Cum reluam afacerea dupa criza

5 mai 2020

 

Usor, restrictiile impuse de coronavirus se vor reduce iar viata isi va relua cursul firesc.

Dar redeschiderea afacerii tale s-ar putea sa nu fie la fel de simpla, si asta pentru ca aceste saptamani de auto-izolare au schimbat modul in care functioneaza lumea.

Ca antreprenori va trebui sa invatam sa functionam si in perioadele de criza, nu numai in cele de crestere economica. Cum facem asta? Vitas va ofera cateva puncte de unde puteti sa incepeti procesul de reconstructie a afacerii pe noii piloni ai schimbarii conditiilor din piata.

O realitate dura pe care o infruntam cu totii. Nu este sigur, insa, ca toti antreprenorii vor intelege noul context economic. Si asta va face diferenta intre continuarea afacerii si faliment.

Primul lucru care trebuie facut consta in adoptarea unui plan de business continuity, dezvoltat pe urmatorii piloni:

 

1. Reluarea comunicarii cu clientii


Primii care trebuie sa afle despre continuarea afacerii sunt clientii. Asadar, concepe un plan de comunicare cu acestia prin care sa le confirmi reluarea operatiunilor. Foloseste orice canal la care ai acces: email, SMS, paginile de social media, reclame platite si chiar
apeluri telefonice catre clientii importanti.

oie_transparent (15)-1


Mesajul trebuie sa fie sincer si convingator. 

Vorbeste transparent despre dificultatile pe care le-ai avut, asta iti va atrage simpatia clientilor care si ei au avut de suferit din cauza crizei. Apoi ofera argumente convingatoare pentru a continua sa faceti afaceri impreuna. 

Ofera cifre, statistici, exemple de reluare a colaborarii cu alti clienti si nu te feri sa faci noi angajamente.

2.Recastigarea increderii clientilor

Odata cu instalarea crizei, poate a trebuit sa iei decizii nepopulare fata de clientii tai dar care au fost necesare pentru asigurarea resurselor necesare supravietuirii afacerii. Poate le-ai redus sau chiar taiat creditul furnizor (plata la termen), poate ai intarziat comenzile sau chiar ai fost in imposibilitatea de a mai livra desi ai incasat avansuri sau ai luat alt gen de decizii care au afectat increderea din relatiile cu clientii.

oie_transparent (17)Acum ar trebui sa gasesti modalitati prin care sa restabilesti relatiile de incredere. Foloseste ocazia pentru a oferi informatii despre masurile pe care ai fost nevoit sa le iei in criza, fii empatic cu efectele acestor masuri pentru clientii tai, arata ce decizii ai luat si cum le-ai implementat pentru continuarea furnizarii produselor sau serviciilor, recastiga-le increderea!

Daca trebuie, sacrifica o parte din veniturile viitoare pentru recastigarea clientilor. Ofera limite de credit, discount-uri de volum sau doar preturi speciale pentru o anumita categorie de produse sau pentru o perioada limitata de timp.

 

3. Intelegerea schimbarii preferintelor si a comportamentului de cumparare

 

Criza nu aduce doar panica, dezechilibre si faliment. Se creaza noi oportunitati de afaceri deoarece apar schimbari importante in preferintele si comportamentele de cumparare ale clientilor. Dupa trecerea crizei, nevoile oamenilor nu dispar insa anxietatea de consum persista o vreme in piata. 

Clientii vor fi mai atenti la banii cheltuilti, vor alege poate produse de buget in locul celor de brand, vor cumpara mai putin sau vor dori discount-uri si termene de plata mai mari. Daca piata pe care ai obisnuit sa o servesti pana acum nu mai este profitabila, este momentul sa vizezi noi clienti sau sa te orientezi catre modalitati  de a ajunge la ei.

opportunity

Locul in care se ia decizia de cumparare s-a mutat in online si este timpul sa iei o decizie strategica in privinta afacerii tale. Cu costuri rezonabile iti poti construi o prezenta online: un website, un magazin e-commerce si pagini pe retelele de socializare.

Daca alegi si module de plata online, rezolvi si problema fluxului de numerar. Clientii care cumpara online sunt obisnuiti sa plateasca la cumparare, nu cer plata la termen!

Beneficiati de oferta agentiilor de marketing care ofera consultanta gratuita firmelor afectate de covid. Partenerul nostru Web2Lead este una dintre agentiile care ofera consultanta gratuita (2h) unui numar de 10 firme. Aplica aici.

 

4. Adaptarea produselor si serviciilor la noile preferinte din piata

 

Daca alegi sa vinzi online trebuie sa-ti pregatesti oferta in consecinta. Produsele trebuie prezentate corect, cu poze de calitate, instructiuni de folosire, descrierea caracteristicilor. Trebuie sa stabilesti detalii despre cum se face livrarea sau plata. Trebuie sa ai politici de procesare a datelor cu caracter personal, de utilizare a cookie-urilor si de retur al produselor.

2716373-1

In perioada urmatoare, firmele cu locatii de vanzare situate in marile centre comerciale, fara prezenta online, vor fi nevoite sa isi regandeasca strategia, sa identifice canale alternative de vanzare, proprii sau prin intermediul marketplace-urilor.

Aceste afaceri au intampinat dificultati la plata chiriei pentru a-si mentine locatia in aceste centre comerciale. De asemenea, restaurantele nu isi vor putea relua activitatea la capacitate si in acest caz, ar putea fi puse in situatia de a-si reinventa meniul sau de a lega parteneriate pentru comenzi prin intermediul platformelor: Food Panda, Takeaway, EuCeMananc etc.

Saloanele de infrumusetare vor fi nevoite sa isi programeze clientii cat mai eficient si sa isi organizeze activitatea astfel incat sa respecte distantarea sociala. Aceste masuri vor genera sincope in activitatea curenta si bineinteles o capacitate redusa de servisare.

Nu toate afacerile isi pot vinde produsele online, insa toate isi pot cauta clienti (de la care sa primeasca cereri de oferta) sau parteneri online.

Un lucru este cert, mutand afacerea in online vei avea acces la o piata mult mai mare, in unele cazuri chiar la nivel national.

5. Regandirea bugetelor de cash-flow si vanzari

Multi proprietari de afaceri mici au descoperit ca nu au avut suficient de numerar pentru a rezista mai mult de o luna sau doua. Daca ai fost prins cu garda jos de impactul financiar al coronavirusului, cu siguranta nu esti singur. Regandeste rapid tot business-ul, reevalueaza sursele de venit si cheltuielile necesare afacerii, programeaza platile fixe (rate, utilitati, salarii) si incearca sa obtii plata la termen pentru produsele sau serviciile achizitionate.

Identifica posibilele surse de finantare care sa-ti sustina noul plan de business, evalueaza corect riscul afacerii tale si rata de indatorare. 

oie_transparent (19)-1Vitas are un pachet de produse de finantare special concepute pentru nevoile afacerilor mici: credite pentru capital de lucru, investitii, agricultura, start-up, linii de credit, decontarea facturilor sau imbunatatirea spatiului locativ.

Nu uita, nu poti optimiza ceea ce nu poti monitoriza si controla!

Daca ai nevoie de un exemplu de buget de venituri si cheltuieli, poti folosi template-ul propus de Vitas.

 

6. Instrumente online pentru organizarea activitatii 

 

Unul din efectele crizei este accelerarea cu care se vor adapta schimbari pozitive in modul de organizare a afacerilor. Vom lucra mai mult cu instrumente online, vom folosi 

apps-1

aplicatii dedicate pentru comunicare, facturare sau organizarea muncii. In sfaturile pentru afaceri pe timp de criza oferite intr-un articol de blog, Vitas iti prezinta cateva dintre aceste instrumente si cum le-ai putea utiliza.

Vitas IFN sprijina afacerile mici aflate in dificultate in aceste momente, oferind solutii avantajoase de finantare pentru reluarea activitatii.