor a întrunit cel mai bun punctaj.

“Să fii independent înseamnă să fii pe propriile picioare, să-ți descoperi potențialul, să te descoperi pe tine zi de zi, să întâmpini situații pe care trebuie să le rezolvi. Înveți tot timpul lucruri noi”  (Amira Pop)

Vor folosi finanțarea pentru dezvoltarea afacerii, în primul rând pentru deschiderea unui magazin de biciclete și accesorii. Radu și Amira au ce face și în sezonul rece: asigură întreținere și service pentru schiuri și plăci de snowboard. Radu și Amira au pornit pe drumul lor cu ajutorul Vitas România, ca multe alte mii de întreprinzatori din 1996 până azi. Cei doi pot spune că și-au câștigat independența pedalând.

”Când renunți la un job stabil și pleci pe alt drum, nimeni nu îți dă nicio șansă, în afară de părinți. Să vină cineva să-ți ofere un premiu, o sumă de bani, e ceva de nedescris în cuvinte. Pentru noi, e tot!”   (Radu Mercea)

Rețeta independenței: o afacere dulce, din fructul pasiunii cu Melania Iuhos

Prăjituri ca la mama. Pentru Melania Iuhos nu e doar o expresie. Este o pasiune moștenită pe linie maternă, care în timp a devenit o afacere. Împreună cu sora ei Izabella, a dus mai departe talentul mamei. Torturile lor sunt adevărate opere de artă. Originale, pline de fantezie și mai ales delicioase. Vorba dulce s-a dus repede în Alba Iulia și despre brioșele, plăcintele și eclerurile versiune proprie.

Ideea unei afaceri cu patiserie i-a venit Melaniei după absolvirea facultății, când își căuta serviciu. Ea a preluat partea de organizare, lăsându-i surorii spațiu să creeze. În căutare de fonduri pentru startUp, Melania a aplicat la ediția a treia a Declarației de Independență, în vara lui 2017. Câștigarea concursului a venit ca o cireașă pe tort. Premiul de 25.000 de lei din partea Vitas România a fost ingredientul-minune care a legat totul.

Acum, cele două surori se pregătesc să deschidă cofetăria visurilor lor, pe 8 martie. În interviul de mai jos pentru Vitas, Melania arată că e făcută dintr-un aluat anume. Aluat de antreprenor.  

VITAS: De unde dorința de a deveni independentă?

Melania Iuhos: După ce termini facultatea e cam greu să-ți găsești de lucru. Le-am văzut în casă pe sora și mama mea făcând prăjituri din plăcere. Când veneam joia acasă, de la facultate, mă puneau direct cu telul în mână. “Hai să ne ajuți cu o cremă”. Sau “blatul ăsta n-a ieșit, fă-l tu!”.

Sora mea vroia un anumit tort de ziua fetiței ei și nimeni din oraș n-a știut să-l facă. L-a făcut sora mea. Prietenii au văzut, au cerut și ei. Așa a început totul. Din recomandare în recomandare, lucrurile au mers. Au început cu prietenii, cunoștințele, apoi cu prietenii cunoștințelor. Am zis să facem din treaba asta un business.

Prin ce e diferită cofetăria voastră față de ce există deja în Alba Iulia?

Modul de producție tradițional, ca acasă. Gustul de altădată, într-o haină nouă. Prăjitura de mere ca la mama, brioșele sau eclerele. Nu eram foarte specializați pe eclere, dar sora mea a urmat niște cursuri, chiar și la București. Am reinterpretat unele rețete care arată foarte bine iar gustul, zice lumea, e bestial. S-a dus vestea deja și ne tot întreabă oamenii pe Facebook când deschidem.

În ce fel v-a ajutat premiul de la Vitas?

În prima fază m-a ajutat foarte mult numai ideea că am câștigat un premiu. Mi-a dat încredere că suntem în stare de ceva. În a doua fază, faptul că ne putem apuca de ceva având o bază. Am luat două camera enorme să ne încapă tot ce vrem să facem. Ne-am comandat mobila. Ne-am luat cântarele omologate și urmează încă un cuptor. Premiul de la Vitas ne-a ajutat mult la amenajare.

Care sunt provocările vieții de independent?

De 2 luni ne batem cu furnizorii să ne aducă la timp utilajele, materia primă promisă. Ne-am așteptat să avem problema cu concurența, cu reticența oamenilor. Când colo, au apărut problemele unde nu ne așteptam. Dar le depășim. În proporție de 90 % avem toate utilajele, mobila ne vine săptămâna viitoare. Sperăm să deschidem de Sfântul Valentin.

În 2018, Vitas România a lansat a patra ediție a concursului Declarația de Independență, prin care finanțează cea mai originală și strălucită idee de start-up. Cei interesați pot să-și depună planurile de afaceri pe www.vitasromania.ro

Educatia de calitate - un prim pas spre antreprenoriat: Magic Education Montessori

Mona Turcitu este castigatoarea concursului nostru de planuri de afaceri „Declaratia de independenta” de anul acesta, avand ca premiu suma de 25.000 lei.

Asa cum v-am promis pe Facebook, dorim sa impartasim cu voi povestea Monei, un Om frumos in spirit si in fapta.

Poti sa ne spui cateva cuvinte despre tine? (Mona – omul, educatie, pasiuni…)

Am inceput sa studiez limba engleza in clasa a 5-a si am stiut imediat ca asta este inclinatia mea – limbile straine. In liceu am urmat profilul engleza-franceza, iar in 2002 am absolvit Facultatea de Engleza-Romana a Universitatii Lucian Blaga – Sibiu. Doar cand am plecat in Anglia in 2004 si am fost imersata in limba engleza la ea acasa, am inceput sa vorbesc cu adevarat fluent limba engleza. Abia atunci am reusit sa obtin calificativul maxim la examenul Cambridge Business English Proficiency. Nivelul avansat al limbii engleze m-a impins intamplator pe directia financiara, am lucrat 10 ani in Credite, dintre care jumatate pentru companii din Anglia.

Absolvirea Institutului de Credit Management din Londra in 2010 a fost un pas important in directia financiara, dar…

DAR motivatia intrinseca de a avea acest serviciu pana la varsta pensionarii a inceput sa se diminueze pana a lipsit cu desavarsire.

Chemarea initiala de a deveni profesor, dintr-o familie cu bunica educator si mama invatator, crestea si a devenit atat de puternica incat….

Pasiunea mea ramane insa psihologia, urmatoarea diploma va fi in acest domeniu.

Ca hobby scriu, inventez povesti terapeutice pentru copii, le citesc acestora cu multa pasiune. Blogul actual este https://montessorimylove.blogspot.com/.

De unde dorinta de a deveni independenta?

In noiembrie 2016, mi-am luat din bucataria companiei la care lucram in Credite, in Anglia, cana mea de cafea, am bagat toate lucrurile mele personale in geanta mare de birou, am salutat toti colegii cu un “Ne vedem maine dimineata”, iar odata ajunsa acasa am trimis prin e-mail scrisoarea de demisie. Era ultimul job in recuperare creante pe care aveam sa-l am.

IMG_20171007_113245Oricat de tentant ar fi parut sa lucrezi doar pana la 5 pm in fiecare zi, sa ai weekend liber si sa nu porti raspunderile grele ale unei firme pe umeri, am simtit ca nu contez ca individ unic intr-un sistem predefinit pentru mine, ca nu pot lasa o amprenta pozitiva in lume pana nu dau o parte din darurile si cunostintele mele.

Totul se intoarce la ce te motiveaza intern, ca om, la valorile tale.

 

De ce ai ales un proiect in sfera educatiei si ce moment din experienta ta personala a determinat orientarea in directia asta?

Educatia vine in primul rand din experienta din familie, din aprecierea primita de bunica si mama, de catre parinti si copii, deasemenea, oameni care dupa zeci de ani inca mai suna sa le multumeasca pentru formare (amprenta aceea pe termen lung de care vorbeam mai sus).

Pui pasiune in educatia copiilor, ii respecti, ii iubesti, ii tratezi ca pe Omul de maine, iar apoi, cand le dai drumul in societate, stii ca acesti adulti care ti-au fost tie copii au un bagaj sanatos de cunostinte pe termen lung. Incepi „de mic” la propriu, dar lasi o urma mare in viitor, ai un impact pe termen lung.

Momentul de schimbare radicala interna a fost, desigur, cel in care am devenit mama. In clipa in care puiul meu de om a schimbat 5 institutii private intre 11 luni si 3 ani de viata (cresa si gradinite) din motive serioase, am stiut ca trebuie sa fac ceva in directia asta. Din pacate, nu am avut curajul si pregatirea necesara sa deschid un centru educational de care sa beneficieze propriul copil, dar acum, dupa 7 ani in care am “copt” ideea, am capatat experienta si curajul necesar, sunt pregatita sa reintru in educatie, campul profesional parasit regretabil in 2002.

 

Stiu ca ai deschis un club Montessori acasa, spune-ne mai multe despre el.

Proiectul meu de predare a limbii engleze prin metoda Montessori este momentan un proiect pilot, in faza de testare, de unde si perioada incipienta „de acasa”.

De ce engleza?

Dupa 27 de ani de parteneriat cu limba engleza prin scoala, diplome, cursuri, examene, imersare in limba engleza, urmat imediat in august 2018 de cursul CELTA (Cambridge English), o diploma recunoscuta international, pot spune ca este principalul meu atu.

De ce Montessori?

Pentru ca atunci cand stima de sine a fetitei mele a fost erodata de gradinitele private din Sibiu, gradinita Montessori din Anglia in bratele careia ne-am refugiat a peticit si reparat considerabil traume de lunga durata. Datorita beneficiilor oferite copilului meu, am inceput sa studiez filozofia Montessori in Anglia, iar intre mai 2016 si mai 2018 am urmat cursul de educator Montessori grupa 0-7 ani, livrat de Montessori Centre International din Londra, varianta contemporana a acestei filozofii. Fetita mea a invatat limba engleza prin metoda Montessori, a ajuns atat de repede la un nivel fluent de conversatie, incat in continuare, in Romania, se bazeaza pe informatia insusita prin aceasta metoda.36539182_191048511608676_536493113791741952_o

Pana acum feedback-ul direct al copiilor care petrec fie o zi, fie o sesiune, fie o saptamana in format Montessori imi confirma asteptarile: metoda functioneaza, copiii, beneficiarii directi ai programului oferit, doresc sa revina, sunt incantati. Deci, clubul va creste exact cum am prevazut, iar copiii care ii vor trece pragul nu vor invata doar limba engleza printr-o alta metoda, ci vor castiga si din punct de vedere al inteligentei emotionale, un aspect foarte neglijat al educatiei in general.

 

Cum te-au ajutat cei 25.000 lei castigati din concursul Vitas?

Pentru orice initiativa educationala la inceput de drum, costurile de pornire sunt foarte mari. Investitiile in materialele educationale Montessori sunt in clipa de fata cele mai ardente costuri. Cu $3.000 investitie personala, am achizitionat pana acum doar o treime din necesarul de materiale Montessori. Atfel ca, banii castigati m-au ajutat in primul rand sa incep activitatea la club cu 5 copii, am reusit sa amenajez spatiul, sa cumpar materialele necesare iar acum am ajuns la 10 copii inscrisi si multi parinti interesati de pedagogia Montessori.

În ianuarie 2019, Vitas România va lansa a cincea ediție a concursului Declarația de Independență, cu un conceput nou, pe site-ul dedicat acestui proiect www.declaratiadeindependenta.ro